Energielabel C: duurzaamheidsinitiatieven voor kantoren

Tags

Duurzaamheidsinitiatieven voor kantoren. Zorg ervoor dat jouw kantoor ook goed voorbereid is!

In 2023 moet elk kantoor volgens de doelstellingen in het Energieakkoord voldoen aan energielabel C. Dit betekent dat kantoren die een slechter energielabel hebben, dus D tot en met G, aanpassingen moeten doen. Gebeurt dit niet, dan mogen deze energieslurpende kantoren niet langer worden verhuurd. Het zuiniger maken van een kantoorpand kan op verschillende manieren. Grote aanpassingen vragen ook een grotere investering. Toch kun je als vastgoedeigenaar of ondernemer ook minder drastische maatregelen nemen om een duurzaam kantoor te creëren. Hoe dan ook zul je besparen op de energierekening.

De nieuwe energieregels

De nieuwe energieregels gaan gelden voor elk kantoor dat voor meer dan 50 procent als kantoor wordt gebruikt. Voor kantoren die een oppervlakte van minder dan 100 vierkante meter hebben en voor monumentale panden gelden uitzonderingen. Kantoren met energielabel G zullen sowieso ingrijpende maatregelen moeten nemen zoals een verbeterde dakisolatie of dubbele beglazing. Gelukkig zijn er overheidssubsidies waarmee je de investeringen deels kunt bekostigen.

Wat te doen als vastgoedeigenaar of ondernemer?

Heb je een kantoorpand dat nu nog niet voldoet aan energielabel C? Dan is er werk aan de winkel. Maar waar begin je? Allereerst is het verstandig advies in te winnen. Een energieadviseur kan in kaart brengen welke aanpassingen nodig zijn voor het kantoor. Wanneer je deze maatregelen ook uitvoert, dan kun je subsidie krijgen van de overheid. De drie voornaamste subsidievormen zijn de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) en de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Nadat je de aanbevolen maatregelen hebt doorgevoerd, kan een energieadviseur een nieuw energielabel opstellen. Daarmee toon je aan dat je voldoet aan minimaal energielabel C.

Duurzaamheidsinitiatieven voor kantoren

Op basis van de maatregelen die een energieadviseur aanbeveelt, kun je aan de slag. Een interessante investering voor ondernemers met een eigen pand of vastgoedeigenaren is het plaatsen van zonnepanelen. De investering verdien je gemiddeld binnen zo'n 10 jaar terug en ondertussen bespaar je al energie. Bovendien kun je het teveel aan stroom dat je opwekt, terugleveren aan het netwerk. Hiervoor krijg je van de energieleverancier een terugleververgoeding. Verder heb je mogelijk recht op investeringsaftrek bij de Belastingdienst. Duurzaamheidsinitiatieven voor kantoren kunnen dus erg interessant zijn!

Kies voor ledverlichting

Door de gewone TL-verlichting in te ruilen voor ledverlichting kun je flink besparen. En zet je tijdschakelaars op de verlichting, dan laat je niet onnodig lampen branden wanneer er niemand in het pand aanwezig is.

Vervang energievretende apparaten

Op computers en printers zit geen energielabel dus is het moeilijk in te schatten hoeveel energie ze vreten. Wel kun je de apparaten uitschakelen wanneer er geen gebruik van wordt gemaakt. Andere apparaten in een kantoorpand, zoals koelkasten en vaatwasmachines, hebben wel een energielabel. Deze kun je dus vervangen door apparaten met een zuinig verbruik.

Kies voor een goede isolatie

Als een kantoorpand energielabel G heeft, dan zul je het pand flink onder handen moeten nemen om de isolatie aan te pakken. Heb je een energielabel dat daar boven zit, zijn er simpelere manieren om de isolatie te verbeteren. Denk aan tochtstrips bij ramen en deuren, deurdrangers of radiatorfolie achter de verwarming. Een andere relatief simpele isolatievorm is een groen dak. Wel moet je hierbij rekening houden met een groter onderhoud.

Kies voor een goede klimaatregelaar

Met een klokthermostaat kun je op een goede manier het klimaat in het kantoor regelen. Hiermee stel je de temperatuur in op basis van het seizoen maar ook op basis van de aanwezigheid in het kantoor.

Maak je personeel of kantoorhuurders bewuster

De goedkoopste oplossing is een goede voorlichting. Wanneer je als vastgoedeigenaar de huurders van je pand bewuster maakt, of als ondernemer je personeel, dan zul je merken dat duurzaamheidsinitiatieven veel effectiever zijn. Denk aan minder printen, koffiemokken in plaats van plastic bekers of het uitschakelen van de computer aan het eind van de werkdag.

Energie vergelijken

Naast het doorvoeren van duurzaamheidsinitiatieven, kun je als ondernemer ook kiezen voor groene stroom. Door online energie te vergelijken kom je erachter welke energiemaatschappij jou het meest gunstige zakelijke contract biedt en hoe het zit met de duurzaamheid van de te leveren energie. Bovendien kun je met het energiebedrijf afspraken maken over het terugleveren van energie wanneer je minder stroom verbruikt dan je opwekt met zonnepanelen.