De nieuwjaarsgroet op kantoor: een zoen, handje of algemene groet?

Tags

Nieuwjaarsgroet op kantoor

Vandaag gaat bijna iedereen voor het eerst dit nieuwe jaar weer naar kantoor. Hier staan we ieder jaar voor hetzelfde dilemma, de nieuwjaarsgroet. Hoe gaan we om met collega’s en hoe wensen we elkaar een gelukkig nieuwjaar zonder dat er ongemakkelijke situaties ontstaan. Waar ga jij voor?

Niet iedereen keert met evenveel plezier terug naar kantoor. Vaak niet eens omdat zij geen zin hebben om te werken, maar des te meer omdat zij zich ongemakkelijk voelen om iedereen gedag te zeggen. Bij kleine bedrijven valt het nog wel te overzien. Als je echter met een grote afdeling of heel bedrijf in een open kantoor zit is het andere koek. Moet je iedereen langs of is het voldoende om iedereen met een nieuwjaarsgroet en handgebaar gedag te zeggen?

Zijn er nog concrete regels?

Echte regels zijn er niet met betrekking tot de nieuwjaarsgroet op kantoor. Het gaat er vooral om dat jij en degene die je gedag zegt comfortabel zijn met de manier van groeten. De ene collega ken je beter dan de andere en wil je misschien op een andere manier gedag zeggen. Maak je hier vooral geen zorgen over, dit gevoel zal waarschijnlijk wederzijds zijn. Het gaat dus op gevoel. Houdt er wel rekening mee dat het na 6 januari te laat is om mensen nog gelukkig nieuwjaar te wensen.

De kusvrije kantoorvloer

Waar het vroeger gebruikelijk was iedereen te kussen op kantoor is dit een tijdlang niet zo gangbaar geweest. Tegenwoordig lijkt het weer meer ‘in’ te zijn, vooral bij de kleinere bedrijven/afdelingen. Niet alle werkgevers zijn hier even blij mee. Daarom zijn er ook bedrijven waar de kantoorruimte als kusvrije plek geldt. Zo hoeft niemand zich ongemakkelijk te voelen. Dit gaat misschien wel wat ver. Met name omdat de nieuwjaarsgroet ook iets ontzettend moois heeft. Het is een mooi moment tussen collega’s waarbij je elkaar het beste wenst en oprechte interesse toont. Alhoewel dit natuurlijk ook via het schudden van handen.

Top tips

  • Creëer geen werkomgeving waar het standaard is om te kussen. Zorg er juist voor dat dit alleen plaatsvindt is tussen collega’s die bijvoorbeeld erg close zijn.
  • Ga je niemand zoenen? Dan kun je het beste bij binnenkomst iedereen meteen gelukkig nieuwjaar wensen. Je kunt eventueel vermelden dat je niet van plan bent iedereen te zoenen.
  • Komt er iemand op je af en je wilt geen nieuwjaarszoen? Steek dan op tijd je hand uit. Een goede kans dat de desbetreffende persoon dit ook al van plan was.
  • Kom heel vroeg of juist heel laat. Als je vroeg bent laat je het initiatief bij de ander en als je laat komt kun je de nieuwjaarsgroet in één keer aan iedereen delen bij binnenkomst.