Single tenant en Multi tenant, wat is het verschil?

Multi tenant Rotterdam

In de vastgoed en makelaardij kom je de termen regelmatig tegen. Multi tenant kantoor en Single tenant kantoor. Maar wat betekenen nu deze begrippen en wat zijn de voor- en nadelen van deze kantoren?

Single tenant kantoor betekenis

Een Single tenant kantoor huren betekent dat jij het gebouw in zijn geheel huurt, zonder dat je de ruimte met een of meerdere andere bedrijven deelt.

Wanneer je ervoor kiest om met je bedrijf een volledig kantoor te betrekken dan is de contractduur van belang. Vaak zit je minimaal voor een periode van 5 jaar aan het kantoor vast. Je richt het kantoor en de faciliteiten volledig naar eigen wens in.

Kantoorruimte te huur in Amsterdam

Multi tenant kantoor betekenis

Een Multi tenant kantoor huren betekent dat jij een eigen kantoorruimte of kantoorvloer huurt binnen een gebouw met meer gebruikers.

Wanneer je ervoor kiest om met je bedrijf een kantoorruimte te betrekken in een Multi tenant gebouw dan is de gebruiker veel meer van belang. Vaak huur je het kantoor voor een kortere periode tegen flexibele huurvoorwaarden. In veel gevallen gaat het om een vaste all-inclusief huurprijs per maand. Je richt jouw kantoorruimte naar eigen wens in (of huurt inclusief kantoormeubilair) en maakt voor de rest gebruik van de algemene faciliteiten in het gebouw.

Multi tenant oude stijl is passé

Een kantoorruimte huren in een kantoorgebouw met meerdere huurders is een trend die momenteel zeer populair is op de Nederlandse kantorenmarkt. De kantoorbehoefte is de laatste jaren veel veranderd. Van het huren van een kantoorgebouw met één huurder naar het huren van een kantoorruimte in een Multi tenant kantoorgebouw met meerdere huurders, waarbij de faciliteiten van het kantoorgebouw steeds belangrijker zijn. Deze trend wordt mede veroorzaakt doordat steeds meer bedrijven nieuwe kantoorconcepten, zoals het nieuwe werken, implementeren in hun bedrijfsmodellen.

Tegenwoordige werkten we het liefste vanuit flexibele werkplekken en op de werktijden die we zelf bepalen met als enige voorwaarde; een snelle internetverbinding en goede koffie. Het kantoor zoals we dat vroeger kenden wordt dus steeds meer een ontmoetingsplek in plaats van een werkplek. Kantoorconcepten die flexibiliteit en de combinatie van werken en ontmoeten bieden zijn zeer gewild op de Nederlandse kantorenmarkt.

Welke type kantoor is voordeliger?

Door de veranderende kantoorbehoefte op de Nederlandse kantorenmarkt is er een duidelijke tweedeling zichtbaar tussen verouderde gebouwen waar veelal nog fors in geïnvesteerd moet worden om aan de wensen van de huurder te voldoen en aantrekkelijke kantoorgebouwen die de huurder van alle gemakken voorzien. Maar wat is nou voordeliger?

Over het algemeen hebben aantrekkelijke kantoorgebouwen die van alle gemakken zijn voorzien een hogere huurprijs ten opzichte van tot verouderde kantoorgebouwen. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de investeringskosten die je als huurder nog zal moeten maken om het gebouw aan jouw behoefte te laten voldoen. Per saldo is er dus weinig verschil tussen de huurprijzen van verouderde kantoorgebouwen waarin nog geïnvesteerd moet worden en aantrekkelijke turn key kantoorgebouwen.

Het grote verschil zit hem echter in de bijkomende kosten. De servicekosten bestaande uit bijvoorbeeld kleinschalig onderhoud, schoonmaakkosten, kosten voor gas, water en licht, internet en telefonie van Multi tenant kantoorgebouwen worden naar ratio verdeeld over alle huurders terwijl deze kosten in een Single tenant gebouw volledig voor rekening van de huurder zijn. Daarnaast kun je al dan niet tegen een vergoeding in een Multi tenant kantoorgebouw tijdelijk gebruik maken van algemene vergaderruimten en hoef je deze niet voor de gehele looptijd mee te huren. Zodoende kan het voor jou als huurder uiteindelijk zelfs voordeliger zijn om kantoorruimte te huren in een luxe kantoorgebouw met meerdere huurders. Houd daarom dus in jouw zoektocht naar kantoorruimte niet alleen rekening met de huurprijs, maar ook met alle bijkomende kosten.

Kantoorruimte te huur in Amsterdam Neem contact met ons op