Kantoor van de maand: april 2017

De nieuwste aanwinst in de prestigieuze lijst met Kantoren van de Maand is Spaces, aan het Hofplein 20 in Rotterdam. Dit kantoor past ook uitstekend bij de themamaand op VJ: kantoorconcepten. Dit kantoorconcept staat namelijk op alle toplijstjes van meest inspirerende kantoorconcepten en hun locatie in Rotterdam is hier een bijzonder goed voorbeeld van.

Binnenkomst

Als je op het Hofplein loopt, is de bruisende omgeving waar bedrijven ondernemen duidelijk merkbaar. Dit gevoel wordt versterkt door de torenhoge gebouwen die rond het plein gesitueerd zijn. Eenmaal binnen in het kantoorgebouw krijg je meteen een klap in je gezicht van positiviteit, bedrijvigheid en ondernemerschap. Er heerst een bepaalde sfeer die moeilijk anders te beschrijven is en je tot grote hoogte kan drijven.

Thuiskomen

Thuiskomen, dat is naast de bedrijvigheid misschien wel het meest voornaam voelbare begrip waarmee dit kantoorconcept te beschrijven is. Je voelt je direct welkom en kunt er terecht voor zowel een kop koffie als voor een meeting of werkplek/kantoor. Je zou verwachten dat dit kantoorconcept een specifiek type onderneming of ondernemer trekt. Dat is allerminst het geval. Iedereen is er welkom en de huurders zijn uiterst divers te noemen.

Freelancers, Startups en gerenommeerde organisaties

In dit kantoorconcept is een diversiteit aan huurders gevestigd. Een mengelmoes van freelancers, startups en gerenommeerde organisaties. Freelancers en een deel van de startups bevinden zich met name in de open ruimtes waar je ieder moment van de dag kunt kiezen voor een concentratie- /stilteruimte of een open werkplek. Zo is het dus mogelijk om voor specifieke werkzaamheden de meest geschikte werkomgeving uit te zoeken.

De open werkplekken of coworking spaces faciliteren, evenals de gezamenlijke lunchgelegenheid, interactie en netwerkmogelijkheden. Ieder type organisatie krijgt zo de kans om laagdrempelig kennis te maken met andere ondernemers of bedrijven. Dat is meteen één van de redenen waarom zoveel grote bedrijven en startups graag in dit soort kantoorruimtes zitten. Voor velen van hen is het erg interessant om in contact te staan met startups en freelancers uit hun branche. Nu kunnen medewerkers gewoon even naar beneden lopen of deelnemen aan de event en een praatje maken met andere huurders. Hierdoor zijn zij op de hoogte van innovatie in hun branche en ontstaan er nieuwe samenwerkingen.

Jong en oud. Speels en zakelijk.

Het werkt dus uitstekend om bedrijven die op een totaal andere plaats in hun levenscyclus zitten bij elkaar te huisvesten in één kantoorgebouw. Niet alleen dat, het pand huisvest ook een diversiteit aan soorten bedrijven. Van speels en creatief tot uiterst zakelijk. De entree en eerste verdiepingen zijn met name erg hip met open coworking spaces en kleine kantoorunits. Hier vind je ook de tafeltennistafel, tafelvoetbal en hippe koffiecorner. Deze verdiepingen zijn volledig onder handen genomen en met zorg ontworpen. Hier worden freelancers en startups geïnspireerd.

Hoe hoger je echter komt des te groter de kantoren worden. Sommige bedrijven beslaan zelfs één of meer hele verdiepingen. Deze kantoren worden ook vaak ingericht door de bedrijven zelf en zien er in sommige gevallen net zo spectaculair uit als de eerste verdiepingen. Logisch ook, want een aantrekkelijke hippe kantoorruimte met planten en een goed binnenklimaat kan medewerkers motiveren en stimuleren.

                              

Kantoorconcepten vermenigvuldigen zich in hoog tempo

Het aantal kantoorconcepten neemt de laatste jaren structureel en in rap tempo toe. Deze ontwikkeling wordt verder gestuwd door de populariteit die zij genieten. Met name in de grote steden, zoals bij kantoren in Amsterdam en in Rotterdam zien we er veel kantoorconcepten met coworking spaces bijkomen en uitbreidingen van de bestaande concepten.