Het aantrekken en behouden van medewerkers, is je kantoor van invloed?

Werkplekken Hofplein Rotterdam

Het spreekt voor zich dat het aantrekken en behouden van medewerkers belangrijk is, dat is iets dat iedere ondernemer zich maar al te goed beseft. Er spelen hierbij allerlei factoren mee. Je kantoor is er daar een van, zeker bij werknemers uit generaties x en y. Maar, hoe kun jij je kantoor kunnen inzetten om dit te verwezenlijken? Wij vertellen het hier!

Richt je op de behoeftes

Een ruimte heeft veel invloed op mensen. Het is dus erg belangrijk om zo’n ruimte up-to-date te houden en aantrekkelijk te maken. Dit is al helemaal van belang wanneer mensen er moeten presteren. Richt je kantoorruimte dus in naar de wensen van je werknemers. Wanneer er een goede sfeer hangt is dat positief, werknemers zijn  gelukkiger en zij gaan met meer plezier naar kantoor. Gelukkige werknemers blijven langer!

Kantoren veranderen

Het kantoorleven verandert continu. De afgelopen tijd in een bijzonder hoog tempo. Mede door de nieuwe technologische ontwikkelingen, wetenschappelijk onderzoek en een veranderende vraag naar kantoorruimte. Met deze nieuwe technieken en inzichten ontstaan ook nieuwe behoeftes. Denk bijvoorbeeld aan sta bureaus, bureau fietsen, open kantoor en de stiltewerkplek. De moderne medewerker verwacht van de werkgever dat zij met de tijd meegaat. Het is dan ook een goede zaak om hierop in te spelen. Zo behoud je niet alleen je huidige medewerkers, maar kan je ook een goede indruk maken op bijvoorbeeld sollicitanten.

De nieuwe generatie heeft de toekomst

Als ondernemer weet je ook dat de jeugd van nu de toekomst van jouw bedrijf is. Het is dan ook belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden. Idealiter heb je een mooie gevarieerde combinatie van werknemers. Wanneer je hier jongere generaties in een vroeg stadium van hun ontwikkeling aan toevoegt nemen zij veel over van meer ervaren medewerkers. Hierdoor passen zij op lange termijn ook beter in het bedrijf.

Wat is belangrijk voor generatie X en Y op kantoor?

In eerste instantie is het kantoor natuurlijk al belangrijk bij het aantrekken van sollicitanten. Helemaal in deze tijd waarin bedrijven naarstig op zoek zijn naar goed opgeleid jong personeel. In grotere steden, zoals Amsterdam en Rotterdam zien we zelfs zo’n grote behoefte dat het tegen schaarste aanzit. Het is dan belangrijk om een goede indruk te maken.

Bij jonge werknemers zal het vooral draaien om een aantal aspecten, namelijk:

  • Healthy office (gezonde lunch en sta werkplekken)
  • Speelse aantrekkelijke inrichting (pingpongtafel)
  • Goede sfeer (vrijmibo)
  • Nieuwste technologien
  • Goede faciliteiten

Als we praten over de ‘nieuwe generatie’ zijn deze vooral op zoek naar een bedrijf om hen te inspireren, motiveren en ontwikkelen.

Wie neemt de verantwoordelijkheid?

Houd in de gaten dat het op orde maken en houden van jouw kantoorruimte een taak op zich is. Dit is een rol die je zelf uitvoert of toebedeelt aan een ander. Iemand van Human Resources of Communicatie zou deze rol ook goed kunnen vervullen. Het is hierbij zaak om van tijd tot tijd te evalueren of de kantoorruimte nog altijd voldoet aan de eisen en wensen van zowel werknemers als potentiële werknemers.

Richt je kantoorruimte in als een pro en laat je medewerkers genieten van en sollicitanten kennis maken met de uitstekende sfeer en faciliteiten.