Het nieuwe regeerakkoord: wat betekent dit voor bedrijven?

Tags

Na lang overleg zijn de partijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66 er eindelijk uit en is er een nieuw regeerakkoord. Hierin staat natuurlijk ontzettend veel dat logischerwijs impact zal hebben op iedereen. Flexas.nl heeft in deze blog getracht de factoren uiteen te zetten die vooral van invloed op het bedrijfsleven zijn!

Geldzaken

Alle factoren die in het regeerakkoord staan moeten zorgen voor een jaarlijkse groei van de economie met 2%. Dit is natuurlijk een goed bericht voor alle bedrijven. Meer commercie betekent immers meer omzet!

Niet alleen de stijgende commercie is positief. Op het gebied van belasting gaat er ook veel veranderen. De vennootschapsbelasting gaat van 25% naar 21%. Het lage tarief tot

€ 200.000,- daalt van 20% naar 16%. Als je een BV of een NV hebt ga je er dus op vooruit!

Verder zal je eigen vermogen minder belastbaar zijn. Het heffingsvrije vermogen stijgt van € 25.000,- naar € 30.000,-.

Werknemers

In het regeerakkoord staan een aantal aspecten die van invloed zijn op je werknemers of de manier waarop deze aangenomen worden. Ze hebben bijvoorbeeld het ontslagrecht versoepeld. Hiervoor moest een bedrijf na 2 jaar de medewerker een vast contract aanbieden. Dit is verlengt naar 3 jaar. De gedachte hierachter is dat mensen makkelijker een vast contract zouden moeten krijgen.

Verder is de ziektewet aangepast. Deze aanpassing pakt voordelig uit voor de kleinere bedrijven. Bij ziekte hoeft een bedrijf nog maar 1 jaar door te betalen in plaats van 2 jaar. Voor de grotere bedrijven blijft dit 2 jaar. Dit moet het voor kleinere bedrijven aantrekkelijker maken om mensen aan te nemen.

Als laatste krijgt een mannelijke werknemer meer verlofdagen bij de geboorte van een kindje. Deze gaat van 2 naar 5 dagen. Ook krijgt de vader de mogelijkheid om 5 weken verlof te krijgen. Hij moet dan wel 30% van zijn salaris inleveren.

Schiphol mag groeien

Het kabinet heeft Schiphol toestemming gegeven om te groeien. Eerst ging dit aan de hand van een grens aan het aantal vluchten, nu gaat dat aan de hand van de hinder. De hinder die vliegtuigen veroorzaken is minder geworden doordat ze stiller en minder vervuilend geworden zijn. Daarbij komt er een heffing voor de oudere toestellen. Het wordt dus ontmoedigd om met oudere toestellen te vliegen.

Door deze ontwikkeling wordt het interessanter voor bedrijven om zich te gaan vestigen op Schiphol.

ZZP’ers

Het moet voor bedrijven aantrekkelijker worden om zzp’ers aan te nemen. Hiervoor moest er een modelovereenkomst getekend worden. Dat gaat veranderen naar een opdrachtgeversverklaring. Deze overeenkomst moet bedrijven duidelijkheid en zekerheid geven bij het inhuren van freelancers. Deze wordt dan echt gezien als een zelfstandige.

Freelancers die tegen een laag tarief werken, bijvoorbeeld schoonmakers en maaltijdbezorgers worden niet meer als zzp’er gezien. Het kabinet gaat een minimaal uurtarief invoeren. Verdien je minder? Dan ben je geen zzp’er meer.

Als laatste zijn zzp’ers niet verplicht om zich te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Wel gaat kabinet in gesprek met verzekeraars om een goedkope verzekering in te voeren voor deze groep mensen.

Tot slot

Zoals te zien is zijn er veel aspecten die van invloed zijn op het bedrijfsleven. Veelal zijn dit goede zaken. Aan het eind van de rit zullen bedrijven meer geld overhouden. Echter zijn in dit overzicht alleen de zaken meegenomen die direct van invloed zijn op het bedrijfsleven. In het regeerakkoord staan nog veel meer factoren die belangrijk zijn!