Effectief vergaderen: Integreer dagelijkse stand up meetings

effectief vergaderen doe je door te staan

Veel ondernemers en medewerkers die op kantoor werken, kennen geheid het standaardbeeld van een vergadering: een grote tafel voorzien van koffie, thee en water. Daaromheen comfortabele stoelen waarop iedereen (vaak te laat) plaats neemt. Om er vervolgens twee uur later weer uit op te staan, want zolang duurt de gemiddelde vergadering. Gelukkig stellen we dit beeld steeds vaker bij. Een manier van effectief vergaderen is het staand vergaderen.

Nederland heeft een vergadercultuur mensen slapen tijdens het vergaderen en daarom is het niet effectief vergaderen

Nederland is een vergaderland. De gemiddelde Nederladse werknemer is 25% van de werktijd kwijt aan vergaderingen. Dat is 2 uur per werkdag en ruim een hele werkdag per week! Deze kostbare minuten kunnen gemakkelijk worden teruggebracht. Een oplossing om deze vergadercultuur te verbreken is de staande vergadering.

Effectief vergaderen: Staand vergaderen

Staand vergaderen wordt steeds populairder in het kantoorleven. Dit is niet zo gek, want een vergadering zonder stoelen schijnt 34% sneller te gaan en je zou er 10% langer door leven, omdat het gezonder is! Het is een goede manier om de dag te starten met je team. Het idee achter staand vergaderen is dat je het kort houdt en meteen tot de kern komt. Het is een effectieve manier van vergaderen om iedereen snel op de hoogte te brengen van de stand van zaken en potentiele bomen op de weg te identificeren. Minder onderonsjes en zijwegen, meer focus en meer "flow" waardoor de vaart en lekker inblijft en de vergadering sneller klaar is.

Nog een aantal voordelen:

  • Staand vergaderen betekent sneller beslissen;
  • Betere interpretatie van elkaar standpunten door non-verbale communicatie;
  • Staan is gezond;
  • Door te blijven staan ben je sneller geneigd ideëen met elkaar te delen;
  • Staand vergaderen is tijdbesparend: "Time is money";
  • Efficiente manier van vergaderen door snelle en frequete statusupdates.

Verban traditionele vergaderingen heel veel tijd gaat er verloren zonder effectief vergaderen

We verdoen veel tijd op een werkdag. Je komt vaak niet toe aan belangrijke taken, omdat je dag vol gepland staat met (soms nutteloze) vergaderingen met collega's of zakenrelaties. Tijd samen doorbrengen betekent niet altijd tijd om werk gedaan te krijgen. 

Ben je op zoek naar nog meer tips om jouw vergadering minder saai te maken? Lees dan eens hier.