5 Redenen waarom je een kantoor met tuin of dakterras wil huren

Office with garden outdoor workplaces

Als bedrijf heb je natuurlijk het welzijn van je werknemers hoog in het vaandel staan. Je zorgt voor ergonomisch meubilair, de juiste klimaatbeheersing en planten op kantoor. Maar hoe goed je kantoor binnen ook voor elkaar kan zijn, werknemers hebben het nodig om af en toe even naar buiten te kunnen gaan. De buitenlucht werkt niet alleen ontspannend voor mensen maar het heeft ook vele voordelen voor de gezondheid.

Een prettige en gezonde werkomgeving kan gemakkelijk het welzijn en het werkgeluk van je werknemers verhogen. Bij steeds meer kantoren wordt er focus gelegd op duurzaamheid, gezondheid en welzijn. Door jouw werknemers de mogelijkheid te geven om in een tuin of op het dakterras te zitten, kunnen zij even ontspannen, frisse lucht inademen en daarna weer met een heldere blik aan de slag.

Overweeg daarom om een kantoor met buitenruimte te huren. In dit blog bespreken we 5 redenen waarom het voordelig is, voor zowel jouw werknemers als jouw bedrijf, om een kantoor met tuin of dakterras te hebben. Op ons platform zijn de kantoren met tuin of dakterras duidelijk gemarkeerd, opdat je hier direct zicht op hebt. Bekijk bijvoorbeeld het overzicht van kantoren in Amsterdam.

1. Frisse lucht bevordert de gezondheid van werknemers

Een mens is van nature gemaakt om buiten te zijn. Tegenwoordig brengen we echter bijna 90% van onze tijd binnen door, zonder daglicht en verse zuurstof uit de buitenlucht. Het is daarom essentieel voor werknemers om elke dag minimaal een kwartier tot half uur buiten te zijn om een goede gezondheid te behouden. Buitenlucht - en dan voornamelijk daglicht en zonlicht - stimuleert onder andere de opname van vitamine D. Het binnenkrijgen van voldoende vitamine D heeft verschillende voordelen: het zorgt voor sterkere botten, sterkere spieren, verlaagt het risico op diabetes, verlaagt het risico op kanker en het is goed voor het hart.

2. De buitenlucht verlaagt stress en herstelt de mentale energie

Het werken op kantoor kan voor werknemers stressvol zijn. Van de honderden e-mails die medewerkers per dag beantwoorden tot  strikte deadlines: het kan soms allemaal even wat te veel worden. Wanneer werknemers hier vaak mee te maken krijgen, kan dit van invloed zijn op hun gezondheid en zelfs een burn-out opleveren. Even een pauze nemen in de buitenlucht of afstand nemen van het werk kan lichaam en geest kalmeren. Het is daarom voor het welzijn van werknemers van belang dat er een buitenruimte bij kantoor is waar zij even kunnen ontspannen.

Voorkom een burn-out bij je werknemers

Gemiddeld hebben 1 op de 6 werknemers last van burn-out klachten 1. Een burn-out kan leiden tot een uitgeput lichaam en overspannen geest of zelfs tot een depressie en slapeloosheid. Even naar buiten lopen om een luchtje te scheppen, kan wonderen doen.

Er zijn verschillende studies die aantonen dat de buitenlucht het cortisol niveau verlaagt. Cortisol is een hormoon dat wordt aangemaakt door spanning en stress. Tevens verlaagt de frisse buitenlucht je hartslag 2. Hierdoor kun je dus meer kalmeren en kunnen werknemers na een korte pauze in de buitenlucht weer met een frisse blik aan de slag.

3. Een tuin of (dak)terras is de perfecte brainstorm omgeving

De buitenlucht heeft een positieve werking op je hersenen. Als je werknemers regelmatig even naar buiten gaan om frisse lucht in te ademen, kan dat hun creativiteit bevorderen. Door speciale werkplekken te creëeren met tafeltjes en banken kunnen je werknemers hier tussen het groen ook samen aan nieuwe projecten werken of even in een afwisselende omgeving met elkaar brainstormen.

Wist je dat de creativiteit na een wandeling wel met 60% omhoog kan gaan? Dit is perfect voor bedrijven die vaak in teams brainstormen of waar verschillende afdelingen samenwerken om processen te stroomlijnen of te vereenvoudigen.

