Wat is het verschil tussen een bedrijfsruimte en een kantoorruimte?

Het verschil tussen een bedrijfsruimte en een kantoorruimte is simpel. Een bedrijfsruimte is vaak een opslag, magazijn of werkplaats met een klein kantoor. Een kantoorruimte is alleen een kantoor. Hier staan bureau’s en vindt het gros van de werkzaamheden van het desbetreffende bedrijf plaats. Bijvoorbeeld administratief of in de zakelijke dienstverlening.

Bij Flexas.nl hebben we veel contact met bedrijven die opzoek zijn naar nieuwe kantoor. Één van de meest gestelde vragen die wij dan tegen komen is: Wat is het verschil tussen een kantoorruimte en een bedrijfsruimte? In deze blog zullen de verschillen verder toelichten!

Bedrijfsruimte

Een bedrijfsruimte heeft vaak een grote hal en een klein kantoor. Dit is interessant voor bedrijven die veel ruimte nodig hebben voor opslag of om in te klussen. Het concept is dan ook populair bij timmerbedrijven, webshops met eigen opslag, installatiebedrijven en groothandels.

Deze ruimte, met uitzondering van het kantoor (natuurlijk), is niet geschikt als kantoorruimte. Dat komt omdat een bedrijfsruimte niet voldoet aan de voorwaarden die de ARBO gesteld heeft aan een kantoorruimte. De ruimte is bedoeld als werkplaats of opslag.

Qua prijs is een bedrijfsruimte veel goedkoper dan een kantoorruimte. Dit komt omdat bedrijfsruimtes vaak op (meer) afgelegen industrieterreinen gevestigd zijn en niet de beschikking hebben over de service en faciliteiten die een kantoorruimte wel heeft. Denk dan bijvoorbeeld aan een receptie, internet en lunchfaciliteiten.

Kantoorruimte

Eigenlijk heeft bijna ieder bedrijf wel een kantoorruimte nodig. Bij de één is het alleen niet waar de hoofdzaak van de bedrijfsvoering plaatsvind en bij de ander wel. Als dit laatste het geval is heb je kantoorruimte nodig. Een plek waar jij en je medewerkers heerlijk kunnen werken, vergaderen, lunchen en klanten ontvangen.

Een kantoorruimte is al gauw twee maal zo duur dan een bedrijfsruimte. Met name omdat kantoorruimte zich veelal op duurdere centrale locaties bevindt en beschikt over meer faciliteiten/services. Er zijn verschillende typen kantoorruimte. namelijk: kantoorconcepten, business centres, bedrijfsverzamelgebouwen en je eigen kantoor(gebouw). De laatste wordt ook wel conventioneel of single tenant genoemd.

Lees in deze blog wat de verschillende kantoren inhouden!

Conclusie

Het grote verschil tussen een bedrijfsruimte en een kantoorruimte is dus dat bij een bedrijfsruimte een grote hal hoort die geschikt is voor opslag of productie. Deze hallen zijn vaak goedkoper dan kantoorruimtes, maar niet geschikt als kantoorruimte.

Een kantoorruimte is duurder maar ligt vaak op een betere locatie en biedt meerdere services aan.