Voordelen van een bedrijfsverhuizing en waarom je dat nog dit jaar moet doen!

Verhuizen kantoor of bedrijf

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je jouw bedrijf zou willen verhuizen. De meest voorkomende reden om te verhuizen is omdat een bedrijf uit zijn jasje begint te groeien en er geen doorgroeimogelijkheden zijn binnen het huidige kantoor. Of juist andersom; de onderneming moet inkrimpen en de huidige kantoorruimte is te groot en te duur. Een andere reden kan zijn dat het huidige kantoorgebouw niet langer voldoet aan jouw eisen voor kantoorruimte of het huidige kantoor niet langer past bij het imago van jouw bedrijf. Soms kan een bedrijfsverhuizing waarde toevoegen aan je organisatie of kan het financieel interessant zijn om te verhuizen. Met name een bedrijfsverhuizing voordat het nieuwe jaar begint kan veel voordelen opleveren!

Kosten bedrijfsverhuizing aftrekken

Wanneer je toch al overweegt om op kort termijn te gaan verhuizen, kan het het overwegen waard zijn om deze kosten nog in dit boekjaar te maken. Naarmate het einde van het jaar nadert is het goed om te kijken of je nog kosten kunt maken. Als je bijvoorbeeld dit jaar een hoge winst hebt behaald, kan het slim zijn om nu meer kosten te maken. Op alle extra kosten betaalt de fiscus 52 procent. Als je denkt dat je volgend jaar minder winst gaat draaien, is het dus beter om dit jaar nog die kosten te maken in plaats van het vooruit te schuiven.

Kostenbesparing door bedrijfsverhuizing

Een ander bijkomend effect van een verhuizing kan kostenbesparing zijn. Wellicht kun je het ook wel met wat minder meters af. Op een gemiddelde huisvestingslast van circa 8 procent van de totale kosten kan dat een forse besparing opleveren. Anderszijds levert een groter pand een lagere vierkantemeterprijs op. Bovendien treedt je bij een bedrijfshuisvesting opnieuw in onderhandeling met de verhuurder. Hiervoor kun je profiteren van incentives als een investeringsbijdrage, huurkorting of een huurvrije periode.

Locatieverbetering

Het kan zijn dat de huidige omgeving van het kantoor niet langer voldoet. Locatieverbetering levert regelmatig economisch voordeel op. Door te verhuizen naar een toplocatie, een gebied met in een stad met een hoogontwikkelde stedelijke economie en een sterk gediversifieerde zakelijke dienstverlening, waar zich een sterke concentratie van hoogwaardige kantoorfuncties voordoet, profiteer je niet alleen van de reeds gevestigde faciliteiten in de omgeving maar ook van het imago. Zo staat de Zuidas bijvoorbeeld bekend als internationaal hoogwaardig kennis- en zakencentrum. Veel bedrijven met toonaangevende namen (Google, AkzoNobel, ABN AMRO) zijn er al gevestigd. Dit deel van Amsterdam is echter zeer duur.

                                   Kantoor Zuidas Amsterdam

Het verhuizen van je kantoor naar een andere locatie heeft nog meer voordelen. Zo kan het bijvoorbeeld nieuwe business opleveren door je kantoor te verhuizen, of een flexibele werkplek te huren in een coworking kantoor. Op die manier bevind je je tussen potentiele klanten en vergroot je je zakelijke netwerk. 

Herinrichting werkplekken medewerkers 

Verder is een nieuwe bedrijfshuisvesting een mooie aanleiding voor werkplekoptimalisatie. Loonkosten slokken al gauw 50 procent of meer van het totale budget op. Besparing van één werkplek levert dus structureel lagere kosten op. Bovendien kan werkplekoptimalisatie zorgen voor productiviteitswinst. Bij de aanschaf van machines kun je snel uitrekenen wat de terugverdientijd van de investering is. Een machine kun je in kwantiteiten uitdrukken, zoveel eenheden per uur. De productiviteitswinst van een medewerker op een prettige werkplek kun je feitelijk niet becijferen. Maar je kunt het wel aanvoelen. Als een medewerker met plezier naar zijn werk komt, verhoogd dit de productiviteit.  

Bedrijfsverhuizing zorgt voor nieuwe implusen

In veel gevallen geeft de nieuwe huisvesting de organisatie nieuwe impulsen. Het kan de organisatie opfrissen en helpt het zelfbewustzijn van medewerkers vergroten. Een nieuwe verbeterde werkomgeving heeft mogelijk ook een positief effect op het ziekteverzuim. Zo verdienen de meerkosten voor huisvesting zichzelf snel terug. Een nieuwe omgeving werkt zonder meer stimulerend op de werkvloer. Het inspireert medewerkers tot het ontwikkelen van inzichten die op de oude locatie waarschijnlijk niet naar boven waren gekomen.

Meer vierkante meters zorgt voor een effectievere dienstverlening

Je hebt in 2015 positieve resultaten geboekt en jouw bedrijf is het afgelopen jaar flink gegroeid. Wellicht dat je meer medewerkers in dienst hebt dan aan het begin van het jaar. Het is belangrijk dat jouw medewerkers voldoende vierkante meters hebben om hun werk goed te kunnen uitoefenen. Wil je weten hoeveel vierkante meter je precies nodig hebt? Lees dan eens dit artikel op onze blog. 

                                Vierkante meter kantoorruimte

Terugverdienen bedrijfsverhuizing

De grote vraag is of een bedrijfsverhuizing zichzelf kan terugverdienen. Eigenlijk moet dit altijd het uitgangspunt zijn. Een slimme bedrijfsverhuizing resulteert in omzetgroei, hogere productiviteit of een betere kosten-batenverhouding. Natuurlijk is de kans groot dat je in de nieuwe situatie meer betaalt voor je kantoormeters. Daar tegenover staat dat deze kosten makkelijk opwegen tegen de extra kosten die het gevolg zijn van een slecht logistiek in een pand of verschillende vestigingspunten. De balans slaat dan vaak gunstig uit in de richting van verhuizing. Denk ook eens aan de restwaarde van een pand of kantoor. Een fraai pand op een goede locatie maakt het verschil tussen een goed en een riant ondernemerspensioen.

Gerelateerde artikelen:

Update: belastingen voor kantoorruimte huren

Welke ruimtes heb je nodig in jouw kantoor?

Ben jij ook op zoek naar een nieuw kantoor?

Wij hebben een groots aanbod van kantoorruimtes. Wil jij ook een kantoorruimte huren? Dat kan via onze homepage!