Gastblog Jobbird: In een virtuele wereld naar kantoor

Jobbird.com

Fysiek niet aanwezig zijn, maar toch een flinke bijdrage leveren aan een werkdag van het bedrijf. Het is natuurlijk al mogelijk gemaakt door de opkomst van het internet begin jaren 2000 in grote omvang het thuis werken mogelijk heeft gemaakt. Maar de ontwikkeling van Virtual Reality maakt het, volgens Jobbird.com, binnenkort zelfs mogelijk om je collega's te zien in een 3D omgeving die wel heel veel op jouw kantoor lijkt. Zonder dat je er zelf écht aanwezig bent.

Conference Call verleden tijd

Waar thuiswerken nog de nadelen met zich meebrengt dat het contact met collega's lastig gaat: heen en weer mailen, en/of bellen, gaat nou eenmaal niet zo makkelijk bij een lastige case. Daar geeft Virtual Reality de mogelijkheid om je collega 'direct' in de ogen te kijken tijdens een overleg.  Een enorme stap voorwaarts voor vooral grote organisaties met medewerkers die op uiteenlopende locaties werken. Technologie-experts verwachten dat het nog maar een paar jaar duurt totdat werknemers van de meeste (internationale) bedrijven hun vergaderingen & overleggen gaan afdoen met Virtual Reality bril in plaats van een conference call zoals dat nu gebeurd.

Een stap verder

Volgens dezelfde experts valt er in enkele jaren echter nog een stap verder voorwaarts te verwachten in het virtuele kantoorleven. Een stap waarbij er ook pc’s gewerkt kan worden in de virtuele wereld. Dat klinkt gek en heel erg als inception, waarbij er in dit geval met de pc in feite een virtuele wereld in een virtuele wereld wordt gecreëerd, toch zal dit volgens de experts de toekomst zijn. De toetsinslagen die in de virtuele wereld gedaan worden, zullen ook daadwerkelijk in de ‘echte’ wereld in de pc opgeslagen worden. Met andere woorden: ook al zit de ene werknemer in Amsterdam en de ander in New York, er kan in de virtuele wereld op hetzelfde kantoor gewerkt en overlegd worden.

Sceptisch

Er is echter ook tegengeluid tegen deze verregaande virtuele stappen hoorbaar. Experts die er iets sceptischer naar kijken zijn bang dat men zichzelf gaat verliezen in Virtual Reality. Wanneer er vaak en lang van Virtual Reality gebruik gemaakt zou worden, zou volgens hen de grens tussen wat 'echt' is en wat de virtuele wereld is, steeds vager worden. Wanneer werk in Virtual Reality uitgevoerd kan worden, wordt deze grens natuurlijk weer een stapje vager. 

Teambuilding in de digitale wereld

Toch lijkt de ontwikkeling van Virtual Reality zich steeds harder door te zetten. Het probleem dat leidinggevende moeite hebben om betrokkenheid te creëren tussen werknemers die elkaar door fysieke afstanden weinig zien, zou volgens deskundigen met deze technologische ontwikkeling in één klap opgelost zijn. Door de inzet van de virtuele wereld kunnen vergaderingen, presentaties, maar ook bijvoorbeeld teambuilding sessies in een virtuele omgeving worden gerealiseerd. Ideaal als de één in Amsterdam zit, de ander in Tokio en je toch met zijn allen een middagje wil gaan karten!