Hoe kies ik de ideale kantoorlocatie als Startup?

ideale kantoorlocatie als startup

De ideale kantoorlocatie als startup

De keuze voor de ideale kantoorlocatie als startup kan essentieel zijn voor het succes hiervan. Daarom kunnen we niet één specifieke huisvesting aanwijzen die voor iedereen perfect is. Je zult de zoektocht dus moeten specificeren om er voor te zorgen dat het kantoor aan alle eisen voldoet die jij stelt.

Toch zul je misschien niet altijd een kantoor vinden wat aan al je eisen voldoet, in dit geval is het een kwestie van afwegen om tot de juiste beslissing te komen. Vergeet in ieder geval niet je onderzoek te doen. Als je omringd bent door succesvolle organisaties in een omgeving met de juiste uitstraling, infrastructuur, afzetmarkt, werknemers en educatie zal dit substantieel bijdragen aan het succes van je startup. Via deze blog zullen we je wel zo goed mogelijk op weg helpen.

Kies een kantoor dat past bij het imago van jouw bedrijf

Het belang van de uitstraling van een kantoorgebouw en de specifieke kantoorruimte wordt vaak onderschat. Iedere organisatie heeft een eigen identiteit en dit wordt benadrukt door je keuze voor huisvesting. Het juiste kantoor zal je identiteit verder benadrukken en bijdragen aan je imago. Als je bijvoorbeeld in een extreem luxe pand gevestigd bent kan dit bij je klanten een totaal andere eerste indruk achter laten dan wanneer je in een hip en jong gedeeld kantoor zit. Een aantal punten om rekening mee te houden bij het zoeken naar de ideale kantoorlocatie als startup:

 • De eerste indruk die klanten krijgen als ze het kantoor zien
 • Bereikbaarheid en toegankelijkheid van het gebouw
 • Het imago van de stad waar het kantoor staat
 • De zichtbaarheid van het pand en eventueel je logo
 • Een inrichting die past bij je imago

Welke voorzieningen dient de omgeving te hebben?

Voor sommige startups kan het belangrijk zijn om specifieke voorzieningen in de buurt te hebben. Denk maar eens aan bijvoorbeeld telecommunicatie, big data en intensief video streamen. Als dit belangrijk is voor jouw bedrijf vallen er al diverse locaties af. De technische en informatie infrastructuur kan per gebied namelijk sterk verschillen. Een oud stadscentrum kan daarom soms minder geschikt zijn dan een modern bedrijventerrein waar de infrastructuur nieuw en geperfectioneerd is. Rond Amsterdam Sloterdijk is bijvoorbeeld een speciaal geoptimaliseerd gebied voor telecommunicatie.

Bovendien staan sommige steden echt bekend om een bepaald karakter of eigenschap. In Rotterdam heb je natuurlijk de grootste haven van Europa, dus als transport een groot deel uitmaakt van je businessplan kan het verstandig zijn om je hier te vestigen. Den haag staat bekend om haar politiek en Europees gerechtshof. Amsterdam staat bekend om de Amsterdamse start-up cultuur en de statige grachtengordel (misschien wel heel interessant als er veel investeringen nodig zijn). Tot slot staatn kantoren op Schiphol juist bekent om het internationale karkater en extreem goede international bereikbaarheid.

 • Is connectiviteit belangrijk?
 • Is een hoge bandbreedte noodzakelijk?
 • Welke kenmerken zijn voor je vestigingsstad van belang?

Single tenant of multi tenant?

Een van de meest belangrijke keuzes is misschien wel of je in een single tenant of multi tenant kantoorgebouw gaat vestigen. Lees de precieze verschillen tussen deze twee type kantoorruimtes in onze Flexas.nl Blog van September 2014. In een single tenant kantoor zijn alle faciliteiten voor eigen gebruik, bovendien kun je zelf alle beslissingen nemen met betrekking tot inrichting en uitstraling. Dit is echter vaak interessanter voor grote organisaties.

Als startup kun je waarschijnlijk het beste kiezen voor een multi tenant kantoor. In dit type kantoorgebouw zijn verschillende bedrijven gevestigd en daar kun je als startende ondernemer veel aan hebben. In deze gebouwen zijn ook nog diverse mogelijkheden. Zo zijn er kantoorruimtes met compleet open vloeren, dan zit iedereen in een gezamenlijke ruimte. Daarnaast zijn er multi tenant kantoren waar je een eigen ruimte hebt. In deze kantoren zijn vaak gezamenlijke voorzieningen, zoals een vergaderruimte, lunchgelegenheid en presentatieruimte. Er is bovendien vaak een sociaal hart in het gebouw, hier kan je netwerken, kennis uitwisselen en samenwerken. Ook zijn er soms georganiseerde evenementen en presentaties voor huurders.

 • Multi tenant of single tenant
 • Eigen kantoorruimte of gedeelde ruimtes

De bereikbaarheid van je kantoor

Hoe je het ook went of keert de bereikbaarheid van je kantoor is belangrijk, voor jezelf en voor je klanten. Toch hoeft niet ieder kantoor een centrale ligging te hebben met bijvoorbeeld een goede openbaar vervoer verbinding. Het hangt af van de specifieke punten die voor jouw startup van belang zijn. 

Als je bijvoorbeeld bijna tot nooit klanten ontvangt kun je meer rekening houden met je eigen behoeften en die van je medewerkers. Wanneer iedereen met de auto komt is het handig om je op een goed bereikbare locatie aan de snelweg te vestigen. Als iedereen voornamelijk met het openbaar vervoer reist kun je er beter voor kiezen om je te vestigen in de buurt van een station.

Wanneer je een verkopers of consultants hebt die het hele land door reizen is het belangrijk om een centrale locatie te kiezen. Dan is het nooit te ver rijden om bij je klanten te komen.

 • Houdt rekening met je klanten en medewerkers
 • Houdt rekening met je doelgroep
 • Zijn er parkeermogelijkheden
 • Waar zit de concurrentie?

Heb je een internationaal georienteerd bedrijf en verwacht je veel te moeten reizen of veel internationale zakenrelaties te ontvangen? Dan kies je voor kantoorruimte Schiphol, de ideaale ligging in Nederland en natuurlijk direct aan het vliegveld!

Kosten

Het spreekt voor zich dat de kosten van een kantoor belangrijk zijn bij de overweging van een ideale kantoorlocatie als startup. Het aanzicht, de status en de vraag op een specifieke kantoor locatie zullen van invloed zijn op de prijs per unit, m2/pj of werkplek. Kopen is op schaarse locatie vaak geen optie en de huurprijzen zullen er hoger zijn. Toch kan dit de juiste keuze zijn voor jouw startup. Hieronder volgen een aantal punten die je kunnen
helpen bij deze overweging.

Kosten voor de ideale kantoorlocatie als startup

 • Zijn de kosten van de locatie de moeite waard? (bijvoorbeeld omdat je afzetmarkt daar is)
 • Is het nodig om te verbouwen? Want dat brengt ook weer kosten mee.
 • Kost het veel geld om naar het kantoor te komen of daar te parkeren?
 • Is er specifieke wettelijke regelgeving met betrekking tot de bestemming?
 • Is het mogelijk om subsidie aan te vragen? (Gemeentes doen dit soms om een terrein te promoten)

Wij kunnen hier natuurlijk bij helpen en inventariseren graag de verschillende mogelijkheden voor de ideale kantoorlocatie als startup.