De stap van thuiswerken naar kantoor

Thuiswerken of kantoor huren

Wanneer maak je de stap van thuiswerken naar werken op kantoor?

Thuiswerken is erg populair en soms de enige mogelijkheid om je eigen bedrijf te starten. Door de huidige technologische ontwikkelingen wordt het alleen maar makkelijker om te starten vanaf zolder. Maar wanneer wordt het tijd om de thuiswerkplek in te ruilen voor een kantoorruimte in bijvoorbeeld Amsterdam, onze hoofdstad? 

Als één of meerdere van de onderstaande zaken voorkomen, weet je dat het tijd is om een de stap te maken.

Professionele uitstraling

Klanten ontvangen in je woonkamer geeft wellicht niet de professionele uitstraling die je zou willen. Als de behoefte aan kantoorruimte nog niet een volle werkweek betreft kan er ook gekozen worden om thuiswerken te combineren met een tijdelijke kantoorruimte.Met een dergelijke oplossing wordt er alleen betaald wanneer je de professionele ruimte nodig hebt. Indien de stap daadwerkelijk wordt gezet om een kantoor te huren zijn er allerlei verschillende mogelijkheden.

Groei

Dit spreekt natuurlijk redelijk voor zich. Als de zaken zo goed gaan dat er personeel moet worden ingezet om de groei van het bedrijf voort te zetten, is het huren van een kantoor noodzakelijk. Dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Maar geeft tegelijkertijd ook veel voordelen. Te denken valt aan: 

  • Mogelijkheid tot opleiden en coachen van het personeel;
  • Werken in teamverband stimuleert de medewerkers;
  • Het sociale aspect heeft een positieve uitwerking op de mentale gesteldheid;
  • Veel makkelijker communiceren en brainstormen.

Scheiding werk en privé

Bij thuiswerken lopen privé en zakelijk snel door elkaar. Het is dan ook belangrijk om dit zoveel mogelijk gescheiden te houden. Een aparte werkkamer en werktelefoon kunnen hierbij helpen. Ook is het belangrijk dat de andere gezinsleden op de hoogte zijn wanneer er tijd is voor hen en wanneer het tijd is voor werk. Als deze balans verstoord is of maar moeilijk valt aan te brengen, dan is de stap om buitenshuis te gaan werken waarschijnlijk een goede keuze.

Gezinsuitbreiding

Als de gezinssituatie wordt uitgebreid met een nieuwe telg, wordt thuiswerken nooit meer hetzelfde! Er komen veel meer (kleine) taken bij voor de ouders, waardoor de hulp van de thuiswerkende ouder snel wordt ingeroepen. Dit zal zorgen dat je veel te vaak van je werk wordt gehouden. Ook zal de geluidsoverlast toenemen, waardoor de concentratie verslapt en telefoongesprekken lastiger zijn te voeren. Het gevolg hiervan is dat het ook niet erg  professioneel overkomt. Dit is ons inziens absoluut een reden om zo snel mogelijke kantoorruimte te zoeken. Wij kunnen dit vanuit eigen ervaring beamen.

thuiswerken achter je bureau

Meer ruimte

Als de ordners en paperassen zich na verloop van tijd opstapelen, lijkt de werkruimte kleiner en kleiner te worden. Tevens kun je het overzicht kwijt raken en daardoor minder goed presteren. Of er moet een automatiseringsslag worden gemaakt om zoveel mogelijk digitaal te gaan werken en anders ontkom je er niet aan om over te stappen naar een kantoor.

Alleen of netwerk

Alleen is maar alleen. Voor sommige mensen ideaal, maar het gros van de mensen heeft behoefte om onderdeel uit te maken van een netwerk. Als je alleen werkt is er ook minder contact met anderen, waardoor apart tijd zal moeten worden ingeruimd om te netwerken. Op een kantoor met gelijkgestemde ondernemers/bedrijven (business center) kan dit leiden tot interessante contacten, ideeën en samenwerkingsverbanden. Dit is voor ieder persoon verschillend en voor elk bedrijf weer anders. Ga voor jezelf na wat voor jou de beste oplossing is.