Marcel van Flexas.nl in BNR Nieuwsradio - Gangmakers

Marcel van Flexas.nl praat bij BNR Nieuws Radio over kantoorruimte

BNR Nieuws Radio interviewt Marcel van Flexas.nl

Marcel de Groot was 6 mei te gast bij BNR Nieuws Radio in Gangmakers. De uitzending vond plaats bij een netwerkborrel in Smart Business Center te Amsterdam. Hieronder vind je een ingekorte versie van de uitzending.

Het onderwerp van de dag bij de BNR Nieuws Radio? Leegstand kantoren.

Beluister de hele uitzending hier!

Presentatie:
Flexas.nl bij BNR Nieuws Radio praten over Kantoorruimte hurenMaarten Bouwhuis

Gasten:
- Marcel de Groot, van Flexas;
- Ryan van de Ven van Arcadis;
- André Snippe van projectenbureau Snippe;
- Madeline Buijs van ABN Amro

Korte business case

De radioduitzending begint met een korte business case over Smart Business Center. Wilco Muntjewerf wordt gevraagd of hij last heeft van leegstand, omdat de omgeving van het Center veel leegstand kent. Het Smart business Center zit juist vol, mede dankzij een transformatie van het gebouw, aandacht voor de klant en een goed concept.

Stelling: Alleen bij een luie eigenaar blijft kantoorruimte structureel leegstaan.

Marcel de Groot, Flexas.nl:
Eens

Ryan van der Ven, Arcadis:
Deels

André Snippe, projectenbureau Snippe:
Deels

Madeline Buijs, ABN Amro:
On eens

Marcel de Groot, Flexas.nl:
Eens, want als een eigenaar actief assetmanagement bedrijft en aandacht heeft voor zowel de huurder aks de markt moet het mogelijk zijn om huurders te vinden. Wij zien bij Flexas.nl dat het echt toegevoegde waarde heeft als een eigenaar zelf bezichtigingen begeleidt, voorstellen doet en frequent in contact staat met de klant. Het is tegenwoordig ook belangrijk om de kantoorruimte toegankelijk en flexibel aan te bieden. Ga dus niet voor één grote huurder, maar maakt het ook voor kleinere bedrijven mogelijk om kantoorruimte te huren en biedt gedeelde vergaderruimtes aan. Voor buitenlandse investeerders is het echter vaak lastig goed aan te voelen wat er speelt in de markt, maar soms zijn de middelen ook niet beschikbaar of is er geen draagvlak om in te spelen op wat huurders willen.

Madeline Buijs, ABN Amro:
Oneens, omdat het allemaal met locatie te maken heeft. Je hebt A locaties, die zijn altijd verhuurd, maar B/C locatie krijg je soms gewoon niet verhuurd.

André Snippe, projectenbureau Snippe:
Deels eens, want door een crisis kunnen kantoren leeg lopen en dat is niet altijd te voorzien. Daarom is Diemenvijver herontwikkeld tot een campus voor studenten. Hiervoor heb je echter wel medewerking nodig van veel partijen, zoals de eigenaar en de gemeente en de omgeving. Voor een eigenaar kan het soms moeilijk zijn een afwaardering van zijn gebouw te accepteren en verlies te pakken. Zonder afwaardering is het eigenlijk niet mogelijk om een gebouw te transformeren.

Ryan van der Ven, Arcadis:

Deels eens, want de locatie van een kantoor maakt wel degelijk uit. In het centrum van Amsterdam hoeft een eigenaar misschien minder te doen. Het is ook belangrijk of er iemand is die de lead neemt bij een (transformatie)project? Als iemand zijn schouders er onder zet, er zijn namelijk veel stakeholders (eigenaar, wethouder, politicus, et cetera), lukt het vaak om een succesvol project te realiseren. Ook in moeilijke gebieden. Dit moet echter wel gebeuren in een vroeg stadium.

Presentator:
Als je al die stakeholders bekijkt, wie vindt jij de belangrijkste Marcel de Groot?

Marcel de Groot, Flexas.nl:
De huurder.

Presentator:
De huurder?!

Marcel de Groot, Flexas.nl:
Om verandering te weeg te brengen in een bepaalt gebied. De huurder heeft eigenlijk de leiding, die bepaalt uiteindelijk waar hij gaat huren. Als een huurder dus wegblijft uit een bepaald gebied is dat een duidelijk signaal voor verhuurders en dient er een verandering plaats te vinden (herontwikkeling of transformatie bijvoorbeeld). De focus moet dus meer liggen op de wensen en eisen van de huurder. De vraag die hier misschien gesteld wordt is: wie heeft de schuld? Dat is niet aan één iemand toe te rekenen, maar ik denk wel dat je een kantoor zo kan bouwen dat het interessant is voor elk type huurder.

