Kantoortaal: interessant of irritant?

Kantoortaal: Hoe gaat we dit aanvliegen?

Als je op een kantoor werkt, ontkom je niet aan de ingewikkelde woorden en formuleringen die doorgaans worden gebruikt. Vooral politici en managers hebben een uitgebreid kantoorvocabulaire. Het klinkt lekker interessant maar met deze kantoortaal kan je ook goed de omzeilen. Toch zorgt het over het algemeen alleen maar irritaties op kantoor.  

Wij hebben onze favoriete voor jou bij elkaar gezocht, wellicht helpt het je de volgende keer om beter te "levelen" met jouw manager wanneer hij vraagt "een gaatje te prikken" voor een "bilaatje" om te "sparren" hoe jullie die nieuwe klant kunnen "aanvliegen" (zodat je hem wat beter begrijpt wanneer hij je vraagt om tijd te maken voor een afspraak om na te denken hoe jullie die nieuwe klant het beste kunnen benaderen). 

Kantoortaal in het team van Flexas.nl

1. Hoe gaan we dit aanvliegen?

Betekenis: Tijdens de wekelijkse meeting met het team vraagt jouw manager: 'Hoe gaan we dit aanvliegen.' Dat klinkt heel geheimzinnig en ondernemend, maar betekent niet meer dan 'Wat wordt de strategie / Hoe gaan we het aanpakken'. Dit is alleen een mooie manier om dat te zeggen.

2. We moeten hem closen (ABC - Always Be Closing)!

Betekenis: De deal afronden en verzilveren, oftewel de authentieke ABC-regel uit het verkoopvak: een klant die jouw (digitale) winkel binnekomt niet zonder aankoop weg laten lopen.

kantoortaal: always be closing

3. Wie pakt het op?

Betekenis: Wanneer deze vraag aan jou wordt gesteld zal diegene hoogstwaarschijnlijk de rommel op de grond bedoelen maar een actiepunt of een project. 'Pak jij dat op?' is een veelgehoorde uitdrukking.

4. We moeten nu gas geven.

Betekenis: Bij deze uitspreek weet je dat je serieus aan de bak moet. Er wordt namelijk bedoeld dat het zo snel mogelijk gedaan moet worden.

5. Gooi jij even een balletje op?

Betekenis: Goed nieuws. Jij hebt iets in handen wat een ander niet heeft en diegene heeft jou nodig om een idee naar voren te brengen of voorzichting een onderwerp aansnijden om te kijken wat de ander ervan vindt.

6. Is het al tijd voor de VrijMiBo?

Betekenis: Dit is misschien wel de meest populaire uitspraak in kantorenland: Mogen we al een biertje drinken?! VrijMiBo staat voor de welbekende Vrijdag Middag Borrel.

scene van the wolf of wallstreet

7. Wat doet dat nou?

Betekenis: Om de uitspraken dicht bij onszelf te houden, is dit een veelvoorkomende bij vastgoedbeleggers: Hoeveel levert het op.

8. Laten we er een klap op geven. 

Betekenis: Dagelijks moeten er knopen worden doorgehakt. Een populaire term in de kantoorwereld is niet 'de knoop doorhakken', maar 'ergens een klap op geven'. Het project moet worden afgerond of er moet een besluit worden genomen.

9. Ik ga even in de telefoon klimmen.

Betekenis: Tenzij het een levensgrote telefoon is wordt dit nogal lastig. Het betekent dan ook niets anders dan iemand opbellen.

10. Hoeveel speelruimte is er?

Betekenis: Je bent in onderhandeling en hierbij worden een aantal eisen gesteld. Maar hoe hard zijn deze eisen? Zit er nog wat rek in? 

tafeltennis