Wat is de gemiddelde huurprijs kantoorruimte per m2?

Tags

Huurprijs kantoorruimte, hoe ga je hiermee om?

Zoek je een kantoorruimte? Dan wil je vast graag weten wat de huurprijs van kantoorruimtes zijn. Helaas zijn de huurprijzen niet zo eenvoudig te achterhalen als je zou denken. Dit heeft diverse oorzaken. Bijvoorbeeld omdat er twee verschillende soorten huurprijzen zijn. Een prijs per vierkante meter per jaar en een prijs per werkplek of kantoorunit. Dat zorgt doorgaans voor veel verwarring. Daarom gaan we je in dit artikel uitleggen hoe het precies zit.

Gemiddelde huurprijs van kantoorruimte per m2 per jaar

De gemiddelde huurprijs per vierkante meter in Nederland lag in 2017 op € 132,-. De prijzen kunnen echter sterk variëren en lopen uiteen van slechts € 35,- euro per m² tot wel € 420,- per m². De huurprijs per werkplek kan ook sterk uiteenlopen. De goedkoopste werkplek is zo’n € 150,- terwijl de duurste prijs per werkplek (op de Zuidas in Amsterdam) je zo’n € 1000,- per maand kost. Meer weten? Lees dan gauw verder!

We bespreken onder andere:

 • Twee soorten huurprijzen
  -Huurprijs per vierkante meter
  -Huurprijs per werkplek
 • Gemiddelde huurprijzen in Nederland
 • Factoren bepaling huurprijs

Twee soorten huurprijzen voor een kantoorruimte

Allereerst vertellen we je graag over de twee soorten huurprijzen die gehanteerd worden als je een kantoorruimte gaat huren. Dat zijn namelijk huurprijzen per vierkante meter en een huurprijs per werkplek. Deze huurprijzen voor kantoorruimte kunnen ontzettend verschillen. In de eerste plaats omdat het gaat om de prijs per m2 en de prijs per werkplek, welke dus uit meerdere vierkante meters bestaat. Dat maakt de vergelijking al lastig, maar er is nog een belangrijke factor, het service- en opleveringsniveau.

Huurprijs per vierkante meter per jaar

De huurprijzen van een kantoorruimte per vierkante meter is doorgaans een prijs in m² per jaar. Deze prijs is vaak exclusief btw en exclusief service kosten. Voorbeeld:

De vierkante meterprijs van een kantoorruimte is €99,- en het kantoor is 200 m² groot. De huurprijs bedraagt 200 * €99,- = €19.800,- per jaar. Per maand kost de kantoorruimte: €19.800,- / 12 = €1.650,-

Dit is de kale huur. De totale huurprijs is een optelsom van de prijs per m², de servicekosten en btw. De daadwerkelijke hoogte van de huurprijs is afhankelijk van diverse factoren die we later in dit artikel zullen bespreken. Nooit gehoord van servicekosten? De servicekosten zijn de kosten voor diensten van de verhuurder. Voorbeelden van deze diensten zijn: onderhoud aan de installatie, schoonmaakkosten van de algemene ruimten, beveiligingskosten, energiekosten en zo’n 5% administratiekosten. De servicekosten zijn doorgaans zo’n 30% van de totale huurprijs.

Lees alles over servicekosten in ons artikel: Wat zijn de servicekosten kantoorruimte?

Gemiddelde huurprijzen kantoorruimte per m2 per jaar

Conventionele huur en huren in een bedrijfsverzamelgebouw is huur per m²

Wanneer je per vierkante meter huurt is het in de meeste gevallen conventionele huur en/of een kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw. Je deelt dan (soms) de ingang en eventueel de lunchgelegenheid, maar de rest van jouw kantoor en de faciliteiten (zoals een vergaderruimte en keukentje) zijn je eigen verantwoordelijkheid en dienen in jouw kantoor opgenomen te worden. Je hebt dus meer vierkante meter kantoorruimte nodig als je al die faciliteiten in je eigen kantoor moet realiseren. De prijs per vierkante meter is dan wel lager, maar het aantal vierkante meter ligt hoger.

Meestal zijn er in het gebouw nog gezamenlijke ruimtes, die worden al in de huurprijs meegenomen. Soms zijn er ook grote vergaderruimtes in dergelijke gebouwen aanwezig. Dan hoef je zelf geen grote vergaderruimte in je kantoor te verwerken.

Huurprijs per werkplek

Prijzen per werkplek zien we het meest in business centers en coworking spaces. Als je bij een dergelijke partij kantoorruimte gaat huren zul je zien dat, wanneer je de prijs per werkplek terug rekent naar vierkante meters, deze hoger uitvalt. Waarom? De belangrijkste reden hiervoor is dat business centers en coworking spaces allerlei extra services bieden. Soms all inclusive, soms gedeeltelijk en in andere gevallen volledig op basis van gebruik. Onderling zijn er dus ook grote verschillen. Dat maakt de vergelijking niet gemakkelijker.

“Om te vergelijken kijk je welke services er worden aangeboden en welke er verwerkt zijn in de huurprijs?”

