Gevolgen Brexit op kantorenmarkt in Amsterdam

Zuidas belangrijk na Brexit

Amsterdamse Zuidas financieel hart van Nederland.

Nu de Britten voor een Brexit hebben gestemd, zouden steeds meer bedrijven Groot-Brittannië willen verlaten. Grote bedrijven met een hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk maken zich namelijk behoorlijk veel zorgen. Zij verwachten dat het moeilijker wordt om hun Europese zaken te runnen vanuit Londen, als de Britten niet meer bij de EU horen. Gaan wij daar de vruchten van plukken? 

Amsterdam als nieuwe financiele hoofdstad van Europa

De Volkskrant schreef vorige week al dat het Amsterdamse stadsbestuur contact heeft gehad met meerdere Aziatisch banken, die een deel van hun activiteiten zouden willen onderbrengen in Amsterdam, in plaats van Londen. Veel in Londen gevestigde internationale bedrijven wachten dan ook niet af maar kiezen na de Brexit voor Amsterdam als nieuw internationaal zakencentrum om van daaruit Europa te bedienen. Uit onderzoek onder meer dan 1.000 bedrijfsleiders van de Institute of Directors, een invloedrijke Britse club voor bedrijfsbestuurders, blijkt dat 20 procent van de ondervraagde bedrijven zou overwegen om (deels) te verhuizen naar een land binnen de EU. 

                      Londen financieel zakencentrum

                                 The City: Londen financieel zakencentrum van Europa

Tot afgelopen vrijdagochtend was Londen dé financiele hoofdstad van de wereld. Door de Brexit wordt deze positie echter onzeker. Aziatische bedrijven verhuizen hun Europese hoofdkantoren naar onder andere Amsterdam en Schiphol. Deze bedrijven zijn bang voor de jarenlange onzekerheid die de Brexit met zich meebrengt. Amsterdam zou een populaire bestemming zijn voor bedrijven uit de City, door het gunstige belastingklimaat, de nabijheid van Schiphol en de meertalige bevolking, zegt bedrijfsconsultant René Buck in de Volkskrant. Tot nu toe deden de meeste internationale banken zaken in de EU vanuit Groot-Brittannië. Dit was mogelijk door het gebruik van hun financieel paspoort.

Één op de acht vertrekt

Niet alleen de Chinesen vertrekken, ook grote Amerikaanse banken zijn plannen aan het maken om hun business ergens anders voort te zetten. Buck peilde voor het Brexit-referendum de stemming onder Amerikaanse bedrijven die hun Europese hoofdkantoor in Londen hebben. Één op de drie geïnterviewde bedrijven zei te 'overwegen' hun hoofdkwartier uit Londen te halen en één op de acht zei dat 'waarschijnlijk' te zullen doen. Je ziet dat bij wat minder grote, flexibeler ondernemingen zoals in de logistieke sector en de mode-industrie, maar ook bij bedrijven die medische en farmaceutische technologie ontwikkelen. Die hebben bij hun activiteiten in Europa met enorm veel regelgeving te maken, en dan is het beter om je in de Europese Unie te vestigen. 

Vestigingsgebieden Amsterdam

De Amsterdamse Zuidas en Amsterdam Zuidoost zijn al meerdere keren genoemd in de top 3 beste kantoorlocaties van Nederland. Het is dan ook waarschijnlijk dat de meeste bedrijven naar één van deze locaties zullen verhuizen, en dan met name de Zuidas. Zuidas ligt op een strategische plek tussen de binnenstad en Schiphol. Deze kantoorlocatie is in korte tijd uitgegroeid tot een uniek stukje Amsterdam met internationale allure en is nog volop in ontwikkeling. Zuidas staat bekend als internationaal hoogwaardig kennis- en zakencentrum. De aanwezigheid van de vele kennisintensieve en toonaangevende bedrijven, en de spraakmakende architectuur zijn daar uitingen van. In Zuidas werken ongeveer 31.000 mensen in 700 grotere en kleine bedrijven. Deze plek ademt kansen en ambities, de mensen die er werken kunnen er hun (internationale) carrière vormgeven.

                     

                              Jonge generatie ambitieuse medewerkers op de Zuidas

Buiten Amsterdam ontwikkelt kantoorlocatie Rotterdam Central District (RCD) zich tot een geduchte concurrent voor de Zuidas. Het RCD is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een aantrekkelijke kantoorlocatie voor nationale en internationale bedrijven. De uitstekende bereikbaarheid en een levendig centrummilieu zorgen ervoor dat het gebied een sterke ontwikkeling laat zien in kantooropname, leegstandsontwikkeling, huurprijzen en aanvangsrendementen. RCD is optimaal verbonden met alle belangrijke (zaken)centra in de Randstad en in het buitenland. Luchthaven Schiphol is vanuit RCD net zo snel te bereiken als vanuit de binnenstad van Amsterdam en luchthaven Rotterdam/Den Haag ligt op enkele minuten reisafstand.

Europese concurrentie

In de laatste editie van de Global Financial Centres Index was Londen altijd nog 's werelds meest machtige economische stad en won zelfs van New York. De lijst presenteert de 84 meest toonaangevende financiële steden van de wereld. Na Londen en New York volgen veelal Aziatische steden als Hong Kong en Singapore en Amerikaanse steden als San Francisco en Washington. Amsterdam staat op nummer 36 boven Parijs en München. Amsterdam is niet de enige aantrekkelijke vestigingsplaats voor de in Londen gevestigde bedrijven. Duitsland, Zwitseland en Ierland zijn geduchte concurrenten.