Evolutie van de kantoorruimte

Ultra modern trap op kantoor eindigt de evolutie van de kantoorruimte

Geboorte van de kantoorruimte

Het begon allemaal met de beroepsschrijvers. Dit was omstreeks het jaar 4000 vóór Christus, waarbij schrijvers op een marktplein met een pen, gemaakt van hout, teksten schreven op een kleitablet. De werkzaamheden van deze schrijvers waren o.a. goederen bestellen voor de kooplieden en rekeningen sturen aan klanten. Het beroep 'schrijven' had een hoog aanzien en diverse niveaus. Indien je schrijver was en ook nog eens wiskundig onderlegd, dan was er een grote kans dat je voor de overheid werkte. De oudste vormen van kantoorwerkzaamheden ligt dan ook bij de overheid. Later werden er veel kantoorwerkzaamheden uitgevoerd in de handelshuizen, zoals het VOC, die in de middeleeuwen opkwamen. Wij starten onze evolutie van de kantoorruimte in 1960.

de evolutie van de kantoorruimte begint in 1960

 Kantoorruimte rond 1960 - Typemachine en Hout

 Na de tweede wereldoorlog en de wederopbouw van Nederland ontstonden er steeds meer kantoren. Herkenbaar zijn de schoolse  opstellingen zoals deze kantoren werden ingericht. Op het bureau  stond alleen een typemachine. In deze tijd werd er ook nog flink gerookt  op kantoor. Bureaus waren vaak van hardhout gemaakt.

de evolutie van de kantoorruimte stond in de jaren 70 in het teken van de telefoonlijn

Kantoorruimte rond 1970 - Telefoonlijn en Kleuren

Het tweede decennia van de evolutie van de kantoorruimte staat in het teken van de telefoonlijnen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd de telefoonlijn steeds meer geïntegreerd bij bedrijven, maar ook bij consumenten. De kantoormedewerkers kregen hierdoor een extra apparaat op hun bureau. Dankzij de telefoon werd het communiceren een stuk makkelijker en sneller. In die jaren zag je in de inrichting toch ook wat flowerpower terug komen. Er was meer kleur en levendigheid. Er werd wel nog steeds veel gebruik gemaakt van de 'kantoortuin' in schoolse opstelling.

in de jaren 80 stond de evolutie van de kantoorruimte in het teken van fax

 1980 - Fax en Cubicals

 De Fax deed zijn intrede in de jaren tachtig van de vorige eeuw in het kantoor. In deze jaren had bijna elk  bedrijf een fax staan. Dit was een ware revolutie, omdat je vanaf die  tijd eenvoudig en snel contracten kon  opsturen of brieven/reclame kon verzenden. Hierdoor werd het voor  bedrijven eenvoudiger om sneller zaken te doen. Daarnaast werden in  de jaren ’80 ook de eerste computers  geïntegreerd in het kantoor. De inrichting van het kantoor werd weer  iets soberder met grijze kleuren. Vooral in Amerika werden de  cubicals gebruikt om de werknemers van  elkaar af te scheiden, zodat mensen rustiger en geconcentreerder  konden werken.

de evolutie van de kantoorruimte in de jaren 90

1990 - Mobiele telefoon & Personal Computer

 De kantoortuin veranderde steeds meer naar gesloten ruimtes, privékantoren ontstonden, zogeheten  “cellenkantoren”. In de jaren 90 van de vorige eeuw werd de computer steeds meer geïntegreerd en eigenlijk  onmisbaar in het kantoor. Het internet begon steeds gebruiksvriendelijker en toegankelijker te worden.  Tegelijkertijd werd de mobiele telefoon geïntroduceerd, waardoor mensen altijd bereikbaar waren en efficiënter konden werken.

de evolutie van de kantoorruimte staat in 2000 in het teken van computer

 2000 - Laptop & Smartphone

 De evolutie van de kantoorruimte heeft de 21e eeuw bereikt. De open  kantoortuinen kwamen na 2000 steeds meer terug.  Open communiceren met je collega’s was de nieuwe trend. Dit gebeurde vooral  veel bij  de nieuwe bedrijven, oftewel de 'start-ups'.  Het waren vooral online-, IT- of reclame gerelateerde bedrijven die dit concept  hanteerden.Ondertussen nam het internet een vlucht en  gebruikte iedereen e-mail in plaats van een fax. Ook al werd de laptop in de jaren ‘80 geïntroduceerd, na 2000 nam het gebruik explosief  toe. Mensen gebruikte één computer voor op kantoor en thuis. In deze jaren was de smartphone in opkomst en konden e-mails zelfs  mobiel worden verzonden, waardoor mensen altijd en overal de gelegenheid hadden om te werken.

laatste jaren van de evolutie van de kantoorruimte

 2010 tot heden - Tablet, Social media,  Ontmoetingsplekken

 We eindigen de evolutie van de kantoorruimte in 2010 tot heden. Dit is de periode waar de kantoren een ontmoetingsplek worden en de werknemers volledig in de 'cloud' werken. Hierdoor kan iedereen altijd en overal werken en zijn alle documenten online op een centrale server opgeslagen. De kantoren zijn nog steeds open en worden industrieel afgewerkt zonder systeemplafonds en tapijt. Veel vooraanstaande jonge bedrijven hebben een speels kantoor met bijvoorbeeld een glijbaan. Voor het ontmoeten worden loungeplekken gerealiseerd of zelfs hangmatten en schommelstoelen. De smartphone en tablet is niet meer weg te denken uit het kantoor. Alles staat vanaf nu op een klein scherm. De fax staat te verstoffen in de opslagruimte naast het cassettedeck, de walkman en de videorecorder. De bedrijfsverzamelgebouwen die dit voor diverse bedrijven faciliteren zijn succesvol en niet meer weg te denken uit het Nederlandse kantorenaanbod. Communiceren doe je via social media zoals Twitter, Facebook of Linkedin.