Hitte op kantoor: hoe ga jij hier als ondernemer mee om?

Tags

Ben je proactief en zorg je voor een goed klimaat in het kantoor of wacht je tot er zoveel hete dagen zijn dat het je productiviteit ernstige schade toe doet?

Het is weer goed warm in Nederland en dat is het steeds vaker. De afgelopen 37 jaar hebben we er zelfs tien zomerse dagen (met temperaturen hoger dan 25 graden) extra bij gekregen als gevolg van klimaatverandering. Volgens het KNMI zal dit alleen maar verder toenemen en hebben we in 2050 zo’n 33 tot 47 zomerse dagen. Met dit soort dagen zijn medewerkers minder actief en aangezien en dat heeft invloed op jouw organisatie. Hitte op kantoor, wat kun je hieraan doen?

Het beste binnenklimaat in kantoorruimtes

Het is dus belangrijk niet zomaar te accepteren dat het klimaat op kantoor onaangenaam is.Het warmtegevoel wordt met name door de volgende zaken bepaalt:

  • Buiten temperatuur
  • Uitstraling van warmte, want elke persoon, elk apparaat en oppervlak straalt warmte uit.
  • De verdamping van vocht
  • Afvoer van warmte
  • De windsnelheid

Op deze zaken kun je invloed uitoefenen met:

  • Klimaatbeheersing
  • Airconditioning
  • Ventilatie
  • Verwarming
  • Luchtbevochtigers

De beste oplossing voor een goed binnenklimaat op kantoor is een klimaatbeheersingssysteem. Met zo’n systeem heb je veel meer controle over het binnenklimaat dan bijvoorbeeld een airconditioning. Er zijn diverse bedrijven die zich hier specifiek op focussen en jou uitstekend kunnen adviseren en helpen bij de realisatie van een perfect binnenklimaat.

Wat is een goed binnenklimaat?

Een binnenklimaat is uitstekend wanneer de temperatuur zich op warme dagen tussen de 21 en 23 graden bevindt en de luchtvochtigheid. Bij bijzonder hoge hitte is het verstandig als de temperatuur binnen ook hoger is. Dan is het verschil tussen binnen en buiten niet zo groot. Meer weten? Lees dan onze blog over temperatuur op kantoor!

Let ook op de luchtvochtigheid. Het verdampen van lucht levert namelijk veel warmte op en is ongunstig voor het binnenklimaat. Een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent is ideaal en een luchtvochtigheid tussen de 30 en 70 procent is echt noodzakelijk. Is de luchtvochtigheid voor langere periode boven de 70%? Dan kan dit resulteren in schimmels en bovendien schade toedoen aan werknemers. Dat is het laatste wat je als ondernemer wilt.

Kantoren met prachtige dakterrassen of fijne buitenruimte

Natuurlijk is het warme weer niet alleen maar negatief. Werknemers zijn over het algemeen vrolijker en genieten van het weer. Het is daarom aan te raden hen een aangename buitenruimte te bieden waar ze zich in de zon of schaduw even kunnen opladen met wat frisse lucht om vervolgens weer aan de slag te gaan. Benieuwd welke kantoren een fijn dakterras hebben? Bekijk dan onze blog over kantoren met dakterrassen. In ons aanbod: Kantoorruimte Amsterdam vind je bijvoorbeeld diverse kantoren met prachtige dakterrassen! Het onderstaande kantoor is één van de nieuwe aanwinsten in Arnhem en beschikt over een heerlijk buitenterras!

Tips om het dragelijker te maken met de hitte op kantoor

De belangrijkste tips die wij je kunnen geven? Drink vooral veel water, eet licht (weinig koolhydraten) drink geen koffie of andere cafeïnehoudende dranken. Lees andere tips in onze blog: Hoe overleef ik een hittegolf op kantoor?

Ijs kopen voor medewerkers tijdens hitte op kantoor

Tot slot

Ben jij werkgever of manager? Dan is het een leuk gebaar als je bijvoorbeeld een keer ijs haalt voor je medewerkers of iedereen meeneemt voor een ijsje. Bij ons op kantoor doen we dit ook weleens en dat wordt altijd zeer goed ontvangen!