Vierkante meterprijs versus werkplekprijs: Hoe vergelijk ik appels met peren?

Vierkante meterprijs versus prijs per werkplek

In jouw zoektocht naar kantoorruimte zal het jou niet ontgaan zijn dat de huurprijs van een kantoorruimte op verschillende manieren wordt weergegeven: een vierkante meterprijs versus een werkplekprijs. De huurprijs van een kantoorruimte is altijd een belangrijke keuzefactor voor een bepalen of het kantoor geschikt is. Maar hoe kun je deze verschillende prijzen nu met elkaar vergelijken, zodat je een goed overwogen keuze kunt maken? In dit artikel leggen wij het verschil uit tussen een vierkante meterprijs versus een werkplekprijs en hoe je deze met elkaar kunt vergelijken.

Vierkante meterprijs kantoorruimte huren

De vierkante meterprijs van een kantoorruimte geeft een kale huurprijs weer op jaarbasis. Bijvoorbeeld: 

De vierkante meterprijs van een kantoorruimte is €99,- en het kantoor is 200 m2 groot. De huurprijs bedraagt 200 * €99,- = €19.800,- per jaar. Per maand kost de kantoorruimte: €19.800,- / 12 = €1.650,-

Dit is een kale huurprijs. De totale huurprijs van een kantoorruimte omvat behalve de kale huurprijs ook servicekosten. De servicekosten bestaan uit leveringen en diensten die door de verhuurder worden verzorgd. Deze kosten voor leveringen en diensten hebben in eerste instantie betrekking op gebouwgebonden kosten die de verhuurder maakt voor de huurder. Denk hierbij aan onderhoud aan de installatie, schoonmaakkosten van de algemene ruimten, beveiligingskosten en energiekosten. 

Bij het aangaan van een huurovereenkomst voor een kantoorruimte wordt er weinig tot geen aandacht besteed aan de servicekosten. Opmerkelijk want de servicekosten kantoorruimte bedragen ongeveer 30% van de gemiddelde huurprijs en vormen een belangrijk deel van de betalingsverplichting van de huurder. Om de totale kosten van het kantoor (ongeveer) te berekenen tel je dus nog 30% op bij de kale huurprijs.

In het geval van het voorbeeld zijn de totale maandelijke kosten voor het huren van een kantoorruimte: €1.650,- * 1,3 = €2.145,-

Nu weet je ongeveer wat het huren van het kantoor in het voorbeeld jou per maand moet gaan kosten. 

Prijs per werkplek kantoorruimte huren

Een prijs per werkplek geeft jou meteen de totale kosten voor het huren van een ruimte per werkplek. In veel gevallen betreft het is het geval van een prijs met werkplek een full service werkplek met een stoel, bureau en opbergruimte. Het huren van een full service werkplek is meestel flexibel en kan voor zowel een korte als een langere periode. 

Een vaste prijs per werkplek wordt vaak aangeboden door flexibele kantooraanbieders en operators. Je bent als huurder van een vaste of flexibele werkplek onderdeel sluit een een lidmaatschap af en deel je de algemene ruimtes van het kantoor met overige huurders. Hierdoor ontstaan coworking community's. Je kunt bij het huren van een werkplek kiezen voor een werkplek op een open vloer. Hier deel je de ruimte met andere leden. Deze open indeling zorgt ervoor dat leden elkaar makkelijk ontmoeten. Je kunt ook kiezen voor een volledig ingerichte kantoorkamer met een vast aantal werkplekken (gemiddeld van 1 - 8 werkplekken). Je betaalt een vaste prijs per werkplek per maand op fullservice basis. Dit betekent o.a. dat: onbeperkt koffie/thee, gebruik vergaderruimtes, huur meubilair, receptiefaciliteiten, printen, schoonmaak gemeenschappelijke ruimtes, servicekosten en WIFI inbegrepen zijn. Bijvoorbeeld:

De prijs per werkplek is €250,- per maand en je huurt 10 werkplekken. De huurprijs bedraagt €250,- * 10 = €2.500,-

Nu weet je precies wat het huren van een kantoor in het voorbeeld jou per maand moet gaan kosten.

Vierkante meterprijs versus werkplekprijs

Nu je weet wat de verschillende kantoren jou per maand gaan kosten kun je de kantoren met elkaar vergelijken. Bij het vergelijken van de huurprijs van een kantoorruimte moet je wel rekening houden dat flexibiliteit jou geld kost. Hoe langer het huurtermijn van de huurovereenkomst hoe beter de vierkante meterprijs. Andersom geeft flexibilieit jou het voordeel dat je de vrijheid hebt om snel te kunnen vertrekken, krimpen en groeien. Dit is vooral voor start-ups en scale-ups erg aantrekkelijk. 

In de praktijk kun je vaak een lijn trekken tot waar een prijs per werkplek aantrekkelijk is en wanneer je overgaat op een vierkante meterprijs. Veel verhuurders bouwen vanaf 200 m2 een kantoor op maat. Bij een 5-jarig huurcontract zal de verhuurder de investering voor realisatie van de indeling van het kantoor (bouw van wanden) dragen. In dit geval maakt de verhuurder een vierkante meterprijs per jaar exclusief servicekosten en hospitalitykosten.