Het kantoor van de Toekomst

Tags

Het kantoor van de toekomst: dichterbij dan je denkt!

Coworking en hippe kantoren zijn hot, maar hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit?

Kantoorruimtes zijn de afgelopen jaren drastisch veranderd. Een ontwikkeling die uitstekend past bij de explosieve ontwikkeling die we doormaken in technologie en way of life. Het kantoor anno nu is hip, vrolijk en heeft een open kantoorruimte. Bovendien kiezen veel bedrijven er tegenwoordig voor om in of in de buurt van een coworking space te werken.

In dit open kantoor werkt een mengelmoes van freelancers, startups en flexwerkers. Maar, zijn de nu alom geroemde coworking spaces en andere open kantoorvloeren wel echt zo positief voor medewerkers en hun productiviteit? Of zijn er nog andere effecten van dit type kantoor die wij nu nog niet kunnen overzien? Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast in een open kantoor. Dat is iets wat we misschien pas over enkele jaren zeker weten. En, als dit het kantoor van nu is, hoe ziet het kantoor van de toekomst er dan uit?

Optimaal ingericht voor personeel

We weten vandaag de dag al veel meer over onze wat er goed is voor personeel en hoe zij beter kunnen presteren. Zo is er onderzoek gedaan naar het verschil in productiviteit tussen gelukkige en ongelukkige werknemers, begrijpen we steeds beter wat het effect van natuurlijk licht op kantoor is en waarom planten zorgen voor minder stress en meer geluk op kantoor. Het kantoor van de toekomst zal hierin nog een stapje verder gaan. In de toekomst zal het kantoor nog meer op basis van wetenschap en research ontwikkelt worden. Deze kantoorruimte zal volledig toegewijd zijn aan optimalisatie voor werknemers.De ideale combinatie van lichtinval, groen, temperatuur, zuurstof, luchtvochtigheid, et cetera bevatten en bovendien ingericht zijn als de perfecte combo tussen werkomgeving, huiselijk en hip. Kortom, een plek waar je met plezier naartoe gaat en optimaal kunt presteren.

De perfecte werkplek

Hoewel we dus steeds meer richting het perfecte kantoor of de perfecte kantoorruimte gaan draait niet alleen hierom, maar ook om de plek zelf. Die is uiteraard ergonomisch en flexibel. De hele dag zitten is slecht voor je en in de toekomst echt verleden tijd. We gaan nu al meer en meer in de richting van de flexibele werkplek. Zo zijn er al kantoren waar je geen vaste plek hebt, zit/sta bureau’s, bureaufietsen/wandelbureaus en keuzemogelijkheden tussen in stilte werken of werken in een open ruimte met collega’s. Hier komt waarschijnlijk ook nog de smartdesk bij. Dit bureau voelt precies aan wat jij nodig hebt en wanneer. Zo zal dit bureau automatisch aangeven wanneer het tijd is om te zitten of staan, wanneer je wat eten of drinken zou kunnen gebruiken en word je automatisch voorzien van actuele relevante informatie.

High-tech in de kantoorruimte

Het slimme bureau zal niet het enige technische hoogstandje zijn in het kantoor van de toekomst. Zo zijn er momenteel diverse ontwikkelingen gaande die ons kantoor in de nabije toekomst kunnen veranderen.

  • Hologram receptionist, dit is iets wat zelfs al bestaat. Niet veel kantoren beschikken erover, maar in de toekomst zal dat wel toenemen. De hologram receptionist kan veel vragen beantwoorden en geeft een signaal door wanneer dat niet het geval is.
  • Telepresence robots, een ontwikkeling die voor flexwerkers ideaal is. Nu kunnen zij, als robot met een soort facetime, actief participeren op de werkvloer zonder hier zelf te zijn.
  • Augmented workspace, is een ontwikkeling die op kantoor nog in de kinderschoenen staat. Via AR (Augumented Reality) kun je een kale ruimte transformeren tot multifunctionele 3D werkomgeving waar werkelijk alles mogelijk is.

Het kantoor van de toekomst heeft een telepresence robot

Het kantoor van de toekomst is dichterbij dan je denkt

Het is onmogelijk exact te voorspellen hoe de toekomst eruit zal zien en wat voor ontwikkeling hiernaast nog zullen verschijnen. In een volgend blog zullen wij bovendien dieper ingaan op de hierboven beschreven technische ontwikkelingen in kantoren.

Ideeën en suggesties?

Wij claimen geenszins dat dit een compleet overzicht is van alle toekomstige ontwikkelingen, maar horen natuurlijk wel graag of jij nog ideeën hebt over hoe het kantoor van de toekomst eruit zal zien. Mail naar Flexas en misschien wordt jouw idee wel toegevoegd in onze blog!