Update: belastingen voor kantoorruimte huren

Geen huuraftrek zzper

Eerder dit jaar hebben we een aantal artikelen geschreven over de totale kosten van een kantoorruimte en welke kosten aftrekbaar zijn bij het huren van een kantoorruimte. Echter in augustus j.l. bepaalde de Hoge Raad dat een zzp'er onder bepaalde voorwaarden zijn hele huur mag aftrekken van de winst. Voorwaarde was wel dat 10 procent van het huurhuis gebruikt zou worden als werkplek. Ze doen bijvoorbeeld hun administratie aan de keukentafel. Maar dit feest was maar van korte duur...

Update: Btw en aftrekposten kantoor aan huis

De fiscale regels voor een kantoor houden aan huis waren altijd al erg streng. Onder bepaalde voorwaarden was het mogelijk om de gehele huur af te trekken van de winst. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) maakt hier echter een einde aan.

Momenteel wordt er nog maar mondjesmaat van de regeling gebruik gemaakt: in totaal kost de schatkist dat 20 miljoen euro. Maar: er zijn 450.000 mensen die voor de aftrekpost in aanmerking komen. Als zij allemaal hun huur aftrekken, dan kost de Staat dat een half miljard aan misgelopen inkomsten. Daarom gaat hij dit gat in de wetgeving dichten. Hij gaat ervoor zorgen dat het verschil tussen een zzp'er met een huurhuis en een met een koophuis verdwijnt. Zij kunnen dan beiden geen kosten van een onzelfstandige werkruimte meer aftrekken. Voor zzp'ers met een zelfstandige werkruimte verandert er niets.

Wil je weten of je voor die aftrekpost in aanmerking komt? Dan kan je hier een vragenlijst invullen.