Thuiswerken of flexwerken: de beste optie tijdens heftige storm!

Tags

Thuiswerken met storm

Van de ongeveer 8,5 miljoen werknemers en zelfstandigen werken maarliefst 3 miljoen thuis. Tweederde van hen geeft aan sporadisch thuis te werken, maar wel de mogelijkheid te hebben dit vaker te doen (CBS). Dat kan met name door technologische ontwikkelingen en omdat steeds meer bedrijven het mogelijk maken om vanuit huis te werken. Toch wordt het nog te weinig gepromoot. Hoe anders kan het zijn dat iedere storm alle snelwegen volledig vastlopen?!

Stimuleren van thuiswerken bij storm

Wanneer je als werkgever op afstand werken mogelijk maakt voor personeel kun je niet stellen dat je taak volbracht is. Als thuiswerken niet een speerpunt is binnen een organisatie is het natuurlijk niet noodzakelijk om dit te stimuleren. Bedrijven als Yahoo zijn juist gestopt en proberen iedereen weer op kantoor te krijgen. De reden? De productiviteit en dus het bedrijfsresultaat zouden er baat bij hebben. Toch is het verstandig als werkgever personeel te stimuleren om thuis te werken wanneer het stormt.

Het vervoer van en naar kantoor tijdens dagen met storm kan veel problemen opleveren. Op de weg staan lange files en het openbaar vervoer gaat slechts sporadisch of valt soms helemaal weg. Het risico op ongelukken is bovendien groter. Daarom is het voor werkgevers verstandig de avond voor een aanstaande storm medewerkers aan te moedigen om thuis te werken.

Willen we wel thuiswerken?

Ligt het dan alleen aan werkgevers? Nee. Hoewel veel Nederlanders de mogelijkheid hebben om thuis te werken kiest iedereen er massaal voor om op kantoor te werken. Ook op dagen met storm. Waarom?

 • De reis is een aangename onderbreking van de dag
 • Even buiten zijn is altijd fijn
 • Minder afleiding en meer focus
 • Makkelijker contact onderhouden en samenwerken
 • Een eigen werkplek met pc werkt toch het fijnst

Toch thuiswerken? Volg de Flexas.nl pro tips!

 1. Volg je gebruikelijke routine
 2. Ontbijt altijd
 3. Zorg voor een fijne opgeruimde werkplek
 4. Maak een takenlijst en stel prioriteiten
 5. Houd pauze en onderbreek af en toe je werk
 6. Zorg voor minimale afleiding en kom in een goede workflow

"Thuis" werken met storm

Werknemers werken graag op kantoor. Juist daarom is het belangrijk dat werkgevers op dagen met storm hun personeel stimuleren om thuis te werken. Werknemers zouden dit ook vaker ter harte moeten nemen. Je loopt minder risico op ongelukken en vertraging terwijl de productiviteit hoger ligt (omdat er geen reistijd is). Iedereen heeft er dus baat bij! Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen voor beroepen die alleen op de werkvloer uitgeoefend worden of beroepen die juist met storm beoefent worden.

Er is ook een mooie oplossing voor werknemers die liever niet naar kantoor reizen, maar ook niet thuis willen werken. Ga dan een dag in de buurt van je huis werken op een flexwerkplek. Zo ervaar je de energie van kantoor zonder de reis en de afleiding van thuis. Hoewel dit oorspronkelijk alleen kon bij kantoren in Rotterdam en Amsterdam is het tegenwoordig ook in veel kleinere steden mogelijk!