Coworking verandert waar en hoe we werken

Coworking Flexas.nl kantoorruimte huren

Coworking is een steeds vaker voorkomende term in de kantorenmarkt. CoworkingCoworking is een stijl van werken die een gedeelde werkomgeving, vaak een kantoor, en onafhankelijke activiteit omvat. 

Anders dan in een standaard kantooromgeving zijn coworking locaties meestal geen verzameling van werknemers van hetzelfde bedrijf of organisatie, maar vormen ze een verzameling van zelfstandigen, freelancers, thuiswerkers, mensen die veel reizen, professionals van een corporate organisatie e.d. Coworking is dus voor iedereen. Kenmerkend voor coworking locaties is het aantrekkelijk maken van de werkomgeving door middel van (netwerk)evenementen, sociale en informele bijeenkomsten en workshops. Deze innovatieve werkplekken bieden dus meer dan alleen gedeelde kantoren en goede koffie, het is een community. De community bestaat niet alleen uit members van de coworking locatie maar ook hun geinteresseerde vrienden, kennissen en familie. 

Ontstaan van coworking

De term "coworking" is bedacht door Bernie DeKoven in 1999 en werd in 2005 gebruikt door Brad Neuberg bij het opstarten van een coworking-locatie genaamd de "Hat Factory" in San Francisco. Dit was oorspronkelijk een loft (woon-/werkplek) voor drie werknemers en stond gedurende de dag tevens open voor anderen. Brad Neuberg was ook een van de oprichters van "Citizen Space", de eerste echte coworking-locatie in San Francisco. Na Amerika ontstonden er coworking-locaties ook locaties in Europa en is wereldwijd met 400% toegenomen in de laatste 2 jaar. San Francisco is nog steeds een belangrijk centrum van de coworking-community. Coworking krijgt in Nederland langzaam vaste voet aan de grond: het vult het gat tussen de zolderkamer thuis, een tafeltje bij de Coffee Company en een officiële ruimte in een bedrijfsverzamelgebouw met een huurcontract van vijf jaar. En vooral: het zorgt voor een ldivers netwerk van min of meer gelijkgestemde en een grote bewegingsvrijheid.

Voordelen van coworking

Tot voor kort werkte een groot deel zelfstandige in Nederland vanuit huis (of kantoor aan huis). Tot voor kort, want dit aandeel neemt af en het aandeel zelfstandige dat werkt vanuit flexibele werkplekken of  tijdelijke kantoorruimte neemt toe. Één op de acht zzp-ers geeft aan behoefte te hebben aan een werkplek buiten de deur. Eerder onderzoek, in samenwerking met de Kamer van Koophandel Rotterdam, heeft aangetoond dat er een grote groep zzp-ers bestaat die behoefte heeft aan een werkplek met ruime openingstijden, kort lopende huurcontracten en dichtbij huis. Op een groot deel van het bestaande kantooraanbod zitten zzp-ers dus niet te wachten.

     

Werken bij de Starbucks of onderweg in de trein is niet altijd ideaal

In de vraag van zzp’ers naar werkruimte buitenshuis wordt op verschillende manieren voorzien. De bedrijfsverzamelgebouwen kennen al een lange historie en het flexkantoor bestaat ook al geruime tijd. Coworking locaties zijn flexibel en veel gemeenschappelijke ruimte wordt gedeeld wordt. De ruimtes zijn vaak transparant ingericht waardoor netwerken en kennisdeling wordt gestimuleerd. Dit vergroot de kansen en omzet van zzp-ers. Bovendien kan het een beter evenwicht tussen werk en privé betekenen of een oplossing zijn voor mobiliteitsproblemen. Daarnaast beschik je hier over faciliteiten die thuis niet of moeilijk te realiseren zijn, zoals ruimtes voor besprekingen of het geven van cursussen, of een betere ICT-infrastructuur. 

Coworking locaties zijn niet alleen geschikt voor zzp-ers, maar hebben een veel bredere doelgroep: Freelancers vuren hun ideeen af op kleine zelfstandigen, ondernemers inspireren professionals van corporate organisaties en start ups kunnen snel werken aan een divers netwerk. Alles binnen één interactieve omgeving. 

Coworking spaces stimuleren productiviteit en kennisdeling

Coworking ruimtes hebben vaak een fulltime manager die de locatie en de community managen. Een betere benaming hiervoor zou eigenlijk zijn "verbinder". De belangrijkste taak van de community manager is luisteren, weten wie wat doet en nodig heeft, en members met elkaar koppelen om zo elkaar probleemstellingen te verhelpen en nieuwe business te genereren. Zij stimuleren actief de kennisdeling tussen de verschillende members en waken over de open sfeer die er in de ruimte aanwezig is. Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de zzp-ers die tegenwoordig werken in een coworking kantoor vindt dat zijn productiviteit is gestegen door het gebruik van coworking ruimtes (bron: zzp-nederland). 

Coworking locaties in Nederland

Vooral in Amsterdam vind je, naast normale kantoren, ook veel coworking locaties. Ben jij enthousiast geraakt en wil jij werken op zo een soort locatie? Bij Flexas.nl hebben we een ruim aanbod coworking kantoren in Nederland. Vraag onze kantoorruimtespecialisten naar de mogelijkheden.