Hittegolf op kantoor, hoe overleef je dat?

Het is heerlijk weer en het liefst ben je natuurlijk buiten, maar wat als dit nu geen optie is. Misschien ben je al op vakantie geweest, heb je vanwege een andere reden al veel vrije dagen opgenomen of is het gewoonweg erg druk op je werk? Hoe ga je dan om met de hittegolf op kantoor zodat je de dag optimaal kan benutten om eventueel nog een beetje op tijd weer de deur uit te kunnen en nog even van het weer te genieten? Het antwoord staat hier!

Als je kantoor bijzonder open minded is

slippers wanneer er een hittegolf op kantoor is

 

Deze eerste opsomming van mogelijkheden om jezelf koel te houden als je tijdens een hittegolf moet werken op kantoor zal niet voor iedereen een optie zijn. Niet iedere werkgever of organisatie zal deze methodes accepteren.

Maak je eigen airco, zet een blok ijs voor je ventilator of ga recht voor de ventilator zitten als je geen ijs hebt. Het ziet er misschien gek uit maar daar wordt de effectiviteit niet minder van.

Draag slippers, het is voor velen onder ons een absolute NO GO, maar als je bij een bedrijf werkt waar niemand hier moeilijk over doet. Slippers zorgen ervoor dat je voeten en enkels een stuk koeler zijn. Dit heeft effect op je hele lichaam. 

Sluit het zonlicht buiten, dus doe alle gordijnen, luxaflex en andere zonsverduistering dicht. Het buiten houden van zon zorgt voor meer koelte, maar het is misschien wat vreemd op kantoor.

Maak gebruik van de koelende functie van water!

Vul één of twee emmers met water, zet ze onder je bureau en zet je voeten er in. Pak een een plantensproeier, vul deze met water en zet hem in de koelkast. Als je het warm hebt kan je het koude water over jezelf heen sproeien. Een andere mogelijkheid is het met water verkoelen van thee- of handdoeken en deze om je nek of over je hoofd leggen of hang een nat laken voor het raam. De warme lucht die naar binnen komt wordt direct gekoeld door het natte laken.

Het zal wel een hele natte bende worden dus je baas moet geen watervrees hebben!

Als je slim bent

Er zijn ook een aantal opties waardoor je een stuk minder last zult hebben van de hitte, maar je moet ze dan natuurlijk wel bedenken. Bij deze een lijstje voor de slimmeriken onder ons. Misschien zit er nog wel iets tussen voor je!

zet je wekker eerder met hittegolf op kantoor

  Verander je schema/planning, want als je normaal om 9 uur begint
  zou je kunnen overwegen om eerder te beginnen. Het is in de ochtend
  veel koeler en bovendien ben je dan eerder klaar. Dan kan je nog even
  lekker buiten genieten van het weer! 

  Ga naar beneden! Warme lucht stijgt omhoog,. dus het is beneden altijd
  koeler dan boven. Als je eerder op kantoor bent en je hebt de
  mogelijkheid om zelf een werkplek te kiezen, ga dan lekker zo
  laag mogelijk in het gebouw zitten. Een kelder is nog koeler, maar
  werken in de kelder vind je baas waarschijnlijk een slecht idee.


Zoek de airco op, want kantoren met airco zijn over het algemeen een stuk koeler. Misschien ben je in de mogelijkheid om afspraken in te plannen bij nieuwe kantoorgebouwen of overheidsgebouwen? Die beschikken vaak over een betere klimaatbeheersing.

Elimineer alle bronnen van warmte in je kantoor. Zet alle apparaten die je niet gebruikt uit, ze zorgen allemaal voor extra warmte in de kantoorruimte. Zet de lampen uit, want ook lampen genereren extra warmte en zet de vaatwasser pas aan als iedereen het kantoor verlaat.

Eten en drinken tijdens een hittegolf op kantoor

Drink warme drank zoals thee op je kantoor, hierdoor blijft je lichaam zichzelf actief verkoelen. Datzelfde geldt voor een warme douche, ook al is het lekkerder om een koude doucht te nemen tijdens een hittegolf, een warme douche voor je naar kantoor gaat werkt beter.

Drink geen koffie of andere cafeïne houdende dranken. Cafeïne onttrekt namelijk het vocht uit je lichaam waardoor je eerder last hebt van de hitte.

Eet geen proteïne rijke maaltijden, hierdoor neemt de metabolisme in je lichaam toe en hierdoor krijg je het warmer. Het is beter om veel fruit en groente te eten. Met name waterhoudende producten, zoals watermeloen, komkommer en tomaten werken erg goed.zweten tijdens hittegolf op kantoor

Eet spicy! Mensen afkomstig uit landen met extreme klimaten weten dit heel goed, pittig eten kan je verkoelen. Er zit een bestandsdeel in pepers dat zorgt voor meer transpiratie (wat natuurlijk niet altijd fijn is), maar daardoor koelt je lichaam sneller af.

Als je niet te veel op wilt vallen

Niet iedereen onder ons kan zomaar alle bovengenoemde verkoeling zoeken op kantoor. Daarom is dit laatste lijstje met opties gericht op het verkoelen zonder op te vallen. Iedereen kan deze middelen voor verkoeling toepassen!

Vertraag zowel je beweging als gedachten. Hoe sneller je beweegt en hoe meer je nadenkt hoe warmer je lichaam wordt. Als je veel zit tijdens je werk is het wel slim om af en toe een beetje te bewegen of een aantal simpele rekoefeningen te doen. Hierdoor blijft je bloeddoorstroming goed en kan je lichaam zichzelf makkelijker verkoelen. Vermijd dus te veel stress!

Drink voldoende water. Voldoende hydratatie is essentieel voor je lichaam tijdens een hittegolf en werkt verkoelend. Drink daarom altijd veel tijdens een hittegolf.

Draag wijde kleren. Wijde kleren ventileren beter en daardoor zal je lichaam automatisch koeler zijn.

Gebruik ventilatoren

Zorg voor een goede ventilatie. Zet deuren open, schakel ventilator in en laat je kantoor goed ventileren. Hierdoor zal het koeler blijven in je kantoorruimte. Je kan tegenwoordig ook usb ventilators kopen, hierdoor zorg je in ieder geval voor je eigen verkoeling.

Geef je A/C wat TLC! Het is belangrijk om je ventilator of airco goed schoon te houden. Een vervuilde airco kan tot ruim 15% aan verkoelingskracht inleveren. Misschien even aan je werkgever vragen of de airco recentelijk nog schoongemaakt is?