Energieverbruik op kantoor verminderen

Energieverbruik op kantoor

Besparen op energieverbruik is bij huishoudens enorm populair. Meer dan 60% is al eens overgestapt van energieleverancier en in 2016 stapte 15% van de Nederlandse huishoudens over. Kantoorpanden kunnen echter ook fors besparen op de energiekosten. Wanneer bedrijven, net als huishoudens, meer research doen, actief energieverbruik verminderen en vaker overstappen kunnen zij hun energieverbruik en de energiekosten drastisch verlagen. Het verplichte energielabel C gaat tevens een grote invloed uitoefenen op de kantorenmarkt.

Energieverbruik in kantoorruimtes

Het energieverbruik in kantoorruimtes is sterk afhankelijk van het formaat, de maatregelen die zijn genomen om het verbruik te verminderen en het aantal werknemers. Opvallend is vooral dat het gemiddelde energieverbruik per werknemer exponentieel toeneemt in vergelijking tot de hoeveelheid werknemers. De grootste energievreters zijn computers, laptops en servers. 

Besparen op energieverbruik

Wil jij als ondernemer ook graag bijdragen aan een beter milieu en duurzamer zijn? Hier kun je zelf van alles voor doen! Bekijk daarom onze tips over het reduceren van energieverbruik op kantoor!

De volgende besparingen hebben de grootste invloed op de energierekening op kantoor:

  • Gebruik spaarlampen, dat levert een voordeel op van 80% ten opzichte van “gewone” lampen
  • Kies voor zakelijke energie wanneer het verbruik hoger is dan 5.000 m³ gas en 10.000 kWh elektriciteit. Dan is in de regel een zakelijk energiecontract (met andere grootverbruik tarieven) voordeliger. Bekijk bijvoorbeeld de goedkoopste energieleverancier om hier meer inzicht in te krijgen.
  • Schakel de thermostaat van tevoren uit, het blijft vaak nog ruim een uur warm genoeg.
  • Vermijd het gebruik van de verwarming in kamers waar niemand werkt.
  • Houd radiatoren vrij, zodat warmte niet wordt tegengehouden. Denk bijvoorbeeld aan bureaus en kasten die voor een radiator staan.
  • Schakel verlichting uit in kantoorruimtes waar niemand werkt of maak gebruik van een bewegingssensor. Dit geldt ook voor buitenverlichting. De lampen branden dan alleen wanneer het nodig is.
  • Maak bij TL-buizen gebruik van reflectoren, dat scheelt, want je hoeft maar de helft van het totaal aantal TL-buizen te gebruiken.
  • Isoleer verwarmingsbuizen in ongebruikte kamers, zoals een berghok of ander type opslagruimte.
  • Vervang een oude CV-ketel door een zuinige HR+ ketel of kies bijvoorbeeld stadswarmte als dat mogelijk is.
  • Doe mee aan duurzame initiatieven, zoals warme truien dag.
  • Maak gebruik van subsidies voor warmteboilers en zonnepanelen. Eventueel in combinatie met samenwerking met pandeigenaren.

Vergeet ook de BTW en Energie-investeringsaftrek niet

BTW is voor bedrijven natuurlijk aftrekbaar. Dat geldt echter niet voor Opslag Duurzame Energie en de energiebelasting, maar via de BTW kunnen bedrijven toch nog snel circa 20% terugkrijgen van hun energierekening. Bij duurzame investeringen is bovendien 41,5% aftrekbaar van de fiscale winst. Deze regeling van de overheid heet Aftrekbare Investeringen (EIA). Op de website van de overheid staat een energielijst, hierop staat welke investeringen hier precies onder vallen.

Er gelden ook een aantal regels, namelijk:

  • Het moet een investering in een nieuw product zijn
  • De totale investering dient minimaal 2.500 euro te zijn
  • De investering moet op de eerder genoemde energielijst staan
  • De investering dient nog niet voor milieu-investeringsaftrek aangemeld te zijn

Duurzaamheid en verkleinen van milieu footprint

Het is voor bedrijven van belang goed om te gaan met het milieu en te zorgen voor zo min mogelijk milieuvervuiling. Dit kan bijvoorbeeld door je energieverbruik drastisch te verlagen en de eerder genoemde maatregelen door te voeren. Veel van deze maatregelen vergen geen grote investering en minimale inzet. Begin daarom vandaag nog met het reduceren van jouw energieverbruik!