Mogelijke services bij het huren van een werkplek:

 • Huren inclusief meubels
 • Receptie faciliteiten
 • Printen
 • Internet en telefoonkosten
 • Lunchmogelijkheden
 • Vergaderruimtes en presentatieruimtes
 • PA services voor huurders
 • Gebruik gemeenschappelijke ruimtes
 • Stomerij
 • Kinderdagverblijf

De huurprijs van een kantoor is niet zo eenvoudig als je misschien zult denken!

De prijs van een full service kantoor berekenen doe je zo:

De prijs per werkplek is €250,- per maand en je huurt 10 werkplekken. De huurprijs bedraagt €250,- * 10 = €2.500,-

Huren per werkplek? Huren bij een business center, coworking space of kantoorconcept!

Het huren van een kantoor per werkplek of losse werkplek doe je doorgaans in een business center, coworking space of kantoorconcept. Je onderneemt dan vanuit een gebouw of verdieping met verschillende ondernemers en bedrijven. Samen deel je de aanwezige faciliteiten. In dergelijke situaties is het bovendien niet ondenkbaar dat je nieuwe klanten en zakenrelaties ontmoet.

Vergelijken van m² en werkplek huurprijzen is lastig

Zoals je ziet is het dus lastig een goede vergelijking te maken, want hoe vergelijk je appels met peren. De meeste ondernemers zijn ook helemaal niet bezig met deze verschillende mogelijkheden. Je hebt waarschijnlijk een bepaald pakket aan wensen en eisen en op basis hiervan kan er relatief eenvoudig een keuze gemaakt worden. Dan is het niet nodig om een lastige vergelijking te maken.

De keuze hangt af van een aantal factoren, namelijk:

 • Het budget
 • De duur van de overeenkomst
 • Gewenste services
 • Eigen vs. gedeelde faciliteiten

Twijfel je wat de beste keuze voor jou is? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze brokers!

Huren in een coworking space of business center is duurder

Huurprijs per unit (optie 3 om het nog makkelijker te maken)

Nu het verschil tussen huurprijzen per vierkante meter en werkplek duidelijk zijn is het tijd om een derde optie aan te dragen. Ja, er is nog een derde variant.. De prijs per unit. Het verhuren van “kleine” kantoorunits is zeer populair, dat komt voornamelijk door de toename van het aantal ZZP’ers en kleinere bedrijven. De vraag naar dergelijke units is zo massaal toegenomen dat verhuurders hierop inspelen en in grote getale aanbieden.

Deze kantoorunits worden voor een totaalprijs per unit aangeboden met of zonder aanvullende services.

Gemiddelde huurprijs van kantoren in Nederland

Er is de laatste jaren veel veranderd op de kantorenmarkt. Dankzij de verbeterde situatie in de economie neemt het aantal bedrijven en daarmee de vraag naar kantoren toe. Waar verhuurders in het begin van deze ommezwaai nog stonden te springen om huurders en zeer lage huurprijzen hanteerden is dat nu wel anders. De prijzen zijn, door de naderende en soms al aanwezige schaarste flink aan het stijgen.

De gemiddelde prijs lag in 2016 nog op € 119,- per vierkante meter. In 2017 is de gemiddelde huurprijs voor kantoorruimte fors gestegen en ligt nu op € 132,- per m². Over het geheel kan geconcludeerd worden dat de huurprijzen zich verbreed hebben. De onderkant van de markt is nog is verder gezakt, waardoor je in sommige plaatsen slechts € 35 euro per m² betaald. De hoogste huurprijzen zijn juist sterk gestegen. Buiten Amsterdam, zoals kantoren in Rotterdam lopen de hoogste huurprijzen op tot zo’n € 250,- euro.

Huurprijzen in Amsterdam

In de hoofdstad is de vraag naar kantoorruimte echter zo groot dat dit de prijzen tot grote hoogte drijft. Navraag bij onze kantoorruimte-specialisten leert ons dat op de Zuidas de hoogste vierkante meter prijzen gehanteerd worden. Hij geeft aan dat deze huurprijzen zelfs op kunnen lopen tot wel €420,- euro.

Factoren huurprijs

Zoals je gelezen hebt kunnen huurprijzen sterk uiteenlopen. Hier liggen diverse factoren aan ten grondslag. Zo is het dus mogelijk dat de huurprijzen van kantoorruimtes zo laag als 35 euro per vierkante meter per jaar kunnen zijn, terwijl hoogste huurprijzen in Amsterdam op kunnen lopen tot wel 420 euro per vierkante meter per jaar. Flinke verschillen dus! Daarom volgt hieronder een korte opsomming van de belangrijkste factoren die een rol spelen bij de huurprijs van een kantoor.

 • Huurtermijn/ flexibiliteit
 • Formaat
 • Locatie
 • Faciliteiten omgeving
 • Bereikbaarheid
 • Faciliteiten
 • Services van verhuurder
 • Parkeerplaatsen
 • De verdieping
 • Gevelreclame

Natuurlijk is deze lijst niet allesomvattend en zijn er meerdere factoren die een rol spelen. Deze factoren bepalen echter wel voor het grootste deel jouw huurprijs. Dus, ga je voor een kort huurtermijn, een AAA locatie met goede bereikbaarheid en parkeerplaatsen, veel services en rijk aan faciliteiten: dan kun je een flinke huurprijs verwachten. Houd daarom rekening met deze factoren, bepaal je prioriteiten en kies voor de meest geschikte kantoorruimte!