Top 10 grootste Nederlandse bedrijven en hun (hoofd)kantoor

Tags

Nederland heeft een bijzonder rijke geschiedenis als het gaat om grote organisaties. Het is daarom ook niet vreemd dat er diverse Nederlandse bedrijven in een rijtje met de grootste bedrijven ter wereld staan. Op basis van een lijst van Forbes heeft Flexas.nl een overzicht gemaakt van de grootste Nederlandse bedrijven en hun (hoofd)kantoor.

1. Shell
Kantoor van Shell

Shell staat al jaren met stip op nummer 1 als grootste bedrijf van Nederland. Het hoofdkantoor van Shell bevindt zich in Den Haag en is een prachtig monumentaal pand. Het kantoor wordt van binnen geheel verbouwd zodat het ook weer aan alle wensen van de moderne tijd zal voldoen!

2. Vitol

Kantoorruimte Vitol

Vitol is voor velen een grote onbekende in deze lijst. Deze Nederlandse oliereus is opgericht in 1966 door een kolenhandelaar uit Rotterdam en snel uitgegroeid tot grootste onafhankelijke energiehandelaar ter wereld. Met 40 kantoren is Vitol uitgespreid over de hele wereld, een goed beeld van hun kantoren is echter bijzonder lastig te vinden.

3. ING

Kantoren en toekomstige kantoorruimte ING

De ING staat na Shell op een mooie tweede plaats van grootste bedrijven in Nederland. De Bank heeft inmiddels een aardige reputatie opgebouwd als het gaat om hun kantoren. Ze zitten nu in de Amsterdamse Poort. Daarvoor was het hoofdkantoor gevestigd in het ING House, ook wel “de Schoen” genoemd. Ontzettend ruim opgezet en met een enorme kantoortuin. Nu gaat de bank een kantoor bouwen in Amsterdam Zuidoost.

4. Unilever

Kantoor unilever

Unilever is het derde bedrijf van Nederland, maar haar kantoor doet zeker niet onder voor dat van de nummer één en twee! Dit relatief nieuwe kantoor is in 2005 opgeleverd en wordt ook wel de brug genoemd. Het is vooral ook mooi om te zien hoe er efficiënt gebruik gemaakt wordt van de beschikbare ruimte.

5. Aegon

Kantoorruimte van Aegon in leeuwarden

Het huidige hoofdkantoor van Aegon heeft zijn oorsprong in de jarentachtig. Daardoor heeft het gebouw van de buitenkant een wat sobere uitstraling. Aan de binnenkant is er gedurende de jaren nog diverse aanpassingen gedaan. Met name de modernisering en de creatie van aangename werkplekken zijn goed gelukt. Bovendien is er een enorme kantoortuin of binnenplaats, welke een unieke verschijning is. Het nieuwe kantoor van de verzekeraar (in leeuwarden) ziet er daarentegen wel prachtig modern uit.

6. LyondellBasell Industries


Van kantoor waar LyondellBasell Industries in gevestigd is kunnen we helaas weinig afbeeldingen vinden. Hetgeen we tegengekomen zijn duidt op een redelijk traditioneel kantoor. Het blijft echter gissen, want veel verder dan een foto met een gang komen we helaas niet!

7. Heineken Holding

Heineken heeft talloze prachtige kantoren. Deze variëren van hypermoderne locaties tot de klassieke locaties die wij kennen uit amsterdam. Met name de originele iconische brouwerij op de stadhouderskade is bekend bij velen. Hier zitten tot op de dag van vandaag nog altijd kantoren van Heineken en natuurlijk de Heineken Experience!

8. Philips

Kantoorruimte van Philips in de Breitnertoren

Het hoofdkantoor van Philips, de nummer zeven van grootste Nederlandse bedrijven, huurt kantoorruimte in Amsterdam (ondanks de verwachting van velen dat het elektronicaconcern een haar hoofdkantoor in Eindhoven heeft). Daarvoor zat Philips in het hoogste gebouw van Amsterdam: de Rembrandttoren. Philips is natuurlijk een expert in verlichting en laat dit nu juist zijn wat er bijzonder is van binnen. Er hangen namelijk diverse dynamische licht panelen die het personeel inspireren en laat ontspannen.

9. Ahold

Vergaderruimte in het kantoor van Ahold

Ahold, of Ahold en Delhaize tegenwoordig. Zijn gehuisvest in het hoofdkantoor van Ahold naast het station van Zaandam. Hoewel het kantoor inmiddels van buiten al wat ouder oogt en een aantal jaren meegaat is de binnenkant fris en modern.

10. AkzoNobel

Moderne kantoor van Akzonobel is helemaal van deze tijd!
Het hoofdkantoor van de nummer negen, AkzoNobel, was voor ons een bijzonder aangename verrassing. Het kantoor oogt van buiten zeer modern en strak, beschikt over een enorme raampartij waardoor er veel licht naar binnenkomt, is van binnen kleurrijk en heeft een flexibele indeling met zelfs minder plekken dan werknemers. Het is een mooi voorbeeld van een kantoor waarbij samenwerking en interactie gefaciliteerd wordt door het gebouw en de indeling.