Kantoorruimte onderverhuren? Doorloop deze 5 stappen!

Tags

Sublet your office space with these 5 easy steps

Heb je te veel ruimte of juist te weinig en moet je bedrijf verhuizen? In beide gevallen zit je met overtollige kantoorruimte die drukt op de begroting. Wat doe je in zo’n geval? Kantoorruimte onderverhuren!

Onderverhuren van je kantoor is de meest voor de hand liggende optie. Dit kan echter niet zomaar. Er zijn diverse overwegingen en stappen die genomen moeten worden. Flexas.nl helpt je graag om deze last te verlichten. Volg daarom de volgende stappen uit onze infographic! Meer weten? Onder de infographic staat een uitgebreide uitleg.

Kantoorruimte onderverhuren via Flexas.nl en draai niet op voor onnodige kosten!

Stappenplan: kantoor onderverhuren

Stap 1: Onderverhuur begint met de huurovereenkomst!

Het is eigenlijk altijd belangrijk voorbereid te zijn op de noodzaak om je kantoor of een deel hiervan te verhuren. Misschien ondergaat je bedrijf wel een ongekend snelle groei waar niet op gerekend werd. Een te kleine kantoorruimte drukt op het bedrijfsresultaat en remt de groei, want medewerkers zitten te dicht op elkaar en nieuwe medewerkers hebben geen werkplek. Een te grote kantoorruimte is gewoonweg zonde, omdat het overbodige kosten met zich meebrengt.

Tip van Flexas.nl:

“Kantoorrruimte onderverhuren? Zorg ervoor dat in de huurovereenkomst een exit strategie opgenomen is. Waarin jij een korte opzegtermijn hebt of in ieder geval de mogelijkheid om een onderverhuur aan te gaan met een derde partij.”

Stap 2: Overwegingen en beperkingen bij het onderverhuren van kantoorruimte

Heb je een dergelijke exit strategie in je huurovereenkomst of niet? Het is altijd belangrijk om met de verhuurder in contact te treden. Soms hebben zij nog gegadigden voor de ruimte en de verhuurder moet altijd nog toestemming geven voor de onderhuur. Tijd is niet aan je zijde, mocht deze situatie dichtbij komen is het zaak om snel te handelen.

Belangrijk om te weten!

  • Naarmate de huurovereenkomst korter is wordt deze minder waard voor onderhuur
  • Hoe langer er leegstand is, hoe langer je te veel betaald voor het kantoor

Beperkingen

  • De financiële gezondheid van potentiële onderhuurders wordt door de verhuurder getest. Dit kan een probleem vormen, omdat niet alle onderhuurders er even goed voorstaan.
  • Beperkingen kunnen sterk variëren per verhuurder. Soms zijn er bijvoorbeeld beperkingen mbt het onderverhuren aan bestaande huurders of potentiële huurders vanuit de verhuurder.

Tip van Flexas.nl:

“Overleg daarom altijd eerst met de verhuurder voor je overgaat tot het onderverhuren van de kantoorruimte.”

Stap 3: Wees bereid de kosten te maken

Voor niets gaat de zon op. Het onderverhuren van het kantoor zal enige kosten met zich meebrengen. Als (onder)verhuurder ben jij verantwoordelijk deze kosten:

  • Courtage voor de bemiddelaar of makelaar die een huurder aanbrengd
  • Het verschil tussen de originele huursom en wat de onderhuurder betaald
  • Eventuele marketingkosten

Wanneer je de kantoorruimte snel wilt verhuren is het belangrijk een expert te vinden op dit gebied. Het is namelijk best lastig een huurder te vinden voor een specifiek formaat kantoor. Flexas.nl helpt u hier graag bij! Als online bemiddelaar hebben wij honderden actuele zoekopdrachten. Bovendien is het op basis van No cure - No pay. Dus gratis promotie van jouw kantoor op onze website! Als online bemiddelaar ligt onze courtage ook een stuk lager dan bij makelaars. Je betaalt alleen bij een afgesloten huurovereenkomst, pas dan brengen wij 10 procent in rekening. Het is ook mogelijk om voor extra exposure te kiezen. Zo is het mogelijk de kantoorruimte via onze social media kanalen te promoten en adverteren. Hierdoor is de kans op een snelle verhuur nog groter!

Stap 4: Bepaal de huur en houdt de vaart erin!

Dat er kosten gemaakt worden bij de onderverhuur van kantoorruimte is inmiddels wel duidelijk. In de meeste gevallen zul je bovendien geïnvesteerd hebben in de kantoorruimte. Deze investering kun je vrijwel direct vergeten. Een onderhuurder heeft over het algemeen geen interesse om hierin te delen. Bedenk ook dat je vooraf aan een verbouwing altijd even naar de eigenaar/verhuurder van het kantoor gaat. Bij een upgrade van de ruimte zijn zij soms bereidt te delen in de kosten.

Laat de eerder genoemde kosten daarom geen grote rol spelen bij de bepaling van de huur en andere afspraken. Een onderhuur situatie biedt de onderhuurder namelijk minder voordelen dan direct huren bij de eigenaar. Je zult daarom een scherpe huurprijs moeten hanteren. Ons advies is zo’n 15 à 20 procent onder de huidige marktwaarde. Met een beetje geluk betaal je zelf al minder dan dit bedrag, omdat de huurovereenkomst die enige tijd geleden afgesloten is. Het kan echter ook zo zijn dat je iedere maand zelf iets bij moet leggen. Hoe vervelend ook, je hoeft dan in ieder geval niet voor de volledige kosten op te draaien.

Tip van Flexas.nl:

“Wacht niet te lang. Begint het kantoor krap te worden? Ga dan direct aan de slag! Een lange huurovereenkomst is meer waard voor de onderhuurder. Wees ook niet te kritisch op het aanbod van een potentiële onderhuurder. Je hebt namelijk veel concurrentie van andere verhuurders met name in gebieden buiten grote steden als Amsterdam en Rotterdam.

Stap 5: De overeenkomst

Stuur de (onder)huurovereenkomst tijdig naar de huurder die je gevonden hebt. Het kan namelijk erg lang duren voor er overeenstemming bereikt wordt over de voorwaarden. Hoe eerder de overeenkomst bij de potentiële huurder ligt, hoe eerder je weet of en welke beren er nog op de weg zijn.

Laat de onderhuur beginnen!

Hoewel het lastig kan zijn een onderhuurder te vinden biedt dit stappenplan alvast wat uitleg en houvast. Wil je meer weten over onderhuur? Neem contact op. Onze kantoorruimte specialisten staan altijd klaar om jou te helpen!