Hoe het allemaal begon voor deze topondernemers

Van toen naar nu: eerste kantoor tot eigen campus

Elke topondernemer stond eens aan het begin van zijn carriere. Vaak met slechts een briljant idee en een bureau. Daarom hebben we eens uitgezocht hoe de eerste kantoren van een aantal topondernemers eruit zagen in het begin van hun carriere.

1. Steve Jobs, Apple

Eerste kantoor Steve Jobs.     Steve Jobs begonnen in de garage van zijn ouders

Als het over Apple hebt, kun je niet om Steve Jobs heen. De legendarische oprichter bouwde Apple uit tot een miljardenbedrijf, dat wereldwijd werd bewonderd. De eerste Apple I computer van Steve Jobs en zijn compagnon Woz is gebouwd in de garage van zijn ouders. Een aantal jaren later opende ze een kantoor in Cupertino, niet ver van het huidige kantoor. 

In 2017 zal Apple een nieuw hoofdkantoor betrekken, the mothership. Het kantoorcampus ziet eruit als een ruimteschip en biedt ruimte aan ruim 13.000 werknemers van Apple. Het nieuwe kantoor met de naam 'Apple Campus 2' wordt natuurlijk van alle gemakken voorzien, waaronder een  theaterzaal van ruim 120.000 m2 met 1000 stoelen en een fitnessruimte van ruim 100.000 m2. 

Apple verwacht nog voor het eind van dit jaar de complete constructie van alle gebouwen af te hebben. De volledige oplevering van de Apple Campus staat gepland in begin 2017. Als alle gebouwen klaar zijn zoals gepland dan kunnen ruim 13.000 werknemers de nieuwe 2.8 miljoen m2 Apple Campus betreden.

2. Mark Zuckerberg, Facebook

Eerste kantoor Mark Zuckerberg     Mark Zuckerberg in Harvard

Wat begon als een grap in zijn tweede jaar op Harvard onder de naam 'Facemash' is uitgegroeid tot een wereldwijd bekend social netwerk. Zuckerberg lanceerde op 4 februari 2004 vanuit zijn studentenkamer op de campus de site "thefacebook.com'. 

In eerste instantie bleef het gebruik van de site beperkt tot het personeel en de studenten van Harvard, maar de site was zo'n hit dat Zuckerberg en de anderen begonnen in te zien dat ze misschien wel iets heel groots in handen hadden. Zuckerberg hield zijn studie voor gezien, verhuisde naar Silicon Valley in Californië. Tegenwoordig heeft Facebook wereldwijd 1,23 miljard gebruikers, waarvan 757 miljoen mensen dagelijks inloggen op de site.

Reden genoeg voor Zuckerberg om op te schalen tot een kantoor van 400.000 m2. Het huidige kantoor heeft de naam MPK20 (Menlo Park, building 20). Met de opening van het kantoor had Facebook direct een wereldrecord voor grootste open werkvloer ter wereld op zijn naam. Het gebouw in feitelijk een grote ruimte, waar duizenden mensen tegelijk kunnen werken. Naast deze reusachtige open vloer zijn er ook wat privéruimtes te vinden in MPK20. Het volledige dak van het complex huisvest een park met 400 bomen, waar ook wat werkplaatsen in gemaakt zijn. 

Hoofdkantoor Facebook

3. Travis Kalanick & Garret Camp, Uber

Eerste kantoor Uber     Een geleend eerste kantoor voor Uber   

Twee weken voordat Uber officeel werd goedgekeurd en toegevoegd tot de iTunes App Store trok de startup UberCap in bij een andere startup genaamd ZoZi waar ze gebruik mochten maken van een van de leegstaande kantoren. Hier werkte ze keihard aan (toen nog) UberCab. In oktober 2010 vonden ze hun eerste investeerder en veranderde ze hun naam officieel in Uber.

Hoofdkantoor Uber

Uber groeit zo snel dat er een nieuw opvallend hoofdkantoor moet komen in de wijk Mission Bay in San Francisco. Het gaat eigenlijk om twee gebouwen, waaronder een van tien en een tweede van zes verdiepingen. Daartussen komen glazen loopbruggen. Uber hoopt de kantoren te kunnen openen aan het einde van 2017.

