Verzekering voor je kantoor afsluiten

Verzekering voor je kantoor en bedrijf

Als ondernemer wil je natuurlijk goed verzekerd zijn. Een brand of diefstal kan behoorlijke gevolgen hebben voor het bedrijf en de bedrijfsprocessen, en je wilt daarnaast ook gedekt zijn voor bepaalde aansprakelijkheden. Daarbij zit er mogelijk verschil in het aantal verzekeringen dat je af moet sluiten wanneer je zelf eigenaar bent van een kantoorpand en wanneer dat je slechts een deel ervan huurt.

Soorten verzekeringen

Als je zelf eigenaar bent van een kantoorpand, dan zijn er een aantal verzekeringen die je zeker moet afsluiten:

  • Een gebouwenverzekering: dit is een verzekering waarmee je verzekerd  bent tegen schade aan het gebouw. Je kunt deze verzekering vergelijken met een opstalverzekering die je als particulier voor een woning afsluit.
  • Een glasverzekering: hiermee is het glas in de buitengevel van het kantoor verzekerd tegen schade.
  • De inventaris, ofwel inboedelverzekering: alle meubels en andere inrichting van het kantoor die je zelf hebt aangeschaft, zijn met deze verzekering gedekt tegen schade.
  • Goederen- en geldverzekering: de goederenverzekering verzekert alle handelsgoederen die in het pand aanwezig zijn. Met de geldverzekering bescherm je ook geld en/of geldswaardige papieren tegen bijvoorbeeld brand, inbraak of een overval.
  • De computerverzekering: hiermee zijn computers van het bedrijf zowel binnen als buiten het kantoorpand verzekerd tegen schade. Deze verzekering kun je eventueel uitbreiden met een verzekering die software of data dekt. Daarnaast kun je ook nog een afzonderlijke verzekering voor elektronica of andere apparatuur afsluiten als je er zeker van wilt zijn dat alle apparaten in het gebouw verzekerd zijn.
  • Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en eventueel een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. De eerste dekt schade tijdens de beroepsuitoefening, de tweede is bedoeld om schade te dekken als gevolg van de beroepsuitoefening. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan zaken of personen die door jou of je werknemers worden veroorzaakt tijdens het uitvoeren van het werk. Deze verzekering is niet verplicht. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is van belang en meestal verplicht voor bedrijven die een adviserende functie hebben, zoals notarissen of financieel adviseurs. Deze verzekering dekt namelijk vermogensschade die de ondernemer veroorzaakt tijdens het uitoefenen van zijn werk.

Verzekeren wanneer je een pand huurt

Ben je niet de eigenaar van het kantoor, maar huur je slechts een gedeelte? Vraag dan na bij de verhuurder welke van de eerder genoemde verzekeringen je moet afsluiten. Het kan namelijk zijn dat de premie voor een glas- of gebouwverzekering al in de huurprijs of servicekosten is meegenomen. Je zult bij het huren van een kantoorpand meestal wel zelf een inboedelverzekering, een goederen- en geldverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en computer/elektronicaverzekering moeten afsluiten. Waar in Nederland je ook huurt, Amsterdam, Eindhoven, Utrecht of een kleinere stad, zorg dat je de juiste verzekeringen afsluit.

Besparen op verzekeringen

Als ondernemer moet je dus best veel verzekeringen afsluiten om goed beschermd te zijn tegen schade, diefstal en aansprakelijkheid. Dat kan een flinke kostenpost zijn. Sluit je al deze verzekeringen af bij één verzekeraar, dan kan deze 'bundelverzekering' een lagere premie hebben ten opzichte van diverse losse verzekeringen met elk een afzonderlijke premie.