Bespaar met een energiezuinig kantoor

Tags

geld besparen met een energiezuinig kantoor

Energie besparen is een populair topic de laatste tijd. Er wordt steeds meer aandacht geschonken aan milieuvervuiling en wat je hier zelf aan kunt doen. Ook als ondernemer kun je jouw steentje bijdragen, onder andere door te zorgen voor een energiezuinig kantoor. In dit artikel zullen wij daarom een aantal argumenten uiteenzetten waarom een energiezuinig kantoor belangrijk is en hoe je dit kunt realiseren.

Geld besparen

Naast passie en een maatschappelijke functie zijn de omzet en winst voor de meeste ondernemingen belangrijke drijfveren. Een energiezuinig kantoor kan veel geld besparen. Dat kun je dan weer gebruiken om te herinvesteren. Bijvoorbeeld in je kantoor en/of personeel. Een investering in moderne installaties zorgen voor een gezond werkklimaat en levert productiever personeel. Dit resulteert weer in meer inkomsten.

"Zet de verwarming tijdens het werk één graad lager en je kunt al 1% besparen op de stookkosten."

Hoe kun je voor een energiezuinig kantoor zorgen?

Er zijn diverse maatregelen die jouw bedrijf nu al kan nemen om energiezuiniger te worden. Deze maatregelen zijn lang niet altijd ingewikkeld en vaak direct uit te voeren. Hieronder volgen een aantal van onze tips.

1. Verlaag de temperatuur

Zet de verwarming op kantoor één graad lager en je kunt al 1% besparen op de stookkosten. Het vast instellen van één temperatuur zorgt niet alleen voor minder verbruik van energie, maar dit is ook goed voor je personeel. Wat ook handig is, is een tijdklok op het verwarmingssysteem zetten, zodat de verwarming na werktijd automatisch wordt uitgezet.

2. Gebruik van de juiste verlichting

Lampen kunnen een groot verschil maken. De keuze voor een bepaald type lamp is daarom erg belangrijk. Led lampen zijn de beste keuze, ze verbruiken minder energie en gaan daarnaast ook nog langer mee. Naast het type lamp valt er ook terrein te winnen in het gebruik van lampen. De lampen in bepaalde ruimtes zoals toiletten, magazijnen en vergaderruimtes hoeven bijvoorbeeld niet constant aan te staan. Dit kun je oplossen door gebruik te maken van bewegingssensoren. Dan springt de verlichting aan als er daadwerkelijk iemand gebruik maakt van de ruimte.

3. Ga je zelf bouwen of verbouwen?

Bij de bouw van een kantoorpand is het verstandig om na te denken over de toekomst. Hoe kun je de kantoorruimtes zo indelen dat deze voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden? De ruimtes dienen zo flexibel mogelijk gebouwd te worden om eventueel latere verbouwingskosten te besparen. Minder verbouwing = minder energie! Bij het bouwen en verbouwen is het bovendien al direct mogelijk energiebesparende maatregelen te treffen. Bouw aan een energiezuinige toekomst met een toekomstbestendig gebouw.

Verplichting energielabel C

Daarbij komt kijken dat alle kantoren vanaf 2023 energiezuinig moeten zijn! Alle kantoren dienen dan namelijk voorzien te zijn van energielabel C of beter. Op het moment dat dit niet het geval is mogen deze kantoorruimtes niet meer gebruikt worden. De kantoren die op dit moment label D, E en F hebben hoeven geen bouwkundige ingrepen te doen, maar kantoren in het bezit van energielabel G wel. Deze kantoren zullen grondige maatregelen moeten nemen om op tijd energiezuinig te zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan als glas- of dakisolatie nodig hebben.