Kantoorplanten. Trends en voordelen van planten op kantoor

Goed gebruik van een verticale tuin

De laatste trends en alles over de hipste en beste kantoorplanten

Kantoorplanten geven je kantoor een rustige en aangename sfeer, maar het vinden van de juiste plant voor jouw kantoor kan nog best lastig zijn. Het moet natuurlijk bij je kantoor passen, heb je er de ruimte voor en hoeveel tijd wil je eraan besteden. Dit zijn allemaal opties die je moet overwegen.

Creatief met weinig ruimte

Het is wenselijk om planten op kantoor te hebben, maar wat als je nou een klein kantoor met weinig ruimte hebt? Hier zijn genoeg mogelijkheden voor! Met een beetje fantasie is alles mogelijk.

Denk bijvoorbeeld aan een plantentuin op je balkon/dakterras. Wanneer je hier planten neerzet kan dat een prettige sfeer brengen in je kantoor zonder dat het (veel) ruimte inneemt! Een andere manier voor groen binnen je kantoorruimte te zorgen is om een muur vol te hangen met kantoorplanten, een zogenaamde ‘levende’ muur of verticale tuin. Dit neemt weinig tot geen ruimte in beslag maar geeft het kantoor een groene indruk. Hierboven zie je een voorbeeld zoals het bij één van onze kantoren in Rotterdam eruit ziet!

Zo’n verticale tuin staat natuurlijk ook prachtig op de buitenmuren van je kantoorruimte! Overleg dit wel eerst met je verhuurder, want aanpassingen aan de buitenkant van een kantoor mogen niet zomaar doorgevoerd worden.

Wanneer je verschillende units hebt binnen je kantoor is het ook een optie om de scheidingswand te vervangen door verticale tuin of kas. In deze kas kan je kantoorplanten plaatsen! Zo’n scheidingswand met kantoorplanten heeft alle voordelen van groen op kantoor zonder dat het veel ruimte inneemt. Bovendien heeft een plantenwand misschien nog wel meer dempend effect als een scheidingswand. Ideaal wanneer je het geluidsoverlast tussen twee gedeelten van het kantoor wilt minimaliseren.

Een andere manier om groen te creëren zonder dat je de hele muur gebruikt is om een groen schilderij te maken. Pak een lijst en stop hier kleine plantjes in. Zo heb je toch groen zonder een overdaad aan planten.

Als laatste zou je de plantjes aan het plafond of de muur kunnen hangen. Je zou hiervoor natuurlijk gewoon een plantenbak aan touwtjes op kunnen hangen, maar waarom zou je? Muur en hangplanten zijn helemaal in! Je hebt tegenwoordig een scala aan keuze in muur en hangplanten. Prachtig vormgegeven met glazen bakje of bijvoorbeeld aan robuuste touwen rondom de pot! Jouw kantoor is helemaal van deze tijd met deze hippe toevoeging van kantoorplanten aan de muur en/of het plafond!

Image
Planten zijn goed voor het aanzicht van een kantoorpand

Veel ruimte beschikbaar? Maak er iets van!

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je meer dan voldoende ruimte hebt om planten neer te zetten. Wanneer je ruimte over hebt kun je er beter een leuke kamerplant neerzetten dan een helemaal niets! Het is goed voor het binnenklimaat en zorgt ook nog eens voor minder stress bij werknemers! Gebruik een mooie grote pot en een coole plant. Je zult versteld staan van het resultaat!

Heb je echt veel ruimte? Denk er dan eens aan om een kleine boom of iets vergelijkbaars in het midden van een kantoor geeft medewerkers en gasten een ruimtelijk en rustgevend gevoel. Je zou zelfs zo ver kunnen gaan dat je een binnentuin maakt. Tover een deel van het kantoor om tot een tuin en maak hier een relaxruimte van!

Geen zin of tijd? Er zijn ook gebruiksvriendelijke planten!

Als ondernemer ben je altijd druk en in het ideale geval hebben werknemers ook niet veel tijd om altijd maar aan de kamerplanten te denken. Voor bedrijven die het erg druk hebben, maar toch groen willen in hun kantoor zijn er ook genoeg mogelijkheden. Denk aan gebruiksvriendelijke en onderhoudsarme planten. Een cactus of een vetplantje zijn hier uitstekende voorbeelden van. Het mooie is dat beide planten tegenwoordig immens populair zijn en je kantoor meteen een stuk hipper maken! De mogelijkheden zijn eindeloos. Het scheelt veel tijd en geeft toch de sfeer die jij wilt creëren op kantoor.

Deze kantoorplanten hoef je maar eens in de 4 weken water te geven. Zet ze het liefst op een zonnig plekje en verder hoef je er niet naar om te kijken. De ideale plant wanneer je veel weg bent of geen tijd hebt om te werken aan je groene vingers. Het is echter wel verstandig iemand verantwoordelijk te maken voor de verzorging.

Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om een plastic plant aan te schaffen. Deze hebben alleen niet de voordelen van een levende plant als het gaat om gezondheid. Onderhoudsvriendelijk is het wel!

Image
Bonsaiboom

Groene vingers? Ga dan voor veel onderhoud!

Wanneer je juist groene vingers hebt kan een plant die veel onderhoud nodig heeft juist afleiding bieden. Een momentje van rust in de toch al hectische dagen tijdens het verzorgen van zo’n plant is helemaal niet slecht. Een bonsai boom zou hiervoor ideaal zijn, deze vereisen veel onderhoud en kleden je kantoor mooi aan!

Te druk, geen zin én/ of groene vingers?

Heb je geen groene vingers of zie je het gewoon niet zitten om de planten op kantoor te verzorgen? Dan zijn er ook voor kiezen om de verzorging van je planten uit te besteden. Zo kan je de planten kiezen die je wilt zonder ervoor te hoeven zorgen. Het kost dan alleen wel wat meer, maar er zijn diverse bedrijven die dit met alle liefde voor je doen.

Tot slot

Kortom, kantoorplanten bieden vele voordelen. Bedenk wel eerst goed wat jouw specifieke behoeften zijn en kies een plant die hierop aansluit. Heb je veel ruimte beschikbaar of moet je letten op de ruimte die je beschikbaar hebt. Ben je bereidt om hier aandacht aan te besteden of wil je een onderhoudsvriendelijke plant. Een plant kiezen waar veel onderhoud voor nodig is kan natuurlijk altijd, zolang er wel voor gezorgd kan worden!