Vergeet de introverts op kantoor niet

Vergeet de introverts op kantoor niet

Vandaag de dag worden kantoren vooral ingericht met een open kantoorruimte, ideaal voor de extraverts onder ons. Het idee hierachter is het bevorderen van de dynamiek op de werkvloer en het stimuleren van sociale interactie onder werknemers. Deze focus op open werkvloeren is niet voor iedereen weggelegd. Sommige werknemers presteren beter in de luwte van een eigen (of met weinig collega’s gedeeld) kantoor.  

Het is zonde om zomaar aan de meer introverte werknemers voorbij te gaan. Want hoewel extraverte mensen worden beschouwd als de drijfveer achter een bedrijf, zijn introverte personen minstens net zo waardevol. Zij worden soms over het hoofd gezien omdat ze minder vocaal of zichtbaar zijn.

Open kantoor

Open ruimtes bevorderen creativiteit en zorgen voor meer sociale interactie met collega’s om je heen. Stilteruimtes zorgen daarentegen juist voor een betere focus en een hogere concentratie. Introverts vinden stilteruimtes vaak fijner om in te werken en hebben meer moeite met een open werkvloer. Toch zijn er mogelijkheden om deze mensen goed te kunnen laten functioneren.

Image
The Flexas.com headquarters in 2018

Foto: Het kantoor van Flexas.com

Akoestische vergaderruimtes en stilteruimtes

Door werknemers de mogelijkheid te geven om te switchen tussen werkruimtes, creëer je een kantoorruimte met een opstelling die voor iedereen werkt. Geef ze bijvoorbeeld een eigen bureau in een open ruimte, en creëer stilteruimtes zodat werknemers zich kunnen terugtrekken.

Image
Office space in Amsterdam

Foto: Prins Bernhardplein in Amsterdam

Bedrijfscultuur

Denk goed na over je bedrijfscultuur en over wat voor werkzaamheden de werknemers hebben. In een creatief proces is een open werkvloer goed, maar bij werkzaamheden waar uiterste concentratie voor nodig is, kun je misschien beter kiezen voor stilteruimtes. Sommige bedrijven hebben stiltegebieden geïntroduceerd als onderdeel van een op activiteiten gebaseerde werk lay-out. Dit is een trend die we naar verwachting de komende jaren steeds meer zullen zien.