De grote voordelen van een duurzame kantoorruimte

Tags

De duurzame kantoorruimte biedt vele voordelen

Veel bedrijven zorgen ervoor dat hun (nieuwe) kantoren duurzaam zijn. De redenen daarvoor kunnen heel verschillend zijn. Denk aan concurrentievermogen, langetermijnstrategie, voordelen bij overheidsaanbestedingen, hart voor groen of uitstraling naar de buitenwereld. Wat zijn dan de voordelen van een duurzame kantoorruimte? 

Concurrentievermogen en langetermijnstrategie

Vaak gaat het bedrijven om de hoogte van hun energierekening, die omlaag wordt gebracht door het plaatsen van zonnepanelen en het gebruikmaken van windenergie. Ook gebruikmaken van aardwarmte helpt hierbij én het goed isoleren van het gebouw. Op termijn is dit voordelig voor de energierekening. Grijze stroom zal duurder worden. Het plaatsen van zonnepanelen op de daken van kantoren zorgt nu al voor een maandelijks voordeel op de energierekening. Als de prijzen van grijze stroom stijgen zal het voordeel ten opzichte van niet duurzame concurrenten toenemen. Om nog meer voordelen in te boeken loont het ook om energieleveranciers te vergelijken en te kiezen voor een contract met lagere tarieven. 

Voordeel bij overheidsaanbestedingen

Bij aanbestedingen van de overheid spelen diverse factoren een rol. Bedrijven die aantoonbaar een bijdrage leveren aan een duurzame wereld kunnen hier voordeel van ervaren. De duurzame  maatregelen worden dan meegewogen bij het gunnen van een opdracht en kunnen zo uiteindelijk indirect nog meer geld opleveren. Ook vanuit dat oogpunt kan het voordelig zijn om de kantoorruimte te verduurzamen. Dan kan daar bij het inschrijven op de aanbesteding op worden gewezen. 

Hart voor groen met een duurzame kantoorruimte

Bedrijven die hun business hebben opgezet met de bedoeling mede te zorgen voor een duurzamere wereld, de zogenaamde ‘social enterprises’, motiveren daarmee de door hen aangetrokken medewerkers. Dat zorgt weer voor medewerkers die voelen dat ze nuttig werk doen en dat kan zorgen voor een lager ziekteverzuim. Ziekteverzuim is hoger bij medewerkers die de zin van hun werk niet inzien. 

Uitstraling naar de buitenwereld

Bedrijven die de bedoeling hebben om hun productie van goederen zo duurzaam mogelijk te laten zijn, kunnen hun uitstraling naar de buitenwereld op dit vlak nog verder verbeteren door te werken vanuit een duurzame kantoorruimte. Dit, samen met een duurzaam personeelsbeleid op het vlak van bijvoorbeeld vergoedingen voor vervoer per trein en het stimuleren van thuiswerken, laat zien dat het een bedrijf echt menens is met het voeren van een duurzaam beleid. Er is geen betere reclame voor een bedrijf dan een imago dat is gebaseerd op de werkelijkheid. Laat dit ook blijken door veel kantoorplanten in te zetten; die zijn namelijk ook goed voor de productiviteit.

Energieleveranciers vergelijken

Als je dan toch overweegt gebruik te gaan maken van duurzame energie, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen of het gebruikmaken van een gedeelde windmolen, zorg er dan voor dat de verder benodigde energie echt groen is. Om te bepalen of dit bij een energieleverancier zo is, kun je de verschillende energieleveranciers vergelijken. Dan kun je ook kijken of het energiebedrijf zich actief bezighoudt met het opwekken van groene energie én of het niet alleen maar groengewassen grijze energie levert. Zo word je groen van binnen en van buiten en kun je volledig profiteren van alle grote voordelen van een duurzame kantoorruimte.