Wat is de beste temperatuur en werkklimaat voor op kantoor?

Tags

De juiste temperaturen en het werkklimaat heeft meer effect op de productiviteit dan je misschien denkt. Iedere werknemer heeft recht op een gezonde en veilige werkplek. Maar wat is nou de juiste luchtvochtigheid? Of de perfecte temperatuur op kantoor?

De beste temperatuur op kantoor

Bij het creëren van een prettig binnenklimaat op kantoor, spelen verschillende factoren een rol. Denk bijvoorbeeld aan de indeling van de ruimte, toevoer van voldoende verse lucht en het voorkomen van tocht. En de temperatuur in het kantoor natuurlijk. Voor de meesten levert een aangename 22 graden de beste prestaties op de werkvloer.

Te warme kantoorruimte

Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat de productiviteit van mensen afneemt als het in een kantoor warmer is dan 25 graden Celsius. Het lichaam raakt oververhit en de concentratie neemt af. Het verlies aan productiviteit kan oplopen van 30 tot zelfs 50%. Aanzienlijke getallen dus.

En hoewel deze temperaturen in Nederland gemiddeld niet veel voorkomen, is het als bedrijf wel belangrijk om hiervoor voorzorgsmaatregelen te treffen. Bijvoorbeeld:

 • Zorgen voor raamsverduistering op warme dagen
 • Een goede airco- of klimaatinstallatie
 • Plaatsen van ventilatoren voor een aangenaam briesje
 • Ongebruikte apparaten die warmte afgeven, tijdelijk uitschakelen

Ben je op zoek naar een kantoorruimte met airco? Neem dan contact op met ons of bekijk het kantooraanbod en filter op airconditioning. 

Te koude kantoorruimte

Net als een te warm kantoor, is ook een te koud kantoor niet aan te raden als het om een optimaal werkklimaat gaat. Als de temperatuur te fris is, krijgen medewerkers bijvoorbeeld last van stijve ledematen zoals hun vingers, wat zeker bij kantoorwerk onhandig is. Vooral vrouwelijke werknemers hebben veel last van te koude kantoren. Werk achter de computer zal hierdoor steeds langzamer gaan. Een aantal tips om deze problemen te voorkomen:

 • Bespreek met medewerkers wat voor iedereen een acceptabele temperatuur is
 • Overweeg vloerverwarming bij de (toekomstige) aanleg van een nieuwe vloer, dit zorgt voor een constante en effectieve warmteverdeling
 • Zorg dat de centrale verwarming degelijk is en naar behoren werkt
 • Geef indien nodig de beschikking over elektrische voetenkacheltjes
 • Zorg voor een goede luchtvochtigheid. Koude lucht bevat weinig vocht, waardoor medewerkers last kunnen krijgen van droge-lucht-klachten.

Binnenklimaat op kantoor verbeteren

Een kantoorgebouw waar veel mensen zitten en welke slecht geventileerd wordt gaat gezondheidsklachten geven en dat komt de werkprestaties niet ten goede. Ook zal hierdoor het ziekteverzuim kunnen verhogen. Een slecht binnenklimaat op kantoor heeft dus vooral te maken met slechte ventilatie in het kantoor gebouw.

Co2, luchtvochtigheid en temperatuur zijn de pijlers voor een goed binnenklimaat op kantoor. Met deze koude dagen blijven de ramen vaak dicht en gaat de verwarming aan. Dit beïnvloedt het binnenklimaat op kantoor. In kantoorruimten wordt geadviseerd om een minimale luchtverversing van 30 m³/uur per persoon te hanteren.

Maatregelen voor luchtverversing:

 • Installeer een efficiënt ventilatiesysteem.
 • Vervang stoffilters in het ventilatiesysteem regelmatig en maak de kanalen schoon.
 • Plaats printers, faxen en kopieerapparaten die meer dan 5000 kopieën per maand produceren in een aparte ruimte met voldoende ventilatie.

Naast luchtverversing is het ook belangrijk om de werkplek regelmatig te reinigen. Een schone werkplek verbetert de luchtkwaliteit. Neem daarom de volgende maatregelen:

 • Zorg ervoor dat de werkplek regelmatig wordt schoongemaakt.
 • Hou het bureau zo leeg mogelijk (clean desk policy) zodat stof afgenomen kan worden.
 • Maak gebruik van dichte kasten.
 • Gebruik gladde vloerbedekking die makkelijk te reinigen is.

Regels Arbowet temperatuur op kantoor

Omdat de ideale temperatuur op kantoor van medewerker tot medewerker verschilt, adviseert de Arbowet om samen met medewerkers een ideale temperatuur te bespreken waar minimaal 90% van de mensen zich behaaglijk bij voelt. Een te koude temperatuur is vervelend, maar een te hoge temperatuur kan in enkele gevallen ronduit gevaarlijk zijn. Denk aan medewerkers die hart- en vaatproblemen hebben. Of zwangere vrouwen. Neem een goede temperatuur op kantoor dus serieus.

Populaire steden om kantoorruimte te huren

Kantoor huren Amsterdam – Kantoor huren Rotterdam – Kantoor huren Utrecht – Kantoor huren Den Haag – Kantoor huren Eindhoven