Trends in werken: 2016

Flexas.nl kantoorruimte huren blog Trends in werken 2016

Het is voor bedrijven en organisaties belangrijk om mee te bewegen met trends in werken en veranderingen in de markt. In de afgelopen jaren heeft de technologie zich in een sneltreinvaart ontwikkelt en stelt een nieuwe generatie werknemers andere verwachtingen aan hun werkomgeving. We zijn flexibeler geworden in plaats, tijd en de manier waarop we ons werk doen. Op veel kantoren zijn de vaste werkplekken waar je urenlang op dezelfde plek achter je bureau zit verdwenen en hebben plaats gemaakt voor flexwerkplekken. Een hoop ontwikkelingen hebben bijgedragen aan de nieuwe manier van werken en kantoren inrichten. Dit zijn de belangrijkste trends op kantoor in 2016!

1. Trends in werken: Flexwerken en mobiel werken 

Organisaties, technologie, gebouwen en behoefte van kantoorgebruikers veranderen continue. De zoektocht naar nieuwe manieren van werken houdt dan ook niet op met de invoering van "het nieuwe werken". Voor de nieuwe generatie - Generatie Z - van jonge en aankomende werknemers is het nieuwe werken namelijk vanzelfsprekend. Zij zijn gewend om overal en altijd online en bereikbaar te zijn en weten om te gaan met de constante toestroom van informatie. Het is daarom voor bedrijven en organisaties belangrijk om hierin mee te bewegen: Bedrijven en organisaties moeten toekomstige én huidige werknemers de gelegenheid te geven overal te kunnen werken en hen het gevoel te geven dat ze zelf de verantwoordelijkheid dragen voor hun werk. De Wet Flexibel Werken welke per 1 januari 2016 is ingegaan zal dit nog meer stimuleren. 

2. Office 365 office 365 is een van de belangrijkste trends in werken

Een van de belangrijkste trends in werken die zich dit jaar voortzet is het aanbieden van werkplekken op basis van context van de gebruiker. Een adaptieve werkplek is de ideale ondersteuning van 'het nieuwe werken'. Hiermee kunnen werknemers altijd en overal inloggen op het bedrijfsnetwerk: thuis, in de trein of bij een klant. Het is een flexibele werkplekoplossing waarbij medewerkers beschikking hebben over alle applicaties die ze op kantoor normaal gesproken ook hebben. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de locatie, apparaten en tijdstippen. Medewerkers moeten op het juiste moment vanaf het juiste apparaat toegang krijgen tot de goede applicaties, documenten en data, zodat ze sneller kunnen gaan werken. Zo kun je bijvoorbeeld mobiele gebruikers toegang geven tot gevoelige gegevens op basis van hun locatie. Daardoor kunnen ze hun werk beter en efficiënter doen. Met office 365 werkt u efficiënter en stijgt de productiviteit van de hele organisatie!

3. De cloud

De cloud wordt onmisbaar in een bedrijf. Door te werken in de cloud verbetert de flexibiliteit en schaalbaarheid van je organisatie. Nederlandse bedrijven zijn koploper in het gebruik van cloud-diensten. De term "cloud" staat eigenlijk gewoon voor internet, maar is net als een wolk ontastbaar. Door te werken in de cloud worden alle gegevens online opgeslagen, waardoor je altijd en overal toegang hebt tot software en bestanden. De opgeslagen documenten bevinden zich dus niet op een apparaat maar in de cloud, waardoor je ze op elk appararaat op ieder gewenst tijdstip kunt bekijken. Behalve flexibiliteit is werken in de cloud ook flink kostenbesparend  en is een tekort aan opslagruimte nagenoeg verleden tijd.

4. Virtuele assistent en spraakbediening

Er zijn veel benamingen voor de assistent: secretaresse, management assistent, office manager, team assistent. Hetgeen ze allemaal gemeen hebben is dat hij of zij de pilaar van de organisatie is. Het lijkt dan ook logisch te denken dat degene met deze functie ten alle tijden aanwezig moet zijn. Met de komst van de cloud wordt dit makkelijker en is de virtuele assistent in opkomst. Doordat documentatie via de cloud overal toegankelijk wordt gemaakt wordt het minder belangrijk waar de secretaresse zich bevindt om haar werk te kunnen doen. Siri, Cortana en vergelijkbare applicaties vinden binnekort hun weg naar kantoor en groeien uit tot een personal assistant die je helpt met het beheer van e-mails en het inplannen en raadplegen van afspraken. Dit groeit verder uit tot gesproken instructies of beheertaken.

