Nedstone, het bedrijf achter Flexas.nl bestaat vandaag 5 jaar!

Flexas.nl Nedstone bestaat vandaag 5 jaar

Nedstone bestaat 5 jaar! Tijd voor een interview met eigenaar en oprichter Marcel de Groot.

Vandaag precies vijf jaar geleden ben ik begonnen met Nedstone. Ik wilde een nieuwe manier van bemiddeling tussen huurders en verhuurders van kantoren initiëren en de bestaande markt vernieuwen. 

Hoe is het allemaal begonnen?

Na mijn studie Small Bussiness en een periode bij Bun Holding, ben ik gestart bij kantoren vastgoedfonds Uni-Invest, tegenwoordig bekend onder de naam Merin. Hier was ik verantwoordelijk voor de acquisitie en leadgeneratie voor leegstaande kantoorgebouwen (120 toentertijd). In mijn functie moest ik zoveel mogelijk verhuur opportunities creëren buiten het oude vertrouwde makelaarswereldje. Dit ging erg goed. Ik zag dat de toegevoegde waarde van een makelaar steeds verder afnam (dit was in 2009). Op een donderdagmiddag zag ik een groep van 6 personen door ons kantoor lopen voor een bezichtiging. Vooraan in dit gezelschap liep mijn collega (een property manager), zij was druk in gesprek met een potentiële huurder. De andere personen, die continu op hun telefoon keken, sjokten er maar wat achteraan. Later vroeg ik aan mijn collega: wie waren die mensen eigenlijk? Waarop zij vertelde dat ze in gesprek was met de eigenaar van het bedrijf dat zich bij ons wilde vestigen en dat de rest makelaars waren. Twee makelaars door de huurder ingeschakeld en twee namens ons als eigenaar. Ik vroeg mij af: Wat is de toegevoegde waarde van al die makelaars die tijdens de bezichtiging aanwezig zijn? Omdat wij als eigenaar altijd bij de bezichtigingen aanwezig waren en bovendien het best op de hoogte zijn van de ontwikkelingen en mogelijkheden van de gebouwen. 

Op dat moment heb ik besloten om Nedstone op te richten en de online bemiddeling van kantoorruimtes te faciliteren. Hierbij worden potentiële huurders direct in contact gesteld met de verhuurder. Ik begon heel simpel, op mijn zolderkamer met één telefoon, één laptop, een website die onvindbaar was en niemand die mij of mijn bedrijf kende. Ik sprak meteen over “ons en wij”, terwijl ik in werkelijkheid alleen zat in een donkere zolderkamer. Hier werkte ik 10 tot 12 uur per dag en vaak ook nog op zaterdag. Zondag hield ik altijd vrij. Mijn eerste verhuurtransactie deed ik drie maanden na oprichting, 800 m2 kantoorruimte in Arnhem. Vanaf dat moment begon het te lopen.

Hoe is de ontwikkeling verlopen?

De start van Nedstone was niet bepaald makkelijk. Er was veel weerstand vanuit de traditionele-vastgeroeste-makelaardij. De verhuurders/eigenaren waren wel direct enthousiast en daar ging het mij om, dat zijn mijn klanten en die kan ik helpen. In eerste instantie sloten veel businesscenter operators zich bij ons aan. Later werd dit ook opgepakt door de verschillende beleggingsfondsen. De eigenaren en verhuurders werden steeds actiever en werden minder afhankelijk van de “exclusieve” makelaar. Veel eigenaren zaten nog wel vast aan de ingewikkelde verhuuropdrachten waarbij ze elke potentiele huurder moesten laten opvolgen door die makelaars. Nu, 5 jaar later, is de markt totaal veranderd. Eigenaren verhuren steeds meer zelf hun kantoren en de makelaar is een (aanhuur) adviseur geworden.

Waar staat Nedstone nu en waar gaan we heen?

Op dit moment werken wij elke dag hard met een groep van 10 enthousiaste mensen om bedrijven te helpen bij hun zoektocht naar een kantoorruimte. De omvang van bedrijven die bij Flexas.nl een aanvraag doen wordt steeds groter en wij zien de toekomst dan ook zeer positief tegemoet. Het is onze verwachting dat wij de komende 5 jaar zullen doorgroeien en dat online kantoorruimte bemiddeling net zoals in de UK en USA een belangrijke rol zal spelen op de Nederlandse kantorenmarkt. 

Zoals de meeste weten zijn wij eind 2014 gestart met Flexas.nl Media. Dit hebben wij gedaan met als doel meer online beleving te creëren op de pagina’s met kantoorgebouwen. Dit zullen wij de komende jaren verder uitbouwen. Naast onze groei in Nederland zijn wij nu de mogelijkheden aan het onderzoeken om internationaal uit te breiden. Hiervoor hebben wij een aantal landen geselecteerd die veel potentie hebben. Wat de toekomst precies zal brengen is nog onduidelijk, maar wij geloven dat de groei alleen maar verder door zal zetten.

Tot slot

Er wordt vaak gezegd dat de eerste 5 jaar van een bedrijf de meest kritische jaren zijn. Dat klopt volgens mij ook wel. Het is een spannende periode geweest waarbij de eerste twee jaar echt overleven was. Nu, 5 jaar na de start, geloof ik dat wij de zaken goed op orde hebben en klaar zijn voor een verdere groei. Ik wil hiervoor graag onze opdrachtgevers bedanken. Uiteraard wil ik ook mijn collega’s bedanken die het succes van Nedstone en Flexas.nl samen met mij mogelijk hebben gemaakt.