Hoe krijg ik een groen en duurzaam kantoor?

Duurzaam kantoor

Duurzaam kantoor is de nieuwe standaard

Duurzaamheid is een punt dat vaak al jaren op de agenda staat. Steeds vaker zien wij het milieu hoger op de agenda's verschijnen en ook daadwerkelijk ten uitvoer worden gebracht. De vraag die veelal wordt gesteld als men hiermee start is 'hoe pak ik dit zo slim en efficiënt mogelijk aan om een duurzaam kantoor te creëren?' Hieronder zetten wij een aantal punten uiteen die op korte termijn al kunnen zorgen voor een veel 'groener' en een duurzaam kantoor.

Waarom kiezen voor duurzaamheid?

De voordelen zijn vaak groter dan in eerste instantie wordt gedacht. Het financiële voordeel door slimmer om te gaan met energie en materialen is een logisch gevolg. Wat vaak wordt onderschat is de positieve invloed op het imago van het bedrijf. Dit kan een stimulerend effect hebben op de verkoop, het merk een beter aanzien geven en personeel en klanten aantrekken. Bedrijven en mensen willen graag geassocieerd worden met positiviteit. Uiteraard is en blijft de hoofdreden om het milieu zo min mogelijk te belasten.

Weg met die prullenbak

Vaak vinden de werknemers dit in eerste instantie niet leuk, maar ook dit went. De gedachte hierachter is dat hoe lastiger het is om van je afval af te komen des te minder produceer je. Meerdere ondernemingen zoals bijvoorbeeld ABN AMRO en natuurlijk Flexas.nl hebben dit aan den lijve ondervonden. 

Stop met printen, 'go digital'!minder papier voor een duurzaam kantoor

Printen is 'old school' en eigenlijk niet meer van deze tijd. Iedereen heeft tegenwoordig wel een iPad of laptop op kantoor. Naast de besparing van papier kun je hier direct digitaal notities op maken en dat scheelt weer tijd i.p.v. om papieren notities op een later tijdstip verwerken. Mocht je dan toch moeten printen, gebruik dan gerecycled papier en zorg dat het papier wordt ingezameld zodat ook dit weer kan worden hergebruikt.

Milieubewuste kantoorrartikelen

Dit zijn de 'quick wins' van een duurzaam kantoor. Een bijkomend voordeel is dat veel van de milieubewuste kantoorartikelen nog goedkoper zijn ook. Voor nagenoeg alle kantoorartikelen die je gebruikt zijn 'groene' alternatieven te vinden. Gerecycled papier is bij iedereen wel bekend, maar denk ook eens aan navulbare pennen die zijn gemaakt van PET-flessen, aan flipover potloden of navulbare markeerstiften. 

Kantoorruimte met planten is een duurzaam kantoor

  Letterlijk groen

  Naast dat planten zorgen voor een gezonde luchtvochtigheid en ook nog eens schadelijke stoffen uit de lucht halen, staat het ook nog eens gezellig en huiselijk. Onderzoek       heeft aangetoond dat planten op de werkplek/kantoorvloer zorgen voor minder stress en een verhoging van de productiviteit. Ook bloemen maken de werknemers minder             gestrest en gelukkiger. Dit effect wordt teweeg gebracht door het ruiken en zien van een mooi bosje bloemen. Een groen en duurzaam kantoor, maar ook een veel gezelliger  
  kantoor.

  Eten & drinken

  Als na alle bovenstaande punten ook nog eens de voeding onderhanden wordt genomen, dan mag je spreken van een integraal 'groen' en duurzaam kantoor. Laten we beginnen   met drinken. Plastic of papieren bekertjes vanuit de koffieautomaat zijn een grote vorm van verspilling. Alleen al in Nederland verbruiken we per jaar 2,3 miljard plastic bekertjes. Daarvoor is 9,4 miljard kilo polystyreen nodig. Neem je eigen mok mee naar het werk en bespaar toch al snel 4 tot 5 bekertjes per dag. Een ander voordeel is dat je bakkie koffie of thee veel lekkerder smaakt vanuit je eigen mok. Je kunt je er zelf in verdiepen, maar dit kost ondernemers vaak te veel tijd en energie. Een ander oplossing is om in zee te gaan met een biologische cateraar, zodat ook het eten/drinken kan worden geschaard onder verantwoord ondernemen.

Let wel op bij het plaatsen van je eigen mok in de vaatwasser, dflexas.nl reikt een prijs uit voor een duurzaam kantoorat deze goed vol zit en niet een half-lege vaatwasser laten draaien. Zorg voor voldoende mokken. Wil je ook een felbegeerde Flexas.nl mok? Publiceer / deel of like dit artikel op jouw social media en een mailtje te sturen naar info@flexas.nl met je gegevens. Wij sturen de mok dan z.s.m. naar je toe.

Leestip: Zorg dat je ook fit op kantoor bent!