Dit zijn dé kantoortrends van 2018

Tags

Bij een nieuw jaar horen nieuwe voornemens, maar ook nieuwe trends. Wij hebben voor jou dé kantoortrends van 2018 op een rijtje gezet:

Meer beweging op kantoor in combinatie met beleving

De hele dag in 90 graden op je bureaustoel achter je bureau zitten vinden we al langere tijd not done. Het traditionele bureau maakt plaats voor het sta-bureau. In 2018 gaan we een stapje verder: we gaan voor beleving! Plaats in je kantoorruimte of -gebouw een zogenoemde belroute die je aanduidt met een parcours op de vloer. Deze route kunnen medewerkers tijdens het voeren van telefoongesprekken volgen. Een groot bed, zoals bij deze kantoorruimte in Amsterdam, als vergaderruimte is ook weer eens iets anders. Of zet bureaufietsen neer zodat er gefietst kan worden tijdens het werken. Ook tafeltennistafels, dartborden en zelfs schommels maken de werkdag nóg leuker dan het al was.

Doorlopende kantoortrend: Heel veel planten op kantoor

De effectieve functie van groen en planten op de werkvloer kennen we al een tijdje, maar ooit gedacht aan het nabootsen van bepaalde landschappen? Plaats citroenbomen voor Mediterrane sferen, richt vergaderruimtes in met zand en cactussen voor het woestijneffect en bouw de kantine om tot luchtzuiverende jungle!

Van ‘werk en privé gescheiden’ naar ‘een gezonde overloop van werk en privé in elkaar’

We weten allemaal dat het goed voor ons interne overzicht is om thuis niet door te werken en op kantoor alleen bezig te zijn met werkgerelateerde zaken. Maar hoe onhandig is het dat gemeentehuizen en banken op hetzelfde tijdstip dichtgaan als dat jij naar huis mag? Geef daarom je medewerkers ruimte om tussen 9:00 uur en 17:00 uur hun noodzakelijke privézaken te regelen, met als voorwaarde dat zij de tijd thuis of op kantoor inhalen. Zorg dat je qua technologische ontwikkelingen bij bent, zodat thuis werken mogelijk is. Of creëer gezellige, speelse en informele ruimtes op kantoor waar mensen zich kunnen terugtrekken - en hun gemiste uren kunnen inhalen op een prettige manier.

Sporten tijdens de werkdag

Uit onderzoek (Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 2011) blijkt dat het heel effectief is om even intensief te bewegen midden op de dag. Dus trek rond een uur om 15:00 uur de sportschoenen aan en werk je samen met je collega’s een uurtje in het zweet. Nog even twee uur doorwerken en je kunt douchen thuis (of je bouwt zelf douches op kantoor).

Transparantie naar de buitenwereld

 Zoek je nieuwe werknemers? Verwacht dan geen ‘ja-en-amen’ mentaliteit bij je sollicitanten. De getalenteerde millennial is opgegroeid met veel keuzevrijheid en eist daarom transparantie van een bedrijf. Hoe leuk is het er? Welke extra’s krijg je? Is er een pensioenregeling? Hoeveel uur werk je daadwerkelijk? Wordt er op vrijdag een borrel georganiseerd? Allemaal even belangrijk, dus wees eerlijk.

Persoonlijke en informele sferen op de werkvloer

We zien steeds meer in hoe belangrijk het is om onze collega’s écht te kennen. We delen immers een groot deel van onze week met ze. Het is daarom voor veel bedrijven van belang dat werknemers henzelf durven te zijn én durven uit te spreken waar ze mee zitten. En iedereen moet zijn of haar werkdag optimaal beleven - waar de klant ook van mee moet genieten. De customer journey bestaat niet meer alleen uit de manier waarop de klant wordt aangesproken of de manier waarop de klant jouw dienst of product ontvangt. De sfeer op de werkvloer maakt ook deel uit van deze customer journey. Hoe gezelliger op kantoor, en hoe mooier je dat deelt met je klanten, hoe sterker je merk wordt!