Verbeter de luchtkwaliteit op kantoor met kantoorplanten!

Planten op kantoor

Wat zou jouw kantoorruimte gemeen kunnen hebben met een NASA-ruimteschip? Helaas kan het volgende het antwoord zijn: slechte luchtkwaliteit. Als we kijken naar de top vijf milieurisico's voor de volksgezondheid, dan vinden we daar onder andere de kwaliteit van het binnenmilieu. Wist je dat de binnenlucht vaak nog veel meer vervuild is dan de buitenlucht? Hierdoor speelt het binnenmilieu een belangrijke rol in de levenskwaliteit. Een slechte luchtkwaliteit op kantoor kan een aantal vervelende gevolgen hebben op je gezondheid.

Image
hogehil 5

Het kantoor aan de Hogehilweg 8 in Amsterdam is voorzien van een scheidingswand gemaakt van planten.

Luchtkwaliteit op kantoor

Feit is dat wij gemiddeld ruim 90 procent van de tijd binnen besteden. Vooral mensen met een kantoorbaan besteden een groot gedeelte van de dag binnen. Helaas is de luchtkwaliteit op kantoor doorgaans niet al te best. Kantoormeubels, stoffering, schimmels, bacteriën, synthetische bouwmaterialen, reinigingsmiddelen en elektronica zoals printers en computers kunnen giftige stoffen uitstoten in je kantoor. Maar ook teveel medewerkers in kleine ruimtes vervuilen de lucht. In een slecht geventileerde ruimte zullen deze stoffen sterk toenemen.

Als de luchtkwaliteit op kantoor voor langere tijd ondermaats is, dan krijgen vervuilende stoffen de kans om zichzelf op te bouwen. Hierdoor blijven er teveel schadelijke stoffen hangen die wij als mens niet zouden moeten inademen. Werken in een kantoor met een slecht binnenmilieu en slechte ventilatie kan zelfs een zogenaamd Sick Building Syndrome (SBS) veroorzaken. Dit syndroom veroorzaakt acute gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en oog- of neusirritatie. Gelukkig voor ons hebben wetenschappers van NASA gewerkt aan een onderzoek over dit fenomeen. De oplossing blijkt gemakkelijk en snel toepasbaar voor elke onderneming: Gebruik luchtzuiverende planten om de lucht in je kantoorruimte te zuiveren! Deze type kamerplanten zijn veelal te vinden bij mensen in de huiskamer, maar in veel kantoorruimtes zijn planten niet in groten getale aanwezig. 

Het goede nieuws is dat kantoorplanten een eenvoudige en betaalbare manier zijn om de aanwezigheid van ongewenste vieze lucht te bestrijden. Een plant komt recht uit de natuur en is dus een natuurlijke luchtverfrisser! Planten zuiveren de lucht en dit maakt ze onderdeel van het natuurlijke support systeem.

Image
Johnny River in Amsterdam

Er zijn veel creatieve manieren om kantoorplanten te verwerken in je kantoor, zoals dit kantoor in Amsterdam.

Luchtzuiverende werking van kantoorplanten

Kantoorplanten werken als natuurlijke luchtverfrissers. Ze absorberen deeltjes uit de lucht. Tegelijkertijd zetten ze koolstofdioxide om in zuurstof. Maar dat is niet alles! Micro-organismen in de potgrond van de plant zijn ook verantwoordelijk voor een groot deel van de luchtzuivering. Vooral palm planten zijn erg goed in het zuiveren van de lucht op kantoor. Een voorbeeld hiervan is de Areca Palm. Andere luchtzuiverende kantoorplanten zijn:

  • Lepelplant
  • Aglaonema
  • Sansevieria
  • Philodendron
  • Waringin

Tot slot over kantoorplanten

De luchtkwaliteit buiten beschouwing gelaten, kantoorplanten zorgen ervoor dat mensen zich beter voelen. Planten brengen een positieve sfeer met zich mee. Bovendien is het aangetoond dat planten je concentratie en productiviteit verhogen.

Ben je op zoek naar de meest geschikte planten voor op kantoor? Vraag het onze kantoorruimtespecialisten!

 

Gerelateerde artikelen:

Kantoorplanten. Trends en voordelen van planten op kantoor