Toeschouwer:
Grote betrokkenheid is essentieel of je nu herontwikkelt of niet, zorg dat je altijd in contact staat met de realiteit en wensen van de markt. Kijk naar de huurder kijk naar de markt. Je kantoor moet up to date en flexibel zijn. Daarnaast werkt het echt om jezelf als kantoor te onderscheiden.

Presentator:
Verhuurders moeten dus betrokken zijn (dicht bij hun vastgoed staan), kan dat wel met al die internationale eigenaars?

Madeline Buijs, ABN Amro:
Dat is waar, maar buitenlandse beleggers zijn met name geïnteresseerd in A-locaties, daar is veel minder problematiek met leegstand. Zij kunnen het zich dus eerder veroorloven om terughoudend te zijn en op afstand te blijven.

André Snippe, projectenbureau Snippe:
Mede door gemakzucht van de eigenaren die het beheer uit handen gaven aan partijen die het beheer op zich namen, maar alleen makkelijk geld te verdienen, ging het fout. Hierdoor verloor de verhuurder het contact met de huurder. Een verhuurder zijn regelmatig contact moeten hebben met zijn huurders.

Presentator:
Hadden we de leegstand tegen kunnen gaan als er meer betrokken eigenaren waren geweest?

Ryan van der Ven, Arcadis:
Dat is waarschijnlijk wel waar, maar zaken als de economie, demografie en verloop speelt ook een grote rol.

Presentator:
Dichtbij staan, de huurder goed kennen en demografische ontwikkelingen? Dat werkt dus.

Leegstaande kantoorruimte bewijst het onvermogen om echt de markt te luisteren.

André Snippe, projectenbureau Snippe:
Deels eens, met sommige economische gebeurtenissen kan je geen rekening houden. locatie is en blijft leidend. Er is in het verleden ook te veel gebouwd waarbij er te weinig naar de markt geluisterd is.

Madeline Buijs, ABN Amro:
Eens, sinds 2002 stijgt de leegstand van kantoorruimtes in de markt. Toch zijn er sindsdien veel gebouwen bijgekomen.

Flexas.nl bij BNR Nieuws Radio praten over Kantoorruimte huren en verhuren

Presentator:
ABN Amro doet daar via financieringen net zo hard aan mee, toch?

Madeline Buijs, ABN Amro:
Ja, maar dat doe ik niet. We kijken nu echt naar de markt in de omgeving en het potentieel van de locatie en besluit dan.

Marcel de Groot, Flexas.nl:
Eens, maar een deel komt natuurlijk wel door economische omstandigheden. Anderzijds zien wij een duidelijke verschuiving van gebruikers die naar kantoren gaan die beter op de markt in spelen. Op het moment dat je actief met je kantoor aan de slag gaat en een hechte community bouwt. Dus veel meer dan sec een kantoor, zullen er meer huurders komen.

Ryan van der Ven, Arcadis:
Eens. Als je kijkt naar de schaal grote van veel panden zie je dat die niet meer aansluiten op de vraag die er nu is. Dit hangt samen met bijvoorbeeld het nieuwe werken.

Presentator:
De vraag naar kantoorruimte is nu heel anders dan toen, of niet Marcel?

Marcel de Groot, Flexas.nl:
Door dit soort gebouwen kan het alleen maar toenemen. Waar je vroeger als 10 persoons bedrijf 200 m2 huurde, huur je nu 2 units bij een business center en deel je bijvoorbeeld vergaderruitmes.

Presentator:
Gaat er dan nog meer leegstand komen?

Marcel de Groot, Flexas.nl:
Dat zou inderdaad zomaar kunnen gebeuren

André Snippe, projectenbureau Snippe:
Ik ben het daar wel mee eens. Voor de leegstaande gebouwen moeten we creatieve plannen bedenken en iets in ondernemen, want meer leegstand zit niemand op te wachten.

Ryan van der Ven, Arcadis:
Vind functies voor die leegstaande panden, daar zal de creativiteit zijn werk moeten doen.

Wat zijn de belangrijkste drempels die weggewerkt moeten worden?

Marcel de Groot, Flexas.nl:
Zorg ervoor dat leegstaande panden getransformeerd kunnen worden naar turnkey kantoorruimtes.

Blokkeer de bouw van nieuwe kantoren zolang er leegstand is.

Marcel de Groot, Flexas.nl:
Ja mee eens. er is genoeg kantoorruimte om bedrijven te huisvesten.

Ryan van der Ven, Arcadis:
Saai, maar helemaal mee eens

Madeline Buijs, ABN Amro:
Oneens, je kan nieuwbouw in Amsterdam niet vergelijken met leegstand in Groningen.

André Snippe, projectenbureau Snippe:
Afhankelijk van de situatie, maar ook in Amsterdam is meer dan genoeg leegstand. Hier moet eerst naar gekeken worden.