Wolkenkrabber als kantoor: prestige of ruimtebesparing?

Wolkenkrabber als kantoor: prestige of ruimtebesparing?

Werken in een wolkenkrabber als kantoor

Een wolkenkrabber als kantoorruimte, is dat echt nodig? De prestigestrijd om als land het hoogste gebouw ter wereld te hebben is er één die al lang gaande is en zeker de komende decennia zal aanhouden. Maar waarom wordt er dan zo hoog gebouwd? Meerdere redenen zijn hiervoor aan te wijzen. We hebben al de prestige van een land genoemd, maar er valt ook eer te behalen voor de bouwer en de huurder. Hoe hogere hoe beter dit is voor de reputatie van de bouwer en des te hoger de huurder in het gebouw zit des te meer aanzien hij krijgt. Huurders gebruiken het 'vliegtuig' uitzicht ook als marketingtool voor klanten. Een andere veel gehoorde reden is de hoge grondprijs, hoger is dan goedkoper dan breder. Al met al blijkt uit enkele onderzoeken dat prestige veruit de belangrijkste reden is om de lucht in te gaan.

Is er een limiet hoe hoog wolkenkrabbers kunnen worden gebouwd?

Theoretisch gezien is er in principe geen limiet. Belangrijk is natuurlijk wel dat de juiste sterke materialen worden gebruikt en dat de basis van het gebouw breed genoeg is. Skyscrapers worden gebouwd in de vorm van een piramide, een brede basis met een smalle top.

Top vier hoogste kantoorgebouwen ter wereld met hun uitzonderlijke specificaties:

1. Burj Khalifa

Het hoogste (kantoor)gebouw ter wereld is momenteel de Burj Khalifa en staat in Dubai. Deze toren is 828 meter hoog en heeft maar liefst 160 verdiepingen. Sinds 21 juli 2007 draagt de Burj Khalifa deze titel. De liften waren ook de snelste ter wereld (in de tussentijd is dit record verbroken door de liften van de G1 Toren in Hitachinaka), 42 km/u oftwel 12 m/s. De waterinstallatie voorziet de toren van gemiddeld 946.000 liter water per dag. Het zijn niet alleen maar kantoren in de Burj Khalifa, er zijn ook 900 appartementen en een hotel die meerdere verdiepingen beslaat.

2. One World Trade Center

In november 2014 werd officieel het hoogste kantoor van hele Amerikaanse continent geopend. Dit kantoor heeft een hoogte van 541 meter en staan in New York City in Lower Manhattan. Dit gebouw telt 104 verdiepingen op papier, maar het werkelijke aantal is 94. In de nummering van de verdiepingen zijn namelijk 10 etages overgeslagen. Voor de bouw van dit enorme kantoor is 41.000 ton staal gebruikt samen met 150.000m³ beton. Totaal is er 325.000 vierkante meter beschikbaar, hiervan wordt grofweg 240.000 meter verhuurt als kantoorruimte. Op de benedenverdieping kost een vierkante meter ongeveeer 740 USD per jaar en daarboven ergens tussen de 860 en 970 USD.

3. Tokyo Skytree

De derde plek wordt ingenomen door de Tokyo Skytree en heeft een hoogte van 634 meter. Deze toren is niet gebouwd om prestige redenen, maar om de analoge televisie-uitzendingen te vervangen door digitale uitzendingen. De voormalige TV toren, de Tokiotoren, heeft een hoogte 333 met en had veel last van de steeds hoger wordende kantoorgebouwen met uitzenden. Zoals gedeeltelijk op de foto te zien is, is deze toren veruit de hoogste toren in Tokyo. De omliggende gebouwen hebben dan ook weinig invloed op deze enorme zendmast. Rondom de Tokyo Skytree ligt een mulitfunctioneel complex. Hier kun je onder meer kantoren, restaurants, winkels en scholen vinden.

4. Taipei 101

De onbetwiste nummer vier is de Taipei 101 wolkenkrabber in de Taiwanese hoofdstad Taipei met een hoogte van 508 meter. Vanaf 31 december 2004 tot en met juli 2007 was dit het hoogste gebouw ter wereld. Hierna werd het afgetroefd door de huidige nummer 1. In eerste instantie zou dit kantoor 'maar' 66 verdiepingen hoog worden, maar later besloot met om het gebouw te verhogen naar 101 verdiepingen. Ook hier is de indeling multifunctioneel al heeft kantoorruimte wel duidelijk de overhand. Winkels zijn te vinden op verdieping 1 t/m 4, fitnessruimte van 5 t/m 6, 7 t/m 84 zijn kantoorruimtes. De hogere niveaus zijn onderverdeeld in restaurants, observatiedekken en communicatiefaciliteiten. Aardbevingen komen regelmatig voor in Taiwan en daar moet de Tapei tegen bestand zijn. Ze hebben gekozen voor de 'tuned mass damper' oplossing. Dit is een reusachtig bolvormig gewicht van meer dan 800 ton dat in de top van het gebouw tegendraads beweegt en zo bewegingsenergie van het gebouwe gedeeltelijk overneemt.

Hoogbouw in Nederland

De Maastoren in Rotterdam in het hoogste gebouw in de Benelux en is 165 meter hoog. Deze toren past dus gemakkelijk vijf keer in de Burj Khalifa. Internationaal stelt onze Maastoren dus niet zoveel voor. Wil je ook graag kantoor houden op grote hoogte? Wij hebben een aantal mooie opties in voor Nederlandse begrippen hoge gebouwen.