Een optimale werkplek op kantoor met Feng Shui

Een optimale werkplek op kantoor met Feng Shui

Er zijn veel manieren om je werkomgeving beter, prettiger en gezonder te maken. 
Volgens de interessante filosofie Feng Shui zijn we allemaal omgeven door energie Qi, die ons levenskracht geeft. Als deze energie optimaal stroomt, zonder blokkades en stagnaties, kan deze levenskracht ons optimaal laten functioneren. Feng Shui filosofie is meer dan 3000 jaar oud en wordt veel gebruikt in het bedrijfsleven in Azië, in onder andere Japan, China, Singapore, Hongkong en Maleisië. Maar ook in Westerse landen is het de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Hier is Feng Shui alleen vooral bekend als interieur-toepassing voor woningen. Maar ook je bedrijf of het kantoor waar je werkt kan van Feng Shui profiteren. Hoe zit het dan met Feng Shui op kantoor?

Kantoorruimte te huur in Amsterdam

Als we uitgaan van het basisprincipe van Feng Shui dat elke ruimte een bepaalde energie of sfeer uitstraalt die ons beïnvloedt, is het essentieel dat we een werkomgeving creëren die niet alleen ons welzijn en welbevinden ten goede komt, maar ook motiveert, inspireert en uitnodigt om met plezier te komen werken. Je hebt het vast al eens zelf ervaren dat je door alleen al meubilair te verplaatsen een behoorlijke verandering te weeg kunt brengen! Daarnaast kan je ook kleuren veranderen, accessoires toevoegen of weg laten of andere verlichting kiezen. Je zal dan merken dat de hele sfeer in een ruimte verandert. Het voelt opeens anders! Dit is precies het interessante aan Feng Shui voor kantoor. De wijze waarop deze ruimte je beïnvloedt is dan soms compleet veranderd! 
Het concept van Feng Shui omvat dus het gebruik van kleuren, materialen en de indeling van een ruimte die een natuurlijke stroom van de energie Qi volgt om balans, stabiliteit en prettige sfeer te creëren.


Belangrijke tips: 

1. Beoordeel de ruimte

Wanneer je een kantoorruimte binnenkomt, kijk dan eerst naar de indeling. Is er een gelijkmatige verdeling van meubels, bureaus en kasten aan beide kanten van de ruimte? Zijn er bureaus slechts aan één kant van de muur? En wat staat in het midden?  Hoe evenwichtig voelt de ruimte?  

2. Creëer een goede persoonlijke werkplek

De juiste werkomgeving beschikt over goede bureaus en fijne stoelen. Waar en hoe je bureau staat is erg belangrijk. Zitten met een stevige muur achter je - of een zeer solide stoel rug - is het beste.  Je rug is gedekt en je hebt controle over de ruimte. Dit noemen we een “commanding position”  of power position in Feng Shui. Het geeft je kracht, steun en leiding over de ruimte. In kantoor psychologie is het bijvoorbeeld ook bekend dat je tijdens vergaderingen een “sterke “positie aan de vergadertafel kan kiezen waardoor je je zekerder voelt en meer invloed kan uitoefenen op de discussies. Waarom zou je dan niet een plek op kantoor kiezen die je die extra steun biedt? 
In kantoor tuinen zie ik soms werkplekken die “te kwetsbaar“ zijn. Dit zijn werkplekken waar je met je rug naar een open ruimte zit of een deur achter je hebt. Achter je rug gebeurt van alles en nog wat. Mensen lopen er langs, er worden gesprekken gevoerd bij de koffie machine of onverwachts komt er iemand binnen. Je hebt er geen controle over, je voelt je onbewust minder veilig en instinctief ben je altijd “op je hoede”, en dus gespannen. Mensen die geconcentreerd moeten werken en maandenlang op die manier moeten werken zijn blootgesteld aan extra veel stress. Daarom is ook een duidelijk zicht op de deur (en iedereen die eraan komt) van groot belang. 
Kijk ook goed naar het materiaal van de werktafel. Kies nooit voor een glazen bureau! Een glazen bureau geeft geen gevoel van stabiliteit. Houten bureaus zijn prima en erg creatief. In Feng Shui draagt het houten element een meer creatieve en spraakzame energie. 
Naast ruimte en materiaal is ook een opgeruimde werkplek zeer belangrijk. Een schone en opgeruimde kantoorruimte maakt het werken leuker en efficiënter. In Feng Shui geldt dat alle niet-essentiële zaken rondom je bureau je focus, aandacht en concentratie weghalen. Dit geldt ook voor de laden die je zelden opent. Rommel (zelfs de rommel die is weggestopt) zorgt voor stagnatie. De energie kan niet vrij stromen en je hebt het gevoel dat je vast zit. Elke dag kort tijd te besteden aan het opruimen van je werkplek kan enorm helpen voor helderheid, duidelijkheid en een vlottere werkdag. 

