Welke werkkleding is voor jouw kantoor geschikt?

Kleding op kantoor

Werkkleding is al lang niet meer zo formeel en zakelijk als het vijftig jaar geleden was. Het is tegenwoordig hartstikke normaal om in spijkerbroek, met sportieve sneakers, gehuld in een vrolijk t-shirt naar kantoor te gaan. De maatpakken, stropdassen en kokerrokken kunnen in de kast blijven hangen. Maar hoe bepaal je die dresscode op de werkvloer, en waar ligt de grens?

Uit onderzoek door Regus (2016) naar kleding op de werkvloer blijkt dat 87% van de ondervraagde Nederlanders de spijkerbroek tot geschikte werkkleding bestempelen. Daarnaast vindt 70% van de ondervraagden dat een pak met stropdas te formeel is. Er is daarentegen wel een grens: 90% is tegen teenslippers op kantoor en 95% vindt trainingspakken op de werkvloer not done. Over informele bedrijfskleding denken ze in China iets anders: ⅓ van de door Regus ondervraagde Chinezen draagt, wanneer zij thuis werken, maximaal een onderbroek.

Image
Kleding op kantoor

Link werkkleding aan het imago van je bedrijf

Werkkleding is gelinkt aan het imago van het bedrijf. Het belangrijkste is om als werkgever hier aan vast te houden, je te kleden zoals jij denkt dat het past. Werknemers zullen namelijk de dresscode die jij hanteert op de werkvloer gebruiken als referentiekader. Aan de hand van dit kader bepalen zij wat ze wel en niet aan kunnen trekken. Ontwikkel vervolgens aan de hand van het vastgestelde imago welke dresscode er gehanteerd wordt op de werkvloer. Denk na wat je wilt uitstralen naar de buitenwereld, en hoe je wilt dat je werknemers het bedrijf zien.

Eenmaal het imago vastgesteld, kun je de voorschriften betreft werkkleding bepalen. Heb je een bedrijf dat waarde hecht aan de traditionele etiquette? Opereer je in de juridische en financiële wereld? Of werk je in een luxe business center als deze in Amsterdam? Dan zijn kledingstukken als pantalons, overhemden en colberts een veilige keuze. Zorg er daarentegen wel voor dat werknemers die klanten ontvangen altijd in representatieve werkkledij zijn gehuld. Een kostuum in een neutrale kleur of een zakelijke jurk tot net boven de knieën is in dit geval geen overbodige luxe. Als manager wordt door vele instanties geadviseerd een maatpak mét stropdas te combineren op de werkvloer. Wil je je werknemers wat meer vrijheid geven, en jezelf ook? Voer casual friday in en sta iedereen op de werkvloer toe om maximaal poloshirts en chino broeken te dragen.

Zakelijke kleding bij start-ups en scale-ups

Tegenwoordig barst het van de creatieve ondernemingen en informele detailhandel-bedrijven. Grote kans dat jouw bedrijf ook onder een van deze takken valt - en in een kantoor werkt dat lijkt de stijl van dit kantoorgebouw in Rotterdam. Op de werkvloer van (online) winkels, marketingbureaus, conceptontwikkelaars en kunstateliers is de keuze voor werkkleding een stuk makkelijker. Als je al lang in deze markt beweegt, en graag wilt opbotsen tegen de jonge ondernemingen in de markt, is het van belang het imago van jouw bedrijf onder de loep te nemen. De start-up én scale-up van 2018 straalt vernieuwing, transparantie en persoonlijkheid uit. Je communiceert met klanten alsof het je vrienden kunnen zijn. Je wilt op een lijn liggen, om ze te begrijpen, en om begrijpelijk te zijn voor hen. Klanten moeten zich kunnen identificeren met het creatieve concept van jouw inspirerende bedrijf. En daar past natuurlijk een kledingstijl bij die zij zelf ook hanteren. Weg met het stoffige imago! Laat je werknemers naar kantoor komen in spijkerbroek, (vrolijke) t-shirts en sneakers. Gekke sieraden, exotische patronen en creatieve modellen: het is allemaal welkom. Maar ga niet over de grenzen. Blijf binnen de grenzen van wat jouw klanten maximaal zouden waarderen. Een doelgroepanalyse biedt een goede uitkomst voor het vaststellen van de zakelijke dresscode.

Image
werkkleding op kantoor hoeft niet meer zo formeel te zijn als vroeger

Relatie tussen werkkleding en bedrijfsresultaten

Welk effect heeft werkkleding eigenlijk op de resultaten van jouw bedrijf? Uit hetzelfde onderzoek door Regus (2016) kwam naar voren dat de bedrijfsresultaten verbeteren wanneer er casual kleding wordt gedragen in plaats van het zakelijke pak. Dit komt doordat werknemers zich een stuk comfortabeler voelen in deze kledingstijl. Bovendien versterkt een perfect passende kledingstijl bij het imago van je bedrijf de beleving van de klant, de customer journey. Dit resulteert vervolgens in (meer) trouwe klanten en vanzelfsprekend betere resultaten.

Wil je toch vasthouden aan de traditionele werkkleding op kantoor? Houd er dan rekening mee dat je das niet te kort is en je mouwen niet te lang. Laat je schoenen met je riem matchen. En combineer je roze pak niet met een baby-blauw overhemd. Als je hier op faalt, ben je nog verder van huis dan wanneer je een hippe spijkerbroek met retro t-shirt aantrekt.