Van coworking space naar kantoorruimte

Van coworking space naar kantoorruimte

Hoe weet je dat het tijd is om de overstap te maken naar een kantoorruimte?

Coworking spaces zijn ontzettend populair en vervangen het thuiswerken steeds vaker. Er zijn dan ook veel voordelen van een coworking space. Toch komt er een tijd dat een coworking space of flexibele werkplek niet meer voldoet aan je wensen en eisen. Groeit je bedrijf snel? Dan kan dit moment veel eerder komen dan je misschien verwacht. Hoe weet je dat je klaar bent met het werken in een coworking space? Lees hier meer!

Wanneer je organisatie groter wordt

Voor snelgroeiende organisaties komt het moment dat een coworking space niet meer de juiste match is met rasse sneden dichterbij. In je eentje kun je uitstekend werken in een coworking space. Met z’n tweeën is dit ook nog goed te doen, maar groeit je bedrijf naar drie, vier of meer medewerkers zul je snel merken dat het niet handig is om in een coworking space te werken en dat het tijd wordt voor een eigen kantoor.

Je wilt natuurlijk graag onderling overleggen en dat kan niet zomaar overal. Andere ondernemers in een coworking space gaan zich al snel irriteren aan de hoeveelheid overleg en dat zul je merken. Daarom ga je plaatsen zoeken waar je wel kunt overleggen. Hoewel die er over het algemeen ruim voldoende aanwezig zijn, is het natuurlijk ook wel fijn om bij je computer te overleggen. Bovendien: wat doe je met je computer en spullen als je even gaat overleggen op een andere plek?

Voorzieningen niet meer willen delen

Hoe groter je bedrijf des te meer voorzieningen er nodig zijn om goed te functioneren. Als je werkt in een coworking space moet je alle voorzieningen delen met medehuurders en dat kan tot frustratie leiden. Meetingrooms zijn soms bezet en je wilt ook wel eens ad hoc vergaderen. Rijen bij het kopieerapparaat, omdat je toevallig op het verkeerde moment gaat printen. Niet samen kunnen eten omdat het te druk is bij de gezamenlijke lunch. Hoewel dit allemaal geen onoverkomelijke problemen zijn zal de opeenstapeling van frustraties genoeg zijn om de overstap te maken.

De keerzijde: als je nooit gebruik maakt voorzieningen is er een goede kans dat je hier wel voor betaalt. De meeste coworking spaces hebben namelijk een all inclusive tarief. In feite betaal jij dan mee zodat anderen de voorzieningen kunnen gebruiken.

Van flexibele werktijden naar stabiele

Het karakter van een coworking space draait helemaal om flexibel werken. Hoewel dit als freelancer prima kan zijn is dit wel anders op het moment dat je werknemers hebt. In coworking spaces begint iedereen op uiteenlopende tijden en stoppen velen vaak al vroeg met werken. Jouw werknemers houden natuurlijk niet bij wie er echt kort werkt, maar zien wel mensen laat komen en anderen vroeg vertrekken. Dit kan nadelig zijn voor zowel de productiviteit als het effectieve aantal uur.

Let goed op de signalen en handel op tijd!

Als ondernemer is het belangrijk te beseffen dat er een tijd komt dat jouw groeiende bedrijf toe is aan de volgende stap: een eigen kantoorruimte! Hoewel dit misschien een grote stap lijkt kan het je bedrijf ook veel brengen. Haal je veel business uit je coworking space? Huur dan een kantoor in een gebouw waar ook een coworking space is. Zo heb je de voordelen van een eigen kantoor en de voordelen van een coworking space!