5. Ultieme kantoorgadget: Smartwatches een smartwatch is een van de belangrijkste trends in werken

Het horloge bestaat natuurlijk al heel lang, maar de slimme modellen kunnen tegenwoordig veel meer dan alleen de tijd weergeven en zijn daarom terrein aan het winnen op kantoor. Met de smartwatch kun je snel korte berichten versturen. Zeker met de dicteerapplicatie werkt dat erg makkelijk. De smartwatch herinnert je aan jouw afspraken en taken, en je kunt er gemakkelijk betalingen mee doen. Via de smartwatch kun je bedrijfskritische informatie nog beter beveiligen met behulp van een wachtwoord. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe de smartwatch ingezet kan worden op kantoor. De voorspelling is dat de smartwatch voor de massamarkt het eerste consumentenproduct na de mobiele telefoon wordt dat volledig digitaal zal worden. De smartwatch is de absolute kantoorgadget voor 2016!

6. Trends in werken: Co-working

We hebben dit al regelmatig benoemt, maar het blijft ook in 2016 een van de belangrijkste voortzettende trends in werken: Jonge professionals werken graag samen. Hierbij zoeken ze een co-working office waarbij ze in contact komen met andere ondernemers. Het netwerk van de nieuwe generatie zelfstandig ondernemers  bestaan uit gemotiveerde, flexibele zelfstandigen en werken doelgerichter dan logge organisaties. Samen vormen zij de toekomst. Binnen een co-working community wordt ontmoeten, samenwerken en netwerken op verschillende manieren gestimuleerd. De kruisbestuivingen tussen bedrijven zorgen behalve voor een betrokken gemeenschap ook voor nieuwe business.

7. Bring your own device

Het Nederlandse bedrijfsleven loopt voorop in de trend dat privé-apparatuur ook voor werkdoeleinden gebruikt wordt. Met BYOD wordt er gewerkt met eigen apparatuur, zoals laptops, tablets en smartphones. Door de grote opkomst van smartphones en tablets die vaak nieuwer, slimmer en sneller zijn dan de apparatuur op kantoor wordt steeds vaker gestimuleerd om op eigen meegebrachte apparatuur te werken. Het voordeel van BYOD is een toename in productiviteit omdat medewerkers vaak beter uit de voeten kan met zelf gekozen apparatuur. In Nederland is thuiswerken populair en dat drijft deze trend voorwaarts. 

8. Gezondheid en welzijn medewerkers healthy offices zijn belangrijke trends in werken

Aantrekkelijke kantoorgebouwen met als speerpunt het welbevinden van medewerkers, krijgen nu en in de toekomst steeds grotere aandacht. Daar waar jarenlang de focus werd gelegd op energiebesparing en mobiliteit vindt er nu een verschuiving plaats in duurzaamheidsaspecten die kantoorgebruikers belangrijk vinden. De nieuwe generatie medewerkers maakt zelf al steeds bewustere keuzes. Daarbij is wetenschappenlijk bewezen dat gezonde mensen, die goed in hun vel zitten, beter presteren en een hogere productiviteit laten zien.

Het integraal meenemen van ‘gezondheid’ bij de selectie van een kantoorlocatie en bij het ontwikkelen van (innovatieve) kantoorconcepten is essentieel om medewerkers aan u te binden. Een 'Healthy Office' wordt steeds vaker gestimuleerd door o.a. een gezonde lunchfaciliteiten, vitaliteitsmanagement, voldoende natuurlijk licht en planten in het kantoor. Verder verschuift ook de locatievoorkeur van een snelweglocatie naar een monofunctionele locatie in een kleine of middelgrote stad.

Conclusie

De actuele trends in werken wijzen uit dat werknemers flexibel willen werken met geavanceerde technologieën en geoptimaliseerde processen. In een werkomgeving waarin samenwerken centraal staat.