3. Zorg voor zuivere lucht 

Zuivere lucht is nodig voor het goed functioneren van ons hersenen. Ook al ben je ongelooflijk gemotiveerd en heb je zin in je dag, wanneer er onvoldoende zuurstof is lukt het niet om geconcentreerd en efficiënt te werken. Stagnerende lucht kan ervoor zorgen dat je je uitgeput en ongemotiveerd voelt. Goed werkende ventilatie systemen, een kleine ventilator, of zelfs een kleine bureaufontein kunnen wonderen doen!  

4. Breng groen aan op kantoor

Planten toevoegen is een andere geweldige manier om de lucht te zuiveren en op te frissen. Planten zelf zijn ook een symbool van creativiteit en groei. Speciale luchtzuiverende planten kunnen zorgen voor een goede Feng Shui energie, mits ze goed en regelmatig verzorgd worden. Een voorbeeld van een prachtig natuurlijk product is de moswand. Een moswand op kantoor zorgt voor rust en een fijne sfeer. Ook zorgt het voor een prettige akoestiek en een schone kantooromgeving! Ten eerste absorbeert het namelijk het geluid van de omgeving en ten tweede verhoogt het de luchtvochtigheid, die op kantoor vaak te laag is. Een te lage relatieve luchtvochtigheid (onder 30 %) is niet goed voor de gezondheid van de medewerkers.

5. Controleer je verlichting 

Streef naar zoveel mogelijk natuurlijk licht op kantoor en doe je best om in je pauze even naar buiten te gaan om frisse lucht op te nemen. In de wintermaanden is dat natuurlijk wat lastig. Buiten het feit dat het vaak niet erg lekker weer is om buiten te lopen, wordt het al vrij snel donker. De meest moderne en effectieve oplossing is dynamische verlichting. Die zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk het gevoel van natuurlijk daglicht krijgt. Als je daarom de mogelijkheid hebt om in goede verlichting te investeren, doe dat dan zeker. Het wordt vaak onderschat hoe belangrijk dit is. Zoals gezegd is natuurlijk daglicht het beste. Fluorescerende lampen bijvoorbeeld kunnen ons juist moe of dof maken, waar mensen met migraine juist problemen mee kunnen ervaren. 

6. Gebruik afbeeldingen en posters op kantoor

Zoals gezegd kan alles om je heen op kantoor je onbewust beïnvloeden. Het kan je motiveren, je prestatie verhogen en je inspiratie geven. Kies daarom bewust en zorgvuldig waar en wat je aan de muren hangt. Aangezien je kantoor een plek is om te werken, is het handig deze professioneel te houden. Voor sommigen kan een afbeelding van natuur of mooie bergen inspirerend werken, voor anderen is dat juist meer een strak design. Leuke afbeeldingen, inspirerende quotes, moodboards, posters of fotobehang van eigen product kunnen een ruimte omtoveren tot een prachtige en professionele werkplek met sfeer waar jij gelukkig van wordt.

7. Zorg voor goede akoestiek 

In open kantoortuinen kan het geluid van computers en gesprekken van collega’s grote frustraties veroorzaken met als gevolg concentratieproblemen, onrustig gevoel en hoofdpijn. Niet elke organisatie is geschikt voor het werken in een kantoortuin. Geluidshinder kunnen we  tot een minimum beperken door akoestische scheidingswanden te plaatsen, wanddecoraties of akoestische banken. Ook bepaalde type voerbedekking, gordijnen en beplanting helpen het geluid verminderen.

Houd de goede vibes aan 
Hierboven hebben we tips gegeven rondom de inrichting van een kantoor. Maar sfeer wordt natuurlijk ook beïnvloedt door mensen die er aanwezig zijn en de relaties onderling. Dus ook je enthousiasme, succes en een goede samenwerking draaien bij aan een positieve en goede energie op de werkvloer. Dat kan je direct voelen als je de ruimte binnenkomt. Een negatieve en beladen sfeer voel je vaak ook direct. Zorg daarom voor “good vibes” op kantoor. Besteed aandacht aan de openheid, transparantie, onderlinge relaties en activiteiten tussen medewerkers.

Kantoorruimte te huur in Amsterdam Neem contact met ons op