Hitte op kantoor? 12 tips tegen warmte op kantoor

Hitte op kantoor - 12 tips

Het is heerlijk zomer en het liefst ben je natuurlijk buiten, maar wat als dit nu geen optie is? Misschien ben je al op vakantie geweest, heb je vanwege een andere reden al veel vrije dagen opgenomen of is het gewoonweg erg druk op je werk? 

Zeker als de airco-conditioning hapert (of als je een kantoor zonder airco hebt) of er geen ramen open kunnen om het wat door te laten tochten, kan het strijden zijn om je werkdag door te komen. Het is in Nederland en dat is het steeds vaker extreem heet. De afgelopen decennia hebben we er zelfs tien zomerse dagen (met temperaturen hoger dan 25 graden) extra bij gekregen als gevolg van klimaatverandering. Volgens het KNMI zal dit alleen maar verder toenemen en hebben we in 2050 zo’n 33 tot 47 zomerse dagen.

Hoe ga je dan om met de hitte op kantoor zodat je de dag optimaal kan benutten om eventueel nog een beetje op tijd weer de deur uit te kunnen en nog even van het weer te genieten? Met deze onderstaande 12 tips zorg je voor verkoeling op kantoor en houd je de productiviteit hoog!

1. Blijf voldoende drinken bij hitte op kantoor

Drink voldoende water. Voldoende hydratatie is essentieel voor je lichaam tijdens hitte en werkt verkoelend. Drink daarom altijd veel tijdens een hittegolf. Laat de koffie en de alcohol even staan en kies voor water, that's it. Alcohol en dranken met cafeïne drogen alleen maar uit, dus pas hiermee op op warme dagen. Ook als je stilzit achter je bureau is genoeg blijven drinken van groot belang. Tip! Drink geen ijskoud water, maar lauwwarme kruidenthee. Dit blijkt het beste drankje om je lichaamstemperatuur onder controle te houden. Verrassend genoeg kunnen warme drankjes ervoor zorgen dat je koel blijft. Het lijkt misschien vreemd, maar een warm drankje drinken zorgt ervoor dat de receptoren in je mond en keel een signaal afgeven waardoor je gaat zweten. Hierdoor koelt je lichaam sneller af. 

2. Sluit het zonlicht buiten en doe ramen en deuren dicht

Doe alle deuren, ramen, gordijnen, luxaflex en andere zonsverduistering dicht. Het buiten houden van zon en warme lucht zorgt voor meer verkoeling op kantoor. Dit zal echter niet bij elk kantoor een mogelijkheid zijn, in dit geval kun je het beste zoveel mogelijk ventileren zodat de gevoelstemperatuur lager ligt.

3. Airco op kantoor

Zoek de airco conditioning op, want kantoren met airco zijn over het algemeen een stuk koeler. Misschien ben je in de mogelijkheid om afspraken in te plannen bij nieuwe kantoorgebouwen of overheidsgebouwen? Die beschikken vaak over een betere klimaatbeheersing.

Geef je A/C wat onderhoud! Het is belangrijk om je ventilator of airco goed schoon te houden. Een vervuilde airco kan tot ruim 15% aan verkoelingskracht inleveren. Misschien even aan je werkgever vragen of de airco recentelijk nog schoongemaakt is?

4. Eten tijdens warmte op kantoor

Eet geen proteïne rijke maaltijden, hierdoor neemt de metabolisme in je lichaam toe en hierdoor krijg je het warmer. Het is beter om veel fruit en groente te eten. Met name waterhoudende producten, zoals watermeloen, komkommer en tomaten werken erg goed.zweten tijdens hittegolf op kantoor. Eet spicy! Mensen afkomstig uit landen met extreme klimaten weten dit heel goed, pittig eten kan je verkoelen. Er zit een bestandsdeel in pepers dat zorgt voor meer transpiratie (wat natuurlijk niet altijd fijn is), maar daardoor koelt je lichaam sneller af.

