Geluidsoverlast op kantoor

Geluidsoverlast op kantoor

Geluidsoverlast in een kantoorruimte zorgt voor grote irritatie en lagere productiviteit

Een ongelukkige werknemer is het laatste wat je als ondernemer wilt. Ongelukkige medewerkers presteren namelijk een stuk minder goed dan hun gelukkige collega’s. Een van de factoren die sterk bijdraagt aan de mate van geluk bij werknemers is het geluidsniveau op kantoor. Geluidsoverlast is niet alleen vervelend, maar kan de concentratie en daarmee productiviteit sterk doen verlagen.

Werken en geluid in open kantoren

Open kantoorruimtes zijn tegenwoordig ontzettend populair en worden veelal geroemd vanwege het positieve effect dat zij op medewerkers hebben. Door het open karakter van een kantoor hebben werknemers niet meer het gevoel dat de muren op hun afkomen, werken zij makkelijker en sneller samen en de vaak bruisende sfeer zorgt voor een verhoging van de productiviteit. Er is echter ook een keerzijde, het punt dat geluidsoverlast.de overhand krijgt en het positieve effect van een open kantoorruimte teniet doet. In de grotere steden, zoals Amsterdam en Rotterdam zijn veel coworking spaces en ook hier is dit soms het geval. Dit zijn open kantoorruimtes waar diverse freelancers, startups en flexwerkers zitten.

Geluidsoverlast in open kantoren

Uit onderzoek, uitgevoerd aan de universiteit van Sydney, is gebleken dat 25 tot 30 procent van de werknemers in een open kantoorruimte geluidsoverlast ervaart. In sommige (exorbitante) gevallen kost dit tot wel 86 minuten aan productiviteit per dag. Het meest afleidende geluid is het geluid van conversatie. Met name de conversatie tussen twee aanwezige personen en in mindere mate telefoongesprekken. Je herkent het zelf vast ook wel. Twee medewerkers die iets te ver uit elkaar zitten (of zelfs aan tegenovergestelde zijden van het kantoor) en luidruchtig overleggen, dat leidt gewoon af.

Onze concentratie kan namelijk een beperkt aantal prikkels aan. Door een overload bij de toevoeging van (conversationeel) geluid is het goed mogelijk de maximale capaciteit te bereiken. Hierdoor raak je afgeleid, verlies je de aandacht, productiviteit en soms zelfs informatie.

Geluiden zorgen niet per definitie voor overlast

Geluiden zijn niet altijd negatief. Sterker nog een beetje rumoerigheid op kantoor kan zelfs bijdragen aan een positieve productieve werksfeer. Een compleet stil kantoor is in ieder geval ook niet positief. Hierdoor is het onmogelijk om een privé gesprek te voeren. Bovendien schaadt het de mate van samenwerking tussen werknemers.

Heb je zelf geluidsoverlast op kantoor?

Als je zelf last hebt van geluid op kantoor kun je ervoor kiezen om met muziek te werken. Dit kan echter ook voor afleiding en verlies van concentratie zorgen, met name muziek waarin gezongen wordt. Jouw hersenen zijn namelijk automatisch bezig om te zoeken naar de woorden die volgen en de tekst aan te vullen. De beste muziek die je kunt luisteren is achtergrondmuziek, want hier hoef je verder niet bij na te denken.

Wat kun je hier als ondernemer aan doen?

Lees binnenkort deel 2 van deze blog en wij vertellen je precies welke maatregelen je het beste kunt treffen om ervoor te zorgen dat geluidsoverlast op kantoor niet plaatsvindt.