Tips voor een te gek thuiskantoor

Veel zzp'ers, freelancers, kleine ondernemers of part-timers werken regelmatig vanuit huis. Iedereen kent het belang van een goede, fijne werkplek. Toch is het gemiddelde thuiskantoor niet bijzonder inspirerend en dat is een gemiste kans. Jij bent immers de baas en kunt alles naar jouw eigen hand zetten.

Met weinig geld en ruimte een kantoor inrichten

Bestaat jouw thuiskantoor uit saaie, bij elkaar gekochte kastjes, een bureau en een stoel? Dit heeft waarschijnlijk te maken met twee zaken, of minstens één hiervan: geldgebrek en ruimtegebrek. Tegenwoordig zijn beide echter geen geldig excuus. Als jij echt wat wilt maken van jouw thuiskantoor, dan zijn er voldoende mogelijkheden. Heb jij niet al te veel geld te besteden en/of beschik je niet over veel ruimte, dan gaat het er vooral om hoe creatief je kunt zijn met je geld en hoe goed je de beschikbare ruimte kunt benutten.

Goedkope kantoorinrichting

Wanneer je een klein budget hebt om jouw kantoor in te richten, is de woonboulevard altijd een goede optie. Er is niets mis met een thuiskantoor dat bestaat uit betaalbare items uit de bekende woonwinkelsJe kunt hier vaak een volledig thuiskantoor kopen voor een habbekrats. Bovendien hebben wij vaak veel inspiratie voor het handig inrichten van kleine ruimtes. Toch vind je daar waarschijnlijk een heleboel net-niet items.

                          Thuiskantoor inrichting

Wil je toch een fraai thuiskantoor inrichten met een beperkt budget, dan is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Spendeer je geld verstandig en investeer eerst in de essentiële zaken: een goede stoel, een goed bureau met voldoende ruimte en een goede kast. Je kunt in één keer een volledig thuiskantoor bij elkaar kopen voor weinig geld, maar dan zit je waarschijnlijk met een heleboel net-niet items. Beknibbel niet op je bureau, stoel en kast. Dit zijn de belangrijkste items van je kantoor om operationeel te kunnen zijn. De rest komt later wel. Wanneer je niet jouw hele budget opmaakt aan diverse items, maar jouw geld in deze drie basics investeert, weet je in elk geval dat je basis van goede kwaliteit is en er fraai uitziet.

Geef jouw kantoor een identiteit

Wanneer je hebt gezorgd voor een solide basis, kun je gaan uitbreiden. Werk je structureel en voor langere tijd vanuit huis, vraag jezelf dan eerst af wat belangrijk is en wat je echt nodig hebt. Je hoeft niet direct je kantoor helemaal vol te bouwen. Je kunt beter items kopen die je écht mooi vindt. Zo kun je planmatig en stap voor stap uitbreiden. Heb je alle functionele items staan, dan kun je gaan kijken naar wat kunst of decoratie: een mooi kleed op de vloer, een fraai schilderij aan de muur, een mooie lamp: maak de plek waar je zit compleet en ga daarna door naar de volgende, onderstaande stap.

Functionele zones

‘Creëer zones’: dat klinkt een beetje zwaar, maar het komt er eenvoudigweg op neer dat het loont om met een creatief oog naar de ruimte te kijken en verschillende hoeken in te richten voor verschillende doeleinden. Een goede werkplek beschikt over verschillende zones om zo productief en creatief te kunnen blijven. Als je de bovenstaande stappen hebt doorlopen, heb je als het goed is een fijne werkplek inclusief alle benodigde spullen en decoratie. Wat kun je doen met de rest van de ruimte? Ga bij jezelf na wat voor jou belangrijk is tijdens een werkdag. Is dat een goede kop koffie? Creëer dan een hoekje met een koffiemachine en een comfy stoel. Is dat muziek? Zorg dan voor een goede audioset in combinatie met een relaxte fauteuil. Wil je tussendoor even lekker kunnen lezen of goed kunnen lunchen, zorg dan voor een bank met een salontafel en een fraaie boekenkast. Liever even gamen in de pauze? Waarom zet je niet een tv en je game console neer? 

                          

Zelfs in een kleine ruimte én met een beperkt budget kun je verschillende hoekjes creëren, zodat je jouw werkdag comfortabel kunt doorbrengen. Zorg daarom voor gedeeltes in je thuiskantoor die aansluiten bij jouw behoeften: scheid werk van privé qua sfeer en vibe. Zo kun je niet alleen beter je werk doen; je kantoor ziet er automatisch een stuk minder saai uit.

Nodig jij wel eens klanten of relaties uit? Maak dan prioriteit van een rustige, stijlvolle zithoek. Je wilt mensen niet plaats laten nemen op een versleten bank, noch wil je ze aan je bureau hebben. Zorg voor een fijn hoekje met losse stoelen en een tafel en maak alle zitplekken gelijkwaardig. Een beetje comfort en sfeer mogen best: zet wat decoratie neer, of situeer deze plek bij je coffee corner.

Wees creatief en koop slim

We blijven het herhalen: laat (een gebrek aan) geld je niet tegenhouden. Het enige dat je kan remmen is een gebrek aan creativiteit. In een goede werkplek zul je moeten investeren, maar de rest kun je gaandeweg opbouwen. Als je een gamehoek wil creëren, dan hoeft dit echt niet veel geld te kosten. Die tv hoeft niet het allernieuwste UHD-model op bioscoopformaat te zijn. Voor 200 euro tik je een prima tweedehands ding op de kop. Hetzelfde geldt voor een comfortabele stoel: loop eens een vintage shop of kringloopwinkel in en ga op zoek naar een fraaie (imitatie) Chesterfield. Hoeft je niet meer dan 100 euro te kosten.

Ook het stylen van je thuiskantoor kan op financieel vriendelijke wijze. Een gave industriële lamp kan je veel geld kosten, maar ook hier biedt een tweedehands model een uitweg. Een duur schilderij aan de muur is wellicht te hoog gegrepen, maar waarom bestel je niet een inspirerende poster van je favoriete artiest, auto, horloge, wat dan ook? Fraaie lijst eromheen en je bent voor weinig geld klaar.

Geen 9 tot 5 mentaliteit

Eigen baas of freelancer zijn, betekent vaak ook lange uren maken. Werk jij regelmatig wat later door, zorg er dan voor dat jouw thuiskantoor ook ‘s avonds een fijne plek is om te werken. Investeer in goede verlichting en neem niet plaats onder een kille tl-balk.

De basisregels die je altijd in acht moet nemen

Los van de hierboven besproken punten, is het goed om een aantal ‘basisregels’ in acht te nemen:

– Houd je werkplek neutraal, creëer hier focus;
– Zorg voor voldoende licht en ventilatie;
– Haal buiten binnen: goede planten doen the trick;
– Heb je de keuze uit meerdere kamers, ga dan voor de rustigste;
– Zorg voor voldoende opbergruimte zodat je nooit in de troep werkt;
– Zorg dat de vloer bestand is tegen een rollende bureaustoel.

Gerelateerde artikelen:

Hoeveel m2 kantoorruimte heb je nodig?

De stap van thuiswerken naar kantoor

Welk type kantoorruimte past bij mijn bedrijf?