5. Neem vaker een pauze

En gebruik deze extra minuten om te genieten van de zon op bijvoorbeeld het dakterras van het kantoor of ga lekker ijsjes halen (jij blij, collega's blij). Kantoren met prachtige dakterrassen of fijne buitenruimte. Natuurlijk is het warme weer niet alleen maar negatief. Werknemers zijn over het algemeen vrolijker en genieten van het weer, tenzij er sprake is van een extreme hittegolf. Het is daarom aan te raden hen een aangename buitenruimte te bieden waar ze zich in de zon of schaduw even kunnen opladen met wat frisse lucht om vervolgens weer aan de slag te gaan. In ons aanbod: Kantoorruimte Amsterdam vind je bijvoorbeeld diverse kantoren met prachtige dakterrassen! 

6. Blijf rustig en kalm

Het is warm, en hoe Moeder Natuur dat precies regelt, daar kunnen we weinig aan veranderen. Hoe je er op reageert heb je daarentegen wel helemaal zelf in de hand. Je druk maken over de hitte heeft echt geen zin. Sterker nog: daar stijgt je lichaamstemperatuur alleen maar van. Blijf dus rustig, accepteer dat het warm is en spaar je energie.

7. Werk volgens een tropenrooster

Begin zo vroeg mogelijk, op de vroege ochtend is het qua temperatuur een stuk beter uit de houden dan later op de dag. Bijkomend voordeel is dat je eerder klaar bent en na je werkdag nog wat zonnestralen mee kan pakken.

8. Gebruik ventilatoren op kantoor

Heb je een kantoor zonder airco? Zorg voor een goede ventilatie. Zet deuren open, schakel ventilator in en laat je kantoor goed ventileren. Hierdoor zal het koeler blijven in je kantoorruimte. Je kan tegenwoordig ook USB ventilatoren kopen, hierdoor zorg je in ieder geval voor je eigen verkoeling op kantoor. Maak je eigen airco, zet een blok ijs voor je ventilator of ga recht voor de ventilator zitten als je geen ijs hebt. Het ziet er misschien gek uit maar daar wordt de effectiviteit niet minder van.

9. Pas je kleding aan

Niet alle werkgevers zijn blij als je in een korte broek en met teenslippers op kantoor verschijnt, maar ook als strandkleding een no-go is bij jouw organisatie blijven er genoeg opties open. Kies voor lichte kleding die niet te strak zit, zodat de warmte van je lichaam beter kan ontsnappen. Neem een paar open schoenen mee die je aan kunt doen zodra je de mogelijkheid krijgt. Draag slippers, het is voor velen onder ons een absolute NO GO, maar als je bij een bedrijf werkt waar niemand hier moeilijk over doet. Slippers zorgen ervoor dat je voeten en enkels een stuk koeler zijn. Dit heeft effect op je hele lichaam. 

10. Plaats meer kantoorplanten

Kamerplanten zijn toppers als het gaat om het regelen van het klimaat, ook binnen vier muren. Dus gooi de kantoortuin vol met deze groene rakkers.

11. Elimineer alle bronnen van warmte in je kantoor

Elimineer alle bronnen van warmte in je kantoor. Zet alle apparaten die je niet gebruikt uit, ze zorgen allemaal voor extra warmte in de kantoorruimte. Zet de lampen uit, want ook lampen genereren extra warmte en zet de vaatwasser pas aan als iedereen het kantoor verlaat.

12. Pak je spullen en ga naar huis

30 graden op kantoor of hoger? En is het echt niet uit te houden? Pak dan je spullen en werk thuis verder. Volgens de FNV mag de temperatuur bij zittend kantoorwerk niet hoger zijn dan 30 graden Celsius. Voor zwaarder werk gelden andere vuistregels. Stijgt het kwik hoger dan dat, wees dan verstandig en leave the office!

 

Tot slot

Ben jij werkgever of manager? Dan is het een leuk gebaar als je bijvoorbeeld een keer ijs haalt voor je medewerkers of iedereen meeneemt voor een ijsje. Bij ons op kantoor doen we dit ook weleens en dat wordt altijd zeer goed ontvangen! Ben je toch helemaal klaar met de hitte op kantoor en heb je een kantoor zonder airco? Neem dan contact met ons op voor het huren van een kantoorruimte met airco of klimaatbeheersingssysteem. Zo kom je de zomer goed door en waarschijnlijk verdien je het kantoor al snel terug door de verbeterde productiviteit van de werknemers.

 

Gerelateerde artikelen:

Wat is de beste temperatuur en werkklimaat voor op kantoor?