Muziek op kantoor: de voor- en nadelen

Muziek luisteren op kantoor

De meningen zijn er over verdeeld: Muziek op kantoor. Er zijn veel mensen die zich beter kunnen concentreren (of juist niet) met muziek aan. Andere vinden het juist asociaal als je de hele dag met oordoppen in achter je bureau zit. Toch zijn er wel degelijk voordelen aan het luisteren naar muziek op kantoor!

Muziek op kantoor bevordert de productiviteit

Het is al lang geleden bewezen dat muziek luisteren een positief effect heeft op de productiviteit. Ook recent onderzoek van Terese Lesiuk van de universiteit van Miami wijst uit dat de prestaties op kantoor verbeteren als je naar muziek luistert. Volgens Lesiuk zijn werknemers die tijdens hun werk naar muziek luisteren sneller klaar zijn met hun werkzaamheden en komen op betere ideeën. De muziek zou de stemming en daarmee de productiviteit positief beïnvloeden, oftwel wie vrolijk is werk productiever.

Maar om van die voordelen te kunnen profiteren is het belangrijk dat je nummers kiest die passen bij de werkzaamheden. Zo worden repetitieve taken, die wél focus maar weinig denkwerk vereisen, eenvoudiger met muziek. En worden fabrieksarbeiders productiever als er vrolijke, up-tempo muziek op de achtergrond te horen is. 

muziek op kantoor zorgt voor productiviteit

Met muziek op wordt je creatiever

Muziek luisteren op kantoor kan er ook voor zorgen dat je effectiever en creatiever wordt als je iets moet doen wat denkwerk vereist, bijvoorbeeld een tekst schrijven. Als je tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden naar muziek luistert ben je sowieso aan het multitasken. Je hersenen zijn constant bezig om de muziek te interpreteren en voorspellingen te doen over wat er zal komen. Om ervoor te zorgen dat je tijdens het muziek luisteren je nog wel volledig kan focussen op je werk, is het dus wel belangrijk om te kiezen voor muziek zonder al te veel emotionele pieken en dalen. Dat kan door te kiezen voor muziek zonder woorden of in een taal die je niet verstaat. Muziek met weinig informatie en simpele tonen zonder al te veel complexiteit zullen je werk bevorderen.

Van muziek luisteren word je vrolijk

Zoals eerder aangegeven heeft jouw humeur invloed op de productiviteit. Als je dus op staat met een ochtendhumeur of enorm op ziet tegen een bepaalde taak kun je het best je favoriete muziek luisteren om positieve emoties op te wekken. Maar ook als je een project of deal succesvol hebt afgerond en je dit graag wilt vieren, luister je naar muziek waar je vrolijk van wordt. Je hersenen worden behalve van jouw favoriete muziek ook vrolijk van onverwachte acties. Door je playlist op shuffle te zetten, maak je het je brein moeilijk om de toekomst te voorspellen. Hierdoor wordt er dopamine aangemaakt, een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het ervaren van genot en blijdschap.

Tegenstanders en nadelen

De Katholieke Universiteit Brabant heeft onderzoek gedaan naar de effecten van muziek luisteren op kantoor en stuitte op een aantal nadelen van het luisteren naar muziek tijdens werk. Volgens de studie is stilte belangrijk bij het kunnen onthouden van dingen. Bovendien neemt het plezier van het luisteren naar muziek af, naarmate je concentratie ook verder afneemt. Dus als je een ingewikkelde klus moet klaren, kun je jouw muziek beter even uitzetten.

Een ander nadeel is dat als je naar muziek luistert via oordopjes of een headset je veel mist van wat er verder op kantoor gebeurd. Sommige collega's vinden het zelfs asociaal als je met oordopjes achter je bureau zit. Met z'n alle naar de afdelingsradio luisteren is ook geen goed idee. De positieve effecten van muziek verdwijnen als je altijd naar muziek op kantoor zou luisteren en als je de ‘verkeerde’ muziek luistert. Die radio op de afdeling kan dus gezellig zijn, maar heeft voor de meeste mensen geen positieve voordelen.

vrouw luistert naar muziek op kantoor

Playlist meest gewaardeerde muziek tijdens werk

Hoewel wetenschappers het er nog niet helemaal over eens zijn of muziek nu een positief of negatief effect heeft op de werkvloer; de werknemers zelf zijn overtuigd dat ze beter werken met muziek op kantoor. Veel werknemers vinden muziek zelfs onmisbaar tijdens hun werk. Het afsluiten van de omgeving is de belangrijkste reden om muziek op te zetten. Maar naar wat voor muziek luisteren de meeste werknemers dan? Dit zijn de meest gedraaide nummers op kantoor volgens online muziek streamer Spotify.

  1. Adele: Someone Like You
  2. Arctic Monkeys: Do I Wanna Know?
  3. Mumford & Sons: I Will Wait
  4. Rihanna: Diamonds
  5. Katy Perry, Juicy J: Dark Horse
  6. Beyoncé, Jay-Z: Drunk in Love
  7. Bruno Mars: Treasure
  8. Lady GaGa, R. Kelly: Do What U Want
  9. Calvin Harris: Under Control
  10. Daft Punk, Pharrell Williams, Nile Rodgers: Get Lucky

Kantoorruimte met stilteruimtes

Het afsluiten/afzonderen van de omgeving en collega’s is dus blijkbaar belangrijk om bepaalde werkzaamheden goed te kunnen verrichten. Hier kan bij het zoeken naar kantoorruimte rekening mee worden gehouden. De stilteruimtes kunnen al bestaan in de te huren ruimte of er moeten mogelijkheden zijn om deze te creëren. Aangezien Flexas.nl huurders direct in contact brengt met de eigenaren, zijn er veelal voldoende mogelijkheden om dit te realiseren. 

Blogcategorie