Image
An outdoor office space is perfect for meeting or brainstorming

4. Werken in een buitenruimte verhoogt de productiviteit

Hoewel je als bedrijf zou kunnen denken dat werken in het zonnetje de productiviteit van werknemers zal doen dalen, is niets minder waar.

Door even wat tijd door te brengen in de buitenlucht of een wandeling te maken, wordt de prefrontale cortex actiever. Dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor de cognitieve, emotionele en motivationele processen en wordt werkzamer wanneer we tijd buiten doorbrengen. Dit bevordert onder andere de taken zoals plannen, impulsheersing en doelgericht handelen. Het maakt jouw werknemers dus productiever.

De vernieuwde tuin van Rabobank

Meerdere toonaangevende bedrijven hebben de voordelen van een tuin of dakterras ingezien. Daarom hebben onder andere Aegon, Ahold Delhaize en Rabobank geïnvesteerd in een kantoor met buitenruimte om ervoor te zorgen dat hun werknemers productief en gezond blijven.

Het kantoor van de Rabobank in Utrecht heeft zelfs een eetbare tuin! Voorheen was de tuin van Rabobank verouderd en niet gebruiksvriendelijk, waardoor er amper werknemers gebruik van maakten. Daarom werd het hele terrein omgegooid zodat de 6500 werknemers ook buiten kunnen werken, eten en ontspannen. In tuin van Rabobank staan meer dan 180 soorten vaste planten, waaronder kruiden, plukgroenten en notenbomen. Daarnaast is de tuin zo ingericht dat er werkplekken zijn gecreëerd met stroom en wifi en banken met ingebouwde zonnepanelen, waar telefoons opgeladen kunnen worden 3. 

5. Een kantoortuin of -dakterras kan het teamwork bevorderen  

De meeste bedrijven besteden tijd en geld aan speciale teambuilding events, professionele consultants of bijzondere uitjes om het groepsverband te vergroten en de samenwerking tussen verschillende afdelingen te bemoedigen. Wist je dat een kantoortuin hier ook aan kan bijdragen?  

Natuurlijk is het nog steeds belangrijk om af en toe events en uitjes te organiseren voor werknemers maar een gezamenlijke tuin of dakterras kan ook voordelen bieden voor het samenwerken tussen werknemers en het sneller netwerken. Een tuin of dakterras kan gunstig ingericht worden als ontmoetings- of werkplek.  

Het gebruik van een tuin of dakterras met eetbare gewassen 

Je kan ook overwegen om jouw (dakterras) tuin ook, net als Rabobank, inrichten als eetbare tuin. De werknemers met groene vingers kunnen er samen mee aan de slag en de verbouwde gewassen kunnen gebruikt worden voor het bedrijfsrestaurant of worden gedoneerd aan lokale voedselbanken.

Het gebruik van eigen gewassen kan op deze manier ook bijdragen aan een verbeterd imago van een bedrijf. Het laat zien dat het bedrijf bewust bezig is met duurzaamheid en mileubeheer. Je kan hier echt een statement mee maken. Ook kan een bedrijf zich hiermee onderscheiden van andere bedrijven, waardoor dit een aantrekkelijk element kan zijn voor potentiële werknemers.

Image
Edible crops benefits for office restaurant

Ben jij op zoek naar een kantoor met tuin of dakterras?

Het huren van een kantoor met tuin, buitenruimte of dakterras heeft dus verschillende voordelen. Het draagt bij aan de productiviteit, het samenwerken en de gezondheid van werknemers, maar het kan ook het imago van je bedrijf verbeteren. Enkele toonaangevende bedrijven hebben deze voordelen al ingezien. Bij Flexas.com zien we de vraag naar en het aanbod van kantoren met tuin of dakterras groeien.  

Zie jij de voordelen in van een tuin of dakterras voor jouw bedrijf? Dan helpen onze kantoorspecialisten je graag verder. Onze kantoorspecialisten zijn goed op de hoogte van de beschikbaarheid en kunnen eenvoudig de juiste match (met het mooiste dakterras of tuin) voor jou zoeken. Onze service is 100% kosteloos en we geven je graag vrijblijvend advies over het huren van een passend kantoor.

 

1 Burnoutpoli – Burnout feiten en cijfers in Nederland - 2020

2 SAGE Journals - Environment and Behavior - Health Benefits of Walking in Nature: A Randomized Controlled Study Under Conditions of Real-Life Stress - September 28, 2018

3 Stad + Groen - Kantoortuin Rabobank: van grijs naar (eetbaar) groen - 27 juli 2020