De effecten van muziek luisteren op kantoor

Tags

Muziek luisteren op kantoor: de een kan zich er beter door concentreren, de ander raakt er door afgeleid. Wat zijn de effecten van muziek luisteren op kantoor?

Muziek luisteren op kantoor bevordert de productiviteit

Het is al lang geleden bewezen dat muziek luisteren een positief effect heeft op de productiviteit. Ook recent onderzoek van Terese Lesiuk van de universiteit van Miami wijst uit dat de prestaties op kantoor verbeteren als je naar muziek luistert. Volgens Lesiuk zijn werknemers die tijdens hun werk naar muziek luisteren sneller klaar met hun werkzaamheden. Daarnaast komen ze op betere ideeën. De muziek zou de stemming en daarmee de productiviteit positief beïnvloeden. Oftewel: wie vrolijk is, werkt productiever.

Maar om van die voordelen te kunnen profiteren is het belangrijk dat je nummers kiest die passen bij de werkzaamheden. Zo worden repetitieve taken, die wél focus maar weinig denkwerk vereisen, eenvoudiger met muziek. En worden fabrieksarbeiders productiever als er vrolijke, up-tempo muziek op de achtergrond te horen is. 

Door muziek luisteren word je creatiever

Muziek luisteren op kantoor zorgt er voor dat je effectiever en creatiever wordt. Vooral als je iets moet doen wat denkwerk vereist, zoals een tekst schrijven. Als je tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden naar muziek luistert, ben je aan het multitasken. Je hersenen zijn constant bezig om de muziek te interpreteren. Daarnaast doen je hersenen voorspellingen over wat er zal komen. Om ervoor te zorgen dat je tijdens het muziek luisteren volledig kan focussen, is het belangrijk om te kiezen voor muziek waar weinig emotionele pieken en dalen in voorkomen. Dat kan door te kiezen voor muziek zonder woorden of in een taal die je niet verstaat. Muziek met weinig informatie en simpele tonen, zonder al te veel complexiteit, bevorderen je productiviteit.

Van muziek luisteren word je vrolijk

Zoals eerder aangegeven heeft jouw humeur invloed op de productiviteit. Als je met een ochtendhumeur opstaat, of enorm op ziet tegen een bepaalde taak, kun je het best je favoriete muziek luisteren. Zo wek je positieve emoties op. Je hersenen worden, behalve van jouw favoriete muziek, ook vrolijk van onverwachte acties. Zet je afspeellijst op shuffle en maak het je brein moeilijk om de toekomst te voorspellen. Hierdoor wordt er dopamine aangemaakt. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij het ervaren van genot en blijdschap.

Tegenstanders en nadelen van muziek luisteren

De Katholieke Universiteit Brabant heeft onderzoek gedaan naar de effecten van muziek luisteren op kantoor. Zij stuitte op een aantal nadelen. Volgens de studie is stilte belangrijk bij het kunnen onthouden van dingen. Bovendien neemt het plezier van het luisteren naar muziek af naarmate je concentratie ook afneemt. Dus als je een ingewikkelde klus moet klaren, kun je jouw muziek beter even uitzetten.

Een ander nadeel is dat als je naar muziek luistert, via oordopjes of een headset, je veel mist van wat er op kantoor gebeurt. Sommige collega's vinden het zelfs asociaal als je met oordopjes achter je bureau zit. Met z'n allen naar de afdelingsradio luisteren is ook geen goed idee. De positieve effecten van muziek verdwijnen als je altijd naar muziek op kantoor luistert. Die radio op de afdeling kan dus gezellig zijn, maar heeft voor de meeste mensen geen positieve voordelen.

Playlist meest gewaardeerde muziek tijdens werk

Wetenschappers zijn het er nog niet helemaal over eens of muziek luisteren op kantoor een positief of negatief effect heeft. Werknemers weten echter beter: zij zijn er van overtuigd dat ze beter werken met muziek op kantoor. Veel werknemers vinden muziek zelfs onmisbaar tijdens hun werk. Het afsluiten van de omgeving is de belangrijkste reden om muziek op te zetten.

Naar wat voor muziek luisteren de meeste werknemers? Dit zijn de meest gedraaide nummers op kantoor volgens online muziekstreamer Spotify.

  1. Adele: Someone Like You
  2. Arctic Monkeys: Do I Wanna Know?
  3. Mumford & Sons: I Will Wait
  4. Rihanna: Diamonds
  5. Katy Perry, Juicy J: Dark Horse
  6. Beyoncé, Jay-Z: Drunk in Love
  7. Bruno Mars: Treasure
  8. Lady GaGa, R. Kelly: Do What U Want
  9. Calvin Harris: Under Control
  10. Daft Punk, Pharrell Williams, Nile Rodgers: Get Lucky

Kantoorruimte met stilteruimtes

Het afsluiten/afzonderen van omgeving en collega’s is dus belangrijk om bepaalde werkzaamheden goed te kunnen verrichten. Houd hier bij het zoeken naar kantoorruimte rekening mee. Zoek uit of er stilteruimtes aanwezig zijn, of dat het mogelijk is deze nog te creëren. Aangezien Flexas.nl huurders direct in contact brengt met de eigenaren, zijn er veelal voldoende mogelijkheden om dit te realiseren.