4. Albert Heijn, Ahold

Kruidenierszaak Albert Heijn in Oostzaan     

Ook op Nederlandse bodem kunnen we een aantal voorbeelden bedenken van top ondernemers die hun eerste kantoor of filliaal is uitgegroeid tot een imperium. Zo ook Albert Heijn. Het succesverhaal van Albert Heijn begon in een klein kruidenierswinkeltje in Oostzaan. In 1887 nam de 21-jarige Albert Heijn de winkel over van zijn vader. Albert besteedde 4642 gulden aan een nieuwe inventaris en startte zijn onderneming. Onder het motto, ‘arm en rijk kunnen bij mij hun inkopen doen’ werd de winkel een succes. Na acht jaar besloot Albert Heijn dan ook om een tweede filiaal te openen in Purmerend en in Zaandam kwam in 1899 een centraal magazijn. n 1952 opende de winkelketen Albert Heijn de eerste zelfbedieningszaak in Nederland. Een revolutie: klanten werden niet meer één voor één bediend, maar konden zelf met een mandje langs de schappen.

Hoofdkantoor Ahold

Inmiddels is Albert Heijn ondergebracht onder moederbedrijf Ahold en hebben zij het hoofdkantoor in Amsterdam. Onder Ahold werd de winkelketen Etos gekocht en ontwikkeld tot een drogisterijketen. Hiernaast werd het franchisemodel ingevoerd waardoor zelfstandige supermarktondernemers winkels onder de naam Albert Heijn konden openen.

5. Larry Page & Sergey Brin, Google

Eerste kantoor Google     

Bijna 20 jaar geleden werd Google in deze garage opgericht door Larry Page & Sergey Brin. Zij huurde de ruimte samen met drie kamers in het huis, terwijl zij nog steeds woonde op de campus van Stanford. Ze gebruikte de servers van de universiteit om hun nieuwe zoekmachine te hosten. Ze huurde de kamers van Susan Wojcicki, nu senior VP bij Google die destijds bang was dat de jongens de huur niet konden betalen.

Nieuw Googplex

Sindsdien zijn ze een heel eind gekomen.In 2004 is het hoofdkantoor verhuisd naar Mountain View, beter bekend als het Googleplex. Vandaag heeft Google meer dan 70 kantoren in meer dan 40 landen over de hele wereld. Hoewel geen twee Google-kantoren hetzelfde zijn, hebben ze wel een aantal dingen gemeen: muurschilderingen en decoraties voor wat ‘couleur locale’; Googlers die kantoren, yurts en ‘huddles’ delen; videogames, pooltafels en piano’s; cafés en ‘microkeukens’ gevuld met gezond eten; en ouderwetse whiteboards voor spontane brainstormsessies. Google werkt momenteel aan een nieuw Googleplex.

6. Pieter Zwart, Coolblue

Nog een mooi voorbeeld van Nederlandse ondernemers is het online bedrijf Coolblue. In 1999 begon Zwart samen met Paul de Jong en Bart Kuijpers straight out of university Coolblue vanuit een zolderkamer. Drie studenten bedrijfskunde met hetzelfde doel: een voorbeeldbedrijf worden voor andere ondernemingen op het gebied van klantgerichtheid (en miljonair worden!). De zolderkamer en de kroeg waar het allemaal begon zijn nagebootst in het huidige kantoor van Cooblue in Rotterdam.

Nagebooste zolderkamer Coolblue     Nagebooste kroeg Coolblue

Het begon allemaal met de website mp3man.nl waar Nederlands eerste peperdure mp3-spelers werden verkocht. Een jaar later zagen de drie jongens meer brood in pda’s en lanceerden de shop PDAshop.nl. De jongens hadden een systeem gebouwd dat hen sms’te als er een bestelling kwam. Dan fietsten ze snel van de universiteit naar huis om het pakketje klaar te maken. Sindsdien is het bedrijf alleen nog maar blijven groeien. Feitelijk doen ze nog steeds hetzelfde, maar nu op grotere schaal. 

Een dagje Coolblue:

7. Marcel de Groot, Flexas.nl

Natuurlijk mag onze eigen historie niet in deze lijst ontbreken. Onze CEO Marcel de Groot is zelf ook begonnen op de zolderkamer. Met een zelfgebouwde website en een telefoon ging hij aan de slag. Nu zes jaar later zitten we in een fantastisch kantoor in Amsterdam Noord met een eigen dakterras, bruin cafe en een grote open ruimte met werkplekken voor de medewerkers van Flexas.nl

     Kantoor Flexas.nl