De kantorenmarkt in Groningen ontwikkelt zich snel

Kantorenmarkt in Groningen

Sinds 2011 daalt het aanbod van kantoorruimte in Groningen aanzienlijk. In 2016 is er nog maar circa 103.000 km2 kantoorruimte beschikbaar voor verhuur of verkoop. Dit was in 2015 nog circa 139.000 m2 kantoorruimte. In 2015 vond er een daling van 26% plaats. Het aanbod van kantoorruimte heeft nu een vergelijkbaar volume als voor de crisisjaren. De daling van het aanbod van kantoorruimte vond bijna volledig plaats in Groningen West.

Kantorenmarktratio

De kantorenmarktratio geeft de verhouding aan tussen de opname en het aanbod van kantoorruimte. Groningen heeft een kantorenmarktratio van 17%. Het percentage zal in de loop van de jaren verder toenemen door komende transformatieprojecten. Dit betekent dat de kantorenmarkt in Groningen de komende jaren krapper gaat worden. De huurprijzen van de kantoren waren nagenoeg stabiel. De huurprijzen bleven ongeveer hetzelfde door de kwaliteit van de kantoorpanden in Groningen.

Bedrijfsverzamelgebouwen in Groningen

De bedrijfsverzamelgebouwen in Groningen zijn op dit moment erg in trek bij ondernemers. Voor een aantal locaties wordt zelfs gewerkt met wachtlijsten. In de binnenstad zit bijvoorbeeld het Van Elmpthuis aan de Herestraat 106 en in Groningen Zuid vind je het business center Martini aan de Paterswoldseweg 806. Op deze locaties zijn nog maar een aantal ruimtes beschikbaar. Het gaat ontzettend hard en de kantorenmarkt in Groningen ontwikkelt zich snel.

                 Kantorenmarkt in Groningen

De snelle ontwikkeling in de kantoremarkt in Groningen komt mede door de renovatie van diverse kantoren. Conventionele kantoren worden volledig gerestyled en inspirerend ingericht met een transparante en open werkruimte. De bekende, meer gevestigde locaties zijn populair, maar ook nieuwe locaties zijn erg in trek. Zo is onlangs het voormalige KPN-gebouw aan de Atoomweg gerestyled tot trendy en modern bedrijfsverzamelgebouw The Rock en heeft het HNK een kantoor geopend aan Zernikepark 12. Ondernemers zijn erg enthousiast als ze binnenkomen. Dit komt niet alleen door de moderne inrichting maar zeker ook in de ondernemende vibe die tot stand komt door alle ondernemers die er huizen. 

Kansen voor ondernemers

Groningen zit erg in de ligt en dat biedt kansen voor ondernemers. Zo lopen ze voor op het gebied van energie, ict en healthy ageing. Voor het gezond ouder worden, profileert Groningen zich als 'Kennisstad Groningen'. Ze hebben de ambitie om een internationale kennismotor te worden op het gebied van gezond opgroeien, veroudering en gezond ouder worden. Op het gebied van energie en ict zijn ze niet minder ambitieus. Voor ondernemers biedt dit tal van mogelijkheden. 

                  Kantorenmarkt in Groningen

Verder is Groningen nog een relatief jonge stad en telt momenteel circa 200.000 inwoners. Dit komt vooral door het grote aantal studenten die de stad rijk is: ruim 50.000. Groningen kan dus met recht een studentenstad genoemd worden. Groningers zijn dan ook een zeer tevreden volk. Uit onderzoek is gebleken dat Groningers het gelukkigst zijn met hun woonplaats. De stad is een nuchtere, relaxte stad: nergens heerst een groter gevoel van veiligheid dan in Grunn! 

Zoek jij een kantoorruimte in Groningen? Bekijk het meest volledig aanbod op Flexas.nl en neem contact op met onze kantoorruimtespecialisten via 020 820 87 58. Chatten kan natuurlijk ook rechtsonder in het scherm!

Gerelateerde artikelen:

Coworking verandert waar en hoe we werken

Tijdelijke kantoorruimte huren

Trends in de kantorenmarkt: de huiskamer, korte contracten en geen m2/